Prečo hrozí infekcia z potravín?
Potraviny, tekutiny aj vzduch, ktorý človek prijíma z vonkajšieho prostredia, obsahujú – okrem fyzikálnych nečistôt – aj baktérie, vírusy, plesne a zárodky parazitov. Infekcia hrozí človeku vtedy, ak počet baktérii alebo vírusov v potrave dosiahne kritickú hodnotu a imunitné mechanizmy tráviaceho systému nedokážu ochrániť organizmus pred inváziou choroboplodných zárodkov. Najčastejšie k tomu dochádza
- konzumáciou potravín infikovaných počas spracovania
- konzumáciou zle uskladnených potravín, konzumáciou časti tela infikovaných živočíchov
Čo spôsobuje infekciu z potravín?
- Salmonella, E.coli, Staphylococcus, Campylobacter, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, plesne
Ako sa prejavuje?
- ľahšia infekcia: bolesti hlavy, bolesti žalúdka, kŕče v bruchu, napínanie na zvracanie, nechuť do jedla, hnačka
- ťažšia infekcia: napínanie na zvracanie, zvracanie, silné hnačky, silné kŕče v bruchu, nechuť do jedla, zvýšená telesná teplota, smäd, bolesti hlavy, zimnica, celková slabosť, bolesti kĺbov
- veľmi vážne stavy: okrem vyššie uvedených sú prítomné krvavé hnačky, bolesti v oblasti obličiek, celková strhanosť, vyčerpanosť, poškodenie funkcií mozgu
Kto je vystavený najväčšiemu riziku infekcie z potravín?
- tehotné ženy
- malé deti
- starší ľudia
- ľudia s oslabeným imunitným systémom (pooperačné stavy, rádioterapia, chemoterapia, dlhodobé užívanie kortikosteroidov, HIV a pod)
Ako sa vyhnúť infekcii z potravín?
- konzumujte len čerstvé potraviny
- potraviny podozrivé z prítomnosti plesne alebo baktérii zlikvidujte celé – odstrániť len viditeľne napadnutú časť a zvyšok skonzumovať môže byť nebezpečné
- varenú stravu, mliečne výrobky, otvorené konzervy, rozmrazené potraviny a pod. uskladnite v chladničke čo najskôr
- z varenej stravy uskladnenej v chladničke ohrievajte vždy len toľko, koľko sa bezprostredne skonzumuje
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- ak vraciate, postarajte sa o dostatočný prívod tekutín a minerálov – nepite však sýtené minerálne vody
- užívanie aktivovaného dreveného uhlia (Carbofit Carkl) v dávke 4 kapsle s dostatočným množstvom tekutiny každé 2 – 4 hodiny počas akútnej fázy infekcie tráviaceho systému môže byť veľmi užitočné
- užívanie cesnaku alebo cesnakových preparátov: v dávke 1 strúčik (alebo ekvivalent) každé 2 – 4 hodiny počas akútnej fázy infekcie tráviaceho systému môže byť veľmi užitočné = prirodzené antibiotikum
- ak máte podozrenie, že ste sa infikovali jedlom zo zariadenia verejného stravovania, oznámte svoje podozrenie a všetky potrebné údaje na svoj najbližší regionálny Úrad verejného zdravotníctva
Dobré vedieť
Ak sa silná bolesť hlavy a vracanie objavia do 2 hodín po konzumácií jedla, môže ísť aj o potravinovú alergiu a nie infekciu.
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.