Nové oficiálne kanadské odporúčania pre výživu: Bez mlieka!

Nové oficiálne kanadské odporúčania pre výživu: Bez mlieka!

Kanadská vláda pripravuje nové aktualizované odporúčania pre výživu a zatiaľ to s nimi vyzerá výborne! Už onedlho budú zverejnené aktualizované odporúčania pre výživu, ktoré vznikajú ako výsledok zložitých odborných diskusií popredných kanadských expertov a kritickej analýzy najnovších poznatkov.

Čo je však na nich to naozaj dobré?

  1. Za základ zdravej výživy človeka sa v nich označuje rastlinná strava: zelenina, ovocie, celozrnné potraviny a bielkoviny rastlinného pôvodu (strukoviny, orechy a pod.).
  2. Okrem toho v nich nájdete odporúčanie dbať na pravidelný pitný režim, ktorého základ tvorí čistá voda.
  3. Nasýtené mastné kyseliny (živočíšne tuky, kokosový a palmový olej) sa odporúčajú konzumovať minimálne a naopak sa odporúča zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín (kvalitné rastlinné tuky a oleje, orechy a semená).
  4. Do popredia stavajú čerstvé prirodzené potraviny pred tými spracovanými a odporúčajú si pripravovať jednoduchými metódami (varenie, dusenie) doma alebo v spoločnosti rodiny a priateľov.

Je pravda, že predošlú verziu výživovej pyramídy už viaceré krajiny aktualizovali podľa týchto princípov, avšak stále v nich ostalo odporúčanie pravidelne konzumovať veľa živočíšnych potravín – hoci už dávno je známe, že mäso, mlieko a vajcia nie sú pre naše zdravie nevyhnutné, ba naopak pri častej alebo nadmernej konzumácii prispievajú k rozvoju rôznych chronických ochorení.

Napríklad v Európe patria k najuznávanejším odporúčaniam pre výživu odporúčania Nemeckých ministerstiev zdravotníctva a pôdohospodárstva, ktoré však neustále odporúčajú konzumovať kravské/živočíšne mlieko a mliečne výrobky každý deň, hoci je už dlhšie známe, že kravské mlieko a výrobky z neho nie je v ľudskej výžive nevyhnutné ani zdraviu prospešné.

Aj nedávno publikované oficiálne výživové odporúčania pre Američanov možno považovať za veľmi progresívne na naše európske a slovenské pomery. S napätím preto budeme pozorovať, koľko to bude trvať, kým sa tieto nové oficiálne odporúčania „preplavia“ zo Severnej Ameriky cez oceán do Európy. Radi by sme verili, že to bude trvať kratšie ako Kolumbove plavby opačným smerom 🙂

Zdroj: https://www.foodguideconsultation.ca/guiding-principles-summary