Zubný povlak – zdroj problémov
Skúste si teraz nechtom zľahka oškrabať prednú stenu zubov. Ostalo vám niečo na nechte? Ak áno, volá sa to zubný povlak a tvoria ho usadeniny bielkovín a cukrov z potravy a baktérií, ktoré si v tom všetkom poriadne hovejú. Úplný žúr! Teplo, veľa živín, žiadna zubná kefka alebo ústna voda – a tak sa množia. Taký bacil zhltne kúsok cukru a vypustí trochu kyseliny. A vám začne byť jasné, že to asi nebude zubu na úžitok: kyselina produkovaná baktériami v zubnom povlaku pôsobí na krehkú sklovinu ako Domestos na vodný kameň. Sklovina má veľkú regeneračnú schopnosť (prispievajú k tomu aj sliny), ale ak 22 hodín z počtu 24 sa na vašich zuboch vrstvia molekuly bielkovín a cukrov a baktérie, regenerácia-neregenerácia, sklovina odíde a potom už baktérie nemajú žiadny problém poriadne sa zahryznúť do vášho zuba. Niežeby mali nejaký nepriateľský úmysel konkrétne voči vašej hornej šestke, ale keď už sú raz tam a vy ste im urobili pohodu, kam by chodili?
Podľa súčasných informácií treba po každom jedle (aj nápoji) pracovať na odstránení zubného povlaku. Nemala by to však zakaždým byť zubná kefka a zubná pasta s abrazívnymi mikrogranulami, ktoré reklama predáva ako najlepší a rýchly prostriedok na biele zuby – tak to už vôbec nie. Zub, ktorého sklovina je trochu naleptaná kyselinou v zubnom povlaku, môže silným mechanickým čistením a granulami utrpieť viac škody ako získať ochrany! Zuby po jedle dobre očistí jablko, kúsok tvrdého syra alebo trochu nezrelý banán. Niekedy stačí ústa vypláchnuť čistou vodou a chvíľu si užiť žuvačku bez cukru (aj bez „profesionálnych mikrogranúl“ na čistenie zubov). Zuby síce nemusia ostať dôkladne čisté, ale zubný povlak sa nemá šancu ukladať. A tých žuvačiek nespotrebujte 20 – 30 za deň, aby ste sa neprekvapili, že vás začne preháňať, pretože umelé sladidlá v takej dávke (do toho ešte nejaká light cola alebo light jogurt) už môžu spustiť svoje vedľajšie účinky
Nerozpúšťajte svoje zuby
Výrobcovia športových, energetických a nealkoholických nápojov tvrdia, že ich nápoje neškodia zubom, pretože jedna európska štúdia v roku 2002 nepreukázala škodlivý vplyv sladených a kyslých nealko nápojov na zdravie zubov u športovcov.
Americkí zubní lekári (Dr. Fraunhofer a kol. z University of Maryland Dental School v Baltimore) však upozorňujú, že nielen nápoje cola, ktoré obsahujú kyselinu fosforečnú, ale aj športové a energetické nápoje, dokonca aj šťava z citrusov, citronáda alebo voda s citrónovou šťavou pri opakovanom a dlhodobom pôsobení poškodzujú zubnú sklovinu. Keď postupom času dôjde k hlbšiemu poškodeniu skloviny, vyvíja sa zubný kaz a všetky jeho dôsledky – čakáreň u stomatológa, vŕtačka, plomba, prípadne likvidácia zubného nervu a čistenie dreňového kanálika… No, nič príjemné!
Rozhodnite sa, či budete veriť výrobcom, alebo lekárom.
Ak pijete nápoje s obsahom cukru a syntetických alebo organických kyselín (fosforečná alebo citrónová, jablčná a pod.), dodržiavajte tieto odporúčania Ambulancie klinickej výživy:
- Nápoj vypite naraz, nepopíjajte ho po malých dúškoch sústavne (pri tenise pri každej výmene strán na kurte, v posilňovni po každom druhom cviku a pod.) alebo opakovane počas dňa – inak je sklovina stále vystavená pôsobeniu kyseliny a cukru (cukor podporuje rast baktérií a tie produkujú ďalšiu kyselinu), a to vedie k rýchlejšiemu odvápňovaniu skloviny.
- Keď takýto nápoj vypijete, vypláchnite si ústa čistou vodou alebo minerálkou – všimli ste si, ako často napríklad profesionálni tenisti pijú najprv niečo farebné z malej fľaše a potom čistú vodu z veľkej? Veď by to inak mohli všetko spolu, nie?
- Vždy, keď je to možné, použite na pitie týchto nápojov slamku – zabránite priamemu kontaktu kyselín a cukru so zubami.
- Vyhýbajte sa popíjaniu vody s citrónovou šťavou (o kyseline citrónovej a práškových nápojoch, ktoré ju obsahujú ani nehovoriac!) – napríklad taký rez citróna do minerálky alebo toniku dva až tri-krát za deň tiež nie je ktoviečo…
- Po vypití nápoja s obsahom cukru a kyselín nie je rozumné okamžite si umývať zuby – zubná pasta je abrazívna (má schopnosť zoškrabovať mäkké materiály z povrchu zuba), a teda rovnako dobre ako zubný povlak odstráni aj naleptanú sklovinu – a to predsa nikto nechce! Stačí tá čistá voda, spoľahnite sa
Najlepšie potraviny pre zuby
- surová zelenina s minimálnou mechanickou úpravou (ružičkový kel, čínska kapusta, špenát, brokolica, zelené vňate – to všetko obsahuje veľa vápnika, ktorý potrebuje sklovina na regeneráciu)
- surové ovocie s minimálnou mechanickou úpravou (vitamín C podporuje pevnosť skloviny)
- celozrnné potraviny
- orechy a olejnaté semená (sezam obsahuje veľa vápnika)
- strukoviny a výrobky z nich
Najhoršie potraviny pre zuby
- keksy, sušienky a krekry z bielej múky, piškóty
- sladené nápoje
- biele pečivo, buchty, koláče, šišky, bábovka, vianočka, krémové koláče
- kašovité jedlá, ktoré netreba žuť
- tvrdé cukríky, karamelky, lentilky, želé, lízanky
- mliečna čokoláda, lacné a nekvalitné čokolády
- zmrzlina
- ľadové a horúce jedlá a nápoje a prudké zmeny teploty (nezapíjajte ľadovo chladný červený melón horúcim zeleným čajom – sú to síce skvelé a zdravé potraviny, ktoré vás chránia pred rakovinou a aterosklerózou, ale sklovina to pri tých prudkých zmenách teploty netuší
- sladené sušené ovocie
- sladené nealko nápoje (nielen cukor, ale aj kyselina fosforečná poškodzujú sklovinu)
Starajte sa o svoje zuby a ďasná – ochránite si mozog a srdce
V posledných rokoch sa nahromadilo presvedčivé množstvo dôkazov, ktoré spojili zdravie zubov a ďasien so zdravím ciev: muži, ktorí trpia častými zápalmi ďasien (gingivitída), periodontálnou chorobou alebo vážnymi chronickými kazmi chrupu, majú významne zvýšené riziko vzniku mozgovej porážky alebo infarktu. Zvláštne, však? Vysvetlenie: časté zápaly ďasien a zlý stav chrupu udržiavajú v blízkosti mozgových ciev infekciu a v celom tele chronický zápal, ktorý deň za dňom negatívne ovplyvňuje všetky bunky a tkanivá. Zvýšené koncentrácie látok podporujúcich aktiváciu a reguláciu zápalu v tele poškodzujú aj stenu krvných ciev, a to zas podporuje proces aterosklerózy. Výsledok? Postupné alebo náhle upchatie cievy so všetkými dôsledkami: v mozgu mozgová porážka, v srdci infarkt, v oku slepnutie, v pohlavných orgánoch impotencia a neplodnosť…
Ak trpíte chronickými problémami ďasien a zubov a zvýšená úroveň ústnej hygieny nepomáha, vyhľadajte pomoc stomatológa (ale vyhnite sa tým z reklamy ) – strach z kresla a zubnej vŕtačky vás predsa nemusia priviesť až k mozgovej porážke!
Úprava výživy
- nejedzte v jednom kuse stále niečo – pozrite si naše video „Problémy trávenia“
- najhoršie sú potraviny s veľkým obsahom pridaného cukru a čistého škrobu, ktoré sa lepšia na zuby
- najhoršie sú nápoje s koncentrátom kyselín (ovocné džúsy, ovocné šťavy, ovocné smoothies a pod.)
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú Vám určil Váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú Vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje Váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.