Čo to je?
Srvátka je žlto-zelená tekutina, ktorá ostane po zrazení bielkoviny kravského mlieka (kazeín) na tvaroh, z ktorého sa potom vyrába aj syr. Zvyšková tekutina obsahuje ešte stále dosť bielkovín a tak sa filtruje, purifikuje a suší na prášok.
Účinné látky: beta-laktoglobulín, alfa-laktalbumín, kravské imunoglobulíny, laktoferín, fosfolipoproteíny
Funkcie a účinky
- podporuje rast svalovej hmoty
- imunostimulačný – tento účinok nie je doteraz spoľahlivo preukázaný
- antioxidačný – podporuje tvorbu vlastného antioxidačného enzýmu glutatión
- protirakovinový – glutatión chráni bunky pred deštruktívnym vplyvom voľných radikálov, ale jeho priamy protirakovinový účinok nie je spoľahlivo preukázaný
Terapeutické využitie
- podpora liečby infekčných a degeneratívnych ochorení pečene (hepatitída, infekčná mononukleóza, stavy po otravách napr. hubami a pod.)
- podpora liečby a rekonvalescencia z liečby pri niektorých druhov rakoviny – túto indikáciu treba konzultovať s lekárom
- podpora liečby AIDS v prípadoch, keď už dochádza k úbytku svalovej hmoty
Ako sa používa?
- podporná liečba
- 10 – 50 g srvátky denne (podľa hmotnosti pacienta)
- pri užívaní srvátky je potrebné znížiť príjem bielkovín z iných zdrojov
Poznámka: Niektorí výrobcovia a kondiční tréneri odporúčajú užívať 100 – 125 gramov srvátky denne aj rekreačným športovcom, čo je absolútne neprimeraná a riziková dávka prinajmenšom pre obličky.
Formy výživových doplnkov
- koncentrát – prášok srvátky obsahuje aj tuky, cholesterol a laktózu a niektoré bioaktívne zložky s hormonálnymi účinkami
- izolát – má väčší obsah bielkovín a neobsahuje tuky, cholesterol, laktózu
- hydrolyzát – obsahuje bielkovinu, ktorá je čiastočne enzymaticky natrávená, jej prednosťou je, že je slabším alergénom, ale je najdrahšia
Toxické účinky / Interakcie
- toxické účinky nie sú známe, nadmerné dávky však môžu poškodiť obličky a podporovať rozvoj osteoporózy
- srvátku by nemali užívať ľudia, ktorí sú alergickí na kravské mlieko – obsahuje vysokú koncentráciu jedného z najsilnejších potravinových alergénov beta-laktoglobulín (okolo 70 %!)
- ľudia, ktorí trpia intoleranciou laktózy, by nemali užívať koncentrát a izolát srvátky, tolerancia hydrolyzátu je individuálna
- srvátku by nemali užívať ani ľudia trpiaci ochorením obličiek a pacienti, ktorí sú dialyzovaní
- v tehotenstve sa užívanie srvátky neodporúča
Dobré vedieť
Zázračné potraviny a zázračné doplnky výživy neexistujú
Srvátka nepodporuje chudnutie napriek tomu, že si to želajú všetci tí, ktorí ju vyrábajú a predávajú.
Nedávne výskumy ukázali, že na budovanie a rast svalovej hmoty pri silovom tréningu rovnako účinne ako srvátka pôsobí aj sója a sójová bielkovina.