Opica

Opica

(hangover)

opica, alkohol, opitý, hangover, víno, vodka, párty

Čo to je?

Aha, nikdy ste o nej nepočuli. Ale možno si spomeniete, koľkokrát ste aj vy sami „na druhý deň“ aspoň v duchu opakovali mantru všetkých opilcov: „Už si do konca života nedám ani jeden pohárik!“ Bolí vás hlava, oči idú vyliezť z jamiek a žalúdok sa vám točí ako stará, potrhaná teniska v práčke… Čo je na tom dobré?

V každom kúte sveta nájdete zaručené recepty proti opici, ale nemusíte sa opíjať dovtedy, kým neprídete na to, ktorý zaberá najlepšie. Veľká analýza všetkých ľudových zaručených receptov aj oficiálne lekárskych odporúčaní ukázali, že s prekonávaním opice je to také isté, ako keď máte prebrodiť stojatú smradľavú rieku: je jedno, z ktorej strany idete, bude to trvať rovnako dlho a budete rovnako smrdieť

Prečo vznikne?

Lebo ste nevedeli, kedy prestať. Piť.

Prvá pomoc pri opici

  • hneď, ako ste schopní, vypite veľký pohár čerstvého pomarančového alebo grapefruitového džúsu, alebo paradajkovej šťavy – tieto nápoje obsahujú fruktózu a vitamín C, ktoré podporujú detoxikáciu alkoholu
  • ak pijete kávu, vypite jednu šálku čím skôr – kofeín sťahuje cievy v mozgu = tlmí bolesť hlavy
  • ak to však s kofeínom preženiete, vystavíte sa ešte väčším problémom: kofeín (podobne ako alkohol) pôsobí diureticky a dehydratačne = podporuje zníženie tlaku krvi = zhoršenie prekrvenia mozgu a bolesť
  • každých 30 – 60 minút vycmúľajte jednu pastilku Panthenol (100 mg kyseliny pantoténovej, fa Jenapharm), maximálne do dennej dávky 500 mg (= 5 pastiliek)
  • keď ste už schopní prijať niečo do žalúdka a vzápätí o to neprísť, vypite misku zeleninového vývaru (môžete použiť aj sušený polievkový základ značky Alnatura z obchodu dm – drogerie markt), alebo slepačieho vývaru
  • dobrou alternatívou je aj banánový koktail: v polovici šálky nízkotučného mlieka rozmixujte 1 zrelý banán a čajovú lyžičku medu, prípadne zrieďte čistou vodou
  • tieto suroviny vám poskytnú stratený horčík a ďalšiu fruktózu na detoxikáciu alkoholu
  • o niečo neskôr už možno zvládnete aj ľahký snack – kúsok ovocia, suchár, suché krekry a pod.

Špeciálna podpora liečby

  • kyselina pantoténová: 100 mg pastilky Panthenol (Jenapharm) 3 – 5 kusov za deň
  • domáci med: odkedy ste schopní niečo zjesť bez zvracania, každú polhodinu užite 1 čajovú lyžičku

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • čím skôr sa vytiahnete z postele, tým lepšie pre vás – vstaňte a buďte aktívni
  • choďte si čím skôr zabehať alebo sa aspoň prejsť – alkohol vás okradol o endorfíny (aj preto sa cítite tak mizerne) a vy ich potrebujete, aby ste rýchlejšie prestali cítiť bolesť (ak pomáhajú žene prekonať pôrodnú bolesť, určite budú dosť dobré aj pre vašu bolesť hlavy pri opici)
  • nechoďte na spoločenskú udalosť hladní
  • ak ste si nedali povedať a predsa ste prišli hladní, dajte si najprv pohár pomarančového džúsu a malý čokoládový dezert, nie „chleba s masťou“
  • pite kontrolovane
  • nemiešajte rôzne druhy alkoholu
  • ak pijete destiláty, uprednostnite tie, ktoré sú bezfarebné (napr. vodka) – čím je alkohol tmavší, tým viac kongenérov obsahuje = látky, ktoré spôsobujú bolesť hlavy
  • nekombinujte alkohol s energetickými nápojmi
  • nekombinujte alkohol s nealko light nápojmi – umelé sladidlá zrýchľujú vstrebávanie alkoholu do krvi a zosilňujú jeho toxický účinok
  • nekombinujte alkohol so sýtenými nápojmi (napr. rum s colou) – kysličník uhličitý urýchľuje vstrebávanie alkoholu do krvi a zosilňuje jeho toxický účinok (to je tiež dôvod, prečo je väčšinou opitosť zo šampanského taká bolestivá
  • nekombinujte alkohol s liekmi a drogami – deštruktívne účinky na ľudský organizmus sú masívne a nepredvídateľné
  • ak ste opití častejšie ako dva-trikrát za rok, mali by ste si svoj problém s alkoholom priznať a začať ho riešiť skôr, ako vás úplne zničí

Dobré vedieť

Ak opakovane zvraciate a máte príznaky poškodenia žalúdka (bolesť, neschopnosť udržať nielen potraviny, ale aj čistú vodu), vyhľadajte lekársku pomoc.

V auguste 2009 boli zverejnené výsledky výskumu z prestížnej McGill University v Montreale, ktoré znovu preukázali, že denná konzumácia aj malého množstva alkoholu (piva a destilátov) významne zvyšuje výskyt rakoviny pažeráka, žalúdka, pankreasu, pečene, hrubého čreva, pľúc a prostaty. Napríklad v prípade rakoviny pažeráka zvyšuje denná konzumácia alkoholu jej riziko až 3-násobne oproti abstinentom. Kedy už prestanú aj poslední slovenskí lekári odporúčať jeden štamperlík alebo jedno pivo denne?

Keby hocijaká farmaceutická firma požiadala o registráciu lieku, ktorý by mal také vážne a také časté vedľajšie účinky, aké má alkohol, nikdy by ju nedostala a liek by nikdy nebol povolený na používanie v humánnej medicíne. Alkohol sa však stále – dokonca oficiálne – odporúča ako prostriedok na zlepšenie zdravia.

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.