Vieme to? Nie. A podľa toho, čo dnes vieme, zrejme neexistuje nejaká jedna ideálna mikrobiota. Vieme, ktoré baktérie nám prospievajú viac, ktoré menej a vieme, ktoré nám škodia. Lenže aj tie, ktoré nám väčšinou pomáhajú, nám za istých okolností môžu škodiť a naopak.
Alebo: niektoré baktérie nám pomáhajú iba vtedy, ak sú v ich blízkosti iné baktérie. Alebo ešte: niektoré druhy z tej istej „rodiny“ (napríklad Clostridium) nás môžu zabiť (infekcia Clostridium difficile), kým iné nám veľmi pomáhajú (Clostridium butyricum MIYAIRI 588 nielenže produkuje veľa prospešnej kyseliny maslovej, ale využíva sa ako ochrana pred infekciou C. difficile)
Podobne ako zloženie našej stravy, aj zloženie našej črevnej mikrobioty vyžaduje komplexný pohľad. Môžeme vytrhnúť z mozaiky zložitých vzťahov určité bielkoviny, jednu mastnú kyselinu, lepok či nejaký vitamín a urobiť z nich ústrednú postavu novej diéty, novej knihy alebo novej „zázračnej“ potraviny. Stáročia ľudskej skúsenosti však hovoria, že to nie je ani múdre, ani bezpečné. Nepomáha to ľudskému zdraviu, skôr iba súkromnému účtu vymýšľačov a predavačov týchto „zázrakov“. Neexistuje ani jedna zázračná potravina, ani jeden zázračný vitamín, ani jedna zázračná fytochemikália – a neexistuje ani jedna zázračná baktéria, či celá mikrobiota. Na našom tanieri a v našom čreve neexistuje ani jedna jediná, nejaká zázračná „vecička“, ktorá by „zázračne“ dala do poriadku to, čo zanedbávame alebo poškodzujeme svojou každodennou ignoranciou zdravia. Ak si však v zrkadle úprimne pozrieme do svojich očí, musíme pripustiť, že sa oveľa viac počíta snaha jesť zdravšie, žiť zdravšie a byť lepším človekom, ktorý hľadá svoj skutočný zmysel života.
Ak má strava dlhodobo zlé zloženie, zdravie sa u človeka dlho nezdrží.
Ak má črevo dlhodobo zlú mikrobiotu, bude to zdravie utekať preč ešte rýchlejšie.
Dnes vieme povedať aspoň toľko, že určité zloženie baktérií v čreve podporuje chronický zápal, a tým spúšťa kaskádu procesov, ktoré môžu skončiť nielen „banálnou“ infekciou žalúdka (Helicobacter pylori) či „obyčajnou“ alergiou, ale aj rakovinou hrubého čreva, konečníka alebo rakovinou lymfatického systému (lymfóm). A vieme, že lepšie zloženie črevnej mikrobioty ten zápal potláča a chráni nás pred celou légiou problémov a chorôb. Naše súčasné poznatky o zložitosti vzťahov, ktoré vytvárajú črevné mikróby medzi sebou a najmä s nami, sú stále takpovediac v plienkach.
V našej knihe „Zachráňte svoje črevo“ sa dočítate veľa úžasných a užitočných veci!