Omega-3 môžu pomôcť deťom s poruchami správania

Omega-3 môžu pomôcť deťom s poruchami správania

omega-3 mastné kyseliny, ľan, ľanový olej

 

Omega-3 mastné kyseliny (MK) podávané vo forme doplnku stravy môžu zmierniť prejavy porúch správania detí, vrátane agresívneho správania, ubližovania druhým alebo sebe. Vyplýva to z nového výskumu z prestížnej University of Massachussetts v Lowell (UML).

„Toto je veľmi nádejná línia výskumu, pretože omega-3 mastné kyseliny majú schopnosť zlepšovať neurologické zdravie mozgu detí aj dospelých,“ uvádza v tlačovej správe Jill Portnoy, docentka z Fakulty kriminalistiky a súdnictva na UML. „Musíme ešte veľa preskúmať a pochopiť, ale ak je možné takto jednoducho zlepšiť zdravie ľudského mozgu a správanie ľudí, je to veľká vec. “

V rámci výskumu sa ukázalo, že podávanie omega-3 MK deťom s poruchami správania, tlmilo tieto poruchy a to malo následne ďalší zásadný pozitívny vplyv: rodičia týchto detí boli menej podráždení, zlepšila sa ich trpezlivosť a to viedlo k lepšej komunikácií a atmosfére v rámci celej rodiny.

Tejto štúdií sa dá veriť (iné vám ani neponúkame! :-)), pretože nielenže pochádza z dobrého pracoviska, ale bola to dvojitá slepá štúdia, kontrolovaná placebom a pod. Sledované deti boli náhodne rozdelené do niekoľkých skupín, pričom jedna z nich dostávala denne 1 g omega-3 MK. Iba jeden gram denne! A nikto, ani rodičia nevedeli, ktoré deti to sú.

Výsledok? Nielenže omega-3 dokázali zmierniť prejavy agresívnych foriem správania u detí, ale dokonca viedla k pozitívnemu výsledku (= zmierneniu napätia u rodičov alebo opatrovníkov postihnutých detí), hoci títo žiadne omega-3 MK neužívali.

Výsledky dávajú istú nádej tímu sympatickej doktorky Portnoy, ktorý sa venuje otázke hľadania opatrení, ktoré by mohli zabrániť eskalácií agresivity u detí a spomaliť alebo zastaviť negatívny vývoj až do podoby kriminálneho správania.

Biológia a prostredie človeka vytvárajú komplex faktorov, ktoré iba začíname objavovať. Nevieme napríklad, či omega-3 MK pôsobia priamo na úrovni mozgových centier, alebo je ich účinok sprostredkovaný črevnou mikrobiotou, pretože už dávnejšie je známe, že aj prospešné baktérie potrebujú primerané množstvo omega-3 MK.

Rada AKV: Ak máte vo svojej opatere dieťa, ktoré trpí poruchami správania (a vy s ním), vyskúšajte nasadiť denne do stravy dieťaťa 1 až 2 gramy omega-3 MK vo forme 1/3 čajovej lyžičky čisteného rybacieho oleja alebo 1 čajovej lyžičky panenského ľanového oleja. Uvádzaný výskum prebiehal zatiaľ 12 mesiacov a prvé výsledky autori pozorovali už po 6 mesiacoch. Držíme vám palce!

Spracoval: Dr. Igor Bukovský

Zdroj: Jill Portnoy, Adrian Raine, Jianghong Liu, Joseph R. Hibbeln. Reductions of intimate partner violence resulting from supplementing children with omega-3 fatty acids: A randomized, double-blind, placebo-controlled, stratified, parallel-group trial. Aggressive Behavior, 2018; DOI: 10.1002/ab.21769