Srvátka

Srvátka

svalohá hmota, mliečna bielkovina, kazeín, tvaroh

Čo to je?

Srvátka je žlto-zelená tekutina, ktorá ostane po zrazení bielkoviny kravského mlieka (kazeín) na tvaroh, z ktorého sa potom vyrába aj syr. Zvyšková tekutina obsahuje ešte stále dosť bielkovín a tak sa filtruje, purifikuje a suší na prášok.

Účinné látky: beta-laktoglobulín, alfa-laktalbumín, kravské imunoglobulíny, laktoferín, fosfolipoproteíny

Funkcie a účinky

  • podporuje rast svalovej hmoty
  • imunostimulačný – tento účinok nie je doteraz spoľahlivo preukázaný
  • antioxidačný – podporuje tvorbu vlastného antioxidačného enzýmu glutatión
  • protirakovinový – glutatión chráni bunky pred deštruktívnym vplyvom voľných radikálov, ale jeho priamy protirakovinový účinok nie je spoľahlivo preukázaný

Terapeutické využitie

  • podpora liečby infekčných a degeneratívnych ochorení pečene (hepatitída, infekčná mononukleóza, stavy po otravách napr. hubami a pod.)
  • podpora liečby a rekonvalescencia z liečby pri niektorých druhov rakoviny – túto indikáciu treba konzultovať s lekárom
  • podpora liečby AIDS v prípadoch, keď už dochádza k úbytku svalovej hmoty

Ako sa používa?

  • podporná liečba
    • 10 – 50 g srvátky denne (podľa hmotnosti pacienta)
    • pri užívaní srvátky je potrebné znížiť príjem bielkovín z iných zdrojov

Poznámka: Niektorí výrobcovia a kondiční tréneri odporúčajú užívať 100 – 125 gramov srvátky denne aj rekreačným športovcom, čo je absolútne neprimeraná a riziková dávka prinajmenšom pre obličky.

Formy výživových doplnkov

  • koncentrát – prášok srvátky obsahuje aj tuky, cholesterol a laktózu a niektoré bioaktívne zložky s hormonálnymi účinkami
  • izolát – má väčší obsah bielkovín a neobsahuje tuky, cholesterol, laktózu
  • hydrolyzát – obsahuje bielkovinu, ktorá je čiastočne enzymaticky natrávená, jej prednosťou je, že je slabším alergénom, ale je najdrahšia

Toxické účinky / Interakcie

  • toxické účinky nie sú známe, nadmerné dávky však môžu poškodiť obličky a podporovať rozvoj osteoporózy
  • srvátku by nemali užívať ľudia, ktorí sú alergickí na kravské mlieko – obsahuje vysokú koncentráciu jedného z najsilnejších potravinových alergénov beta-laktoglobulín (okolo 70 %!)
  • ľudia, ktorí trpia intoleranciou laktózy, by nemali užívať koncentrát a izolát srvátky, tolerancia hydrolyzátu je individuálna
  • srvátku by nemali užívať ani ľudia trpiaci ochorením obličiek a pacienti, ktorí sú dialyzovaní
  • v tehotenstve sa užívanie srvátky neodporúča

Dobré vedieť

Zázračné potraviny a zázračné doplnky výživy neexistujú

Srvátka nepodporuje chudnutie napriek tomu, že si to želajú všetci tí, ktorí ju vyrábajú a predávajú.

Nedávne výskumy ukázali, že na budovanie a rast svalovej hmoty pri silovom tréningu rovnako účinne ako srvátka pôsobí aj sója a sójová bielkovina.