Flatulencia

Flatulencia

(plynatosť)

Flatulencia, plyny, nadúvanie, nafukovanie, metán, meteorizmus, nafúknuté brucho

Čo to je?

Flatulencia je jeden z príznakov nadmerného objemu plynov v tráviacom systéme. Plyn v tráviacom systéme pochádza z dvoch zdrojov:

  • príjem potravy a nápojov (prehltnutý vzduch, CO2) a
  • pôsobením baktérií prítomných v črevách (najmä hrubom).

Tvorba a odchod plynov je normálny fyziologický proces. Zdravá žena uvoľňuje črevný plyn v priemere 7-krát za deň a muž asi 12-krát. Nadmerný objem plynov v tráviacom systéme sa často spája s inými problémami, ktoré sú subjektívne nepríjemné a spoločensky neakceptovateľné:

  • grganie
  • flatulencia
  • pocit nafúknutia a prelievanie črevného obsahu so zvukovými prejavmi
  • bolesti až kŕče v oblasti brucha

Prečo vznikne?

  • hltavé jedenie a jedenie v strese (prehltnutý vzduch)
  • hltavé pitie tekutín a pitie slamkou
  • pitie nápojov sýtených CO2
  • dismikróbia (narušená fyziologická mikroflóra čriev)
  • konzumácia potravín, ktoré obsahujú nestráviteľné sacharidy (najmä strukoviny a kapustová zelenina)
  • nadmerná konzumácia sladkostí
  • žuvanie žuvačiek, lízanie lízaniek a tvrdých cukríkov
  • konzumácia umelých sladidiel (sorbitol, manitol, xylitol)
  • súčasná konzumácia koncentrovanej bielkoviny s koncentrovaným cukrom (napr. sladené kondenzované mlieko, sladký tvaroh a pod.)
  • konzumácia mastných a vyprážaných jedál
  • prejedanie sa a jedenie pomedzi hlavné jedlá
  • laktózová intolerancia (môže sa prejaviť aj hnačkami)
  • infekcia tráviaceho systému (môže sa prejaviť aj hnačkami)
  • zápalové ochorenia tráviaceho systému (prejavujú sa aj hnačkami, bolesťami)
  • deficit enzýmov pankreasu (môže sa prejaviť aj hnačkami)
  • fajčenie
  • nesprávne tvarovaná zubná protéza
  • príjem niektorých výživových doplnkov: vápnik, kostná múčka, fruktózo-oligosacharidy, laktulóza, pektín, probiotiká, psýllium

Odporúčania na zníženie flatulencie

  • neužívajte antacidá – sóda bikarbóna a lieky s obsahom bikarbonátu alebo iných karbonátov môžu príznaky flatulencie výrazne zhoršiť
  • jedzte v kľude a pomaly, každé sústo dobre požujte a sústreďte sa na prehĺtanie malých súst
  • neprejedajte sa
  • nerobte náhle zmeny v stravovaní (úprava výživy vyžaduje postupné kroky)
  • nepite nápoje sýtené CO2
  • nežujte žuvačky, nelížte lízanky a tvrdé cukríky (najmä tie, ktoré obsahujú xylitol, manitol a sorbitol)
  • nepite z plechovky a cez slamku
  • nepite horúce nápoje a nejedzte príliš horúce jedlá
  • obmedzte príjem sladkostí a cukru vo všetkých formách
  • obmedzte príjem džúsov, ovocných nektárov a nealko nápojov sladených fruktózou, pretože koncentrovaná fruktóza u mnohých ľudí výrazne podporuje plynatosť
  • strukoviny pripravujte správnym spôsobom
    • prebraté a umyté strukoviny zalejte vodou, uveďte na 3 minúty do varu a potom nechajte hodinu stáť
    • vodu zlejte, zalejte čistou vodou a nechajte niekoľko hodín (6-12) namočené, aby napučali
    • vodu zlejte, zalejte čistou vodou a uvarte (každý druh vyžaduje inú dobu varenia)
    • vodu zlejte a vyhnite sa jej ďalšiemu využitiu pri príprave jedál
    • ak používate strukoviny z konzervy, nálev zlejte a strukoviny prepláchnite (najmenej nadúva šošovica a cícer)
  • obmedzte príjem potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú flatulenciu alebo zistite, či menšie množstvo alebo tepelná úprava týchto potravín príznaky nezmierňuje
  • pravidelná fyzická aktivita podporuje uvoľňovanie plynov a zmierňuje diskomfort v oblasti brucha
  • prípadnú laktózovú intoleranciu riešte zodpovedne (podrobne v článku Laktózová intolerancia)
  • ak uvedené opatrenia nie sú účinné, niekoľko týždňov si veďte denník skonzumovaných potravín a nápojov a prípadných prejavov flatulencie, môže sa vám podariť vystopovať príčinu

Potraviny, ktoré najčastejšie prispievajú k flatulencii

  • strukoviny
  • brokolica, kel, ružičkový kel, kapusta, karfiol, kaleráb
  • pšenica, ovos, otruby
  • uhorka, paprika, baklažán, melóny, slivky, sušené ovocie
  • cukor a umelé sladidlá
  • mastné a vyprážané potraviny
  • mliečne výrobky

Špeciálna podpora

Bylinky užitočné pri flatulencii

  • uvoľnenie plynov/kŕčov: bazalka, aníz, fenykel, koriander, kôpor, majorán, rasca, mäta prieporná
  • uvoľnenie plynov a zvýšenie kyslosti v žalúdku: koriander, majorán
  • uvoľnenie plynov a zníženie kyslosti v žalúdku: puškvorec
  • uvoľnenie plynov pri nervových poruchách žalúdka a trávenia: medovka, valeriána

Bylinky a doplnky, ktoré zmierňujú flatulenciu

  • aktívne rastlinné uhlie (u nás dostupný Carbofit Carkl) – adsorbuje toxíny a zmierňuje pocit nafúknutia
  • prípravky s obsahom látky simethiconum (Sab simplex – suspenzia na predpis, Espumisan – tobolky na voľný predaj) – simetikon „rozpúšťa“ veľké bubliny v čreve a zmierňuje kŕče a bolesť (prečítajte si informácie na príbalovom letáku!)
  • chlorofyl (u nás vo forme cmúľacích tabliet Stozzon)
  • prípravok Beano (predáva sa v USA, uľahčuje trávenie strukovín)

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.