Jačmenná a pšeničná tráva

Jačmenná a pšeničná tráva

(zelený jačmeň, zelená pšenica)

Wigmore, pšeničná, jačmenná tráva, lístky, chlorofyl

Čo to je?

Mladé lístky jačmeňa a pšenice, skôr než sa na nich začnú objavovať náznaky klasov, sú zbierané, sušené a spracované do formy tekutiny alebo prášku, ktorý sa potom používa na výrobu tabletiek a pridáva sa do iných výživových doplnkov, niektorých potravín a nápojov. Veľké slová, veľké sľuby, veľký marketing… V AKV však považujeme oba výrobky za, síce kvalitnú, ale zbytočne drahú sušenú vňať.

A navyše, oni sa nemajú radi. Teda výrobcovia a distribútori zeleného jačmeňa a pšenice navzájom. „Objaviteľka“ pšeničnej trávy doktorka Wigmore z Bostonu tvrdí, že 100 gramov pšeničnej trávy sa obsahom vitamínov a iných bioaktívnych látok vyrovná dva a pol kilogramu kvalitnej zeleniny. (Toto jej tvrdenie  sa nikdy nepreukázalo a to napriek tomu, že dnes je možné zmerať nielen obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií, ale aj celkovú antioxidačnú, antimutagénnu, imunostimulačnú aktivitu a pod.) Distribútori jačmennej trávy zase argumentujú, že ich výrobok obsahuje 25 – 40-násobok množstva účinných látok v tráve pšeničnej. To by znamenalo, že 100 gramov mladých lístkov jačmeňa sa biologicky rovná asi 60 – 100 kilogramom zeleniny! Uf! Nechápem, prečo sa ešte vôbec niekto trápi s pestovaním, spracovaním a jedením zeleniny. Nechápem, prečo Svetová zdravotnícka organizácia ešte stále nezmenila svoje odporúčania a prečo doteraz nikto nezačal riešiť problém podvýživy a ťažkých výživových deficitov v rozvojových a zaostalých krajinách týmto zeleným „zázrakom“?

Biologicky aktívne látky: chlorofyl, aminokyseliny, vitamíny, minerály, karotenoidy, flavonoidy a iné fytochemikálie

Deklarované účinky

Podľa jedného z najväčších distribútorov zeleného jačmeňa jeho prípravok pozitívne ovplyvňuje liečbu týchto problémov a ochorení (v originálnom znení):

  • poruchy trávenia – zápcha, plynatosť, vredy, páchnuci dych, pálenie žáhy, helikobakter
  • kožné problémy – ekzémy, opary, akné, psoriázu, bercové vredy, preležaniny, úrazy
  • ochorenia srdca a ciev – vysoký, nízky tlak, upravuje cholesterol, kŕčové žily, hemoroidy
  • akékoľvek zápaly – či už skryté alebo chronické
  • chronická únava, depresie, lymská borrelióza
  • odstraňuje bolesti hlavy, poruchy spánku
  • klimakterický syndróm, chronické gynekologické problémy, cysty, zväčšenie prostaty
  • nadváha, obezita
  • krvné problémy – anémia, narušené zrážanie krvných doštičiek
  • cukrovka
  • rakovina
  • klbové ochorenia akéhokoľvek pôvodu
  • alergie – kožné, slizničné, alergie na chlad a poruchy imunity
  • bolesti chrbtice, tenisový lakeť, zápaly šliach
  • epilepsia, ľahká obrna periférnych nervov
  • paradentóza, afty, akné
  • ochorenia štítnej žlazy, porucha metabolizmu tukov
  • pasivita a negatívny prístup k životu

Poznámka: Všimli ste si, že do kompletnej klasifikácie diagnóz podľa WHO chýba už skutočne iba pár (nepodstatných) riadkov?

Preukázané účinky a terapeutické využitie

  • antioxidačný
  • antimutagénny – nie je zatiaľ preukázané, či sa tento účinok uplatňuje iba v laboratórnych podmienkach alebo aj v „biologickej realite“ tela, teda in vivo
  • podporná liečba vredovej choroby žalúdka a dvanástnika
  • podpora imunity

Ako sa užíva?

  • prášok
    • preventívne: 1 – 2 g denne
    • v rámci liečby: 2 – 9 g (= 1 až 3 čajové lyžičky) denne
    • prášok sa rozmiešava vo vode
  • tabletky
    • podľa informácie v príbalovom letáku

Formy výživových doplnkov

  • prášok
  • tabletky
  • rôzne kombinácie so žen-šenom, chlorellou, extraktom naturálnej ryže, včelím peľom a pod.

Toxické účinky / Interakcie

  • toxické účinky nie sú známe
  • neexistujú štúdie o bezpečnosti dlhodobého užívania koncentrátu z jačmennej a pšeničnej trávy
  • ak majú tieto prípravky proklamované proliferačné účinky (= podporujú rast a delenie buniek), pre onkologických pacientov by malo byť ich užívanie kontraindikované podobne ako v prípade spiruliny, chlorelly a hovädzieho kolostra

Dobré vedieť

Zelený jačmeň a zelená pšenica nemajú nič spoločné s klíčkami, ktoré sa predávajú ako suchý mlynársky produkt. Mlynárske klíčky vznikajú tým, že sa pri mletí obilia oddelí klíčková časť zrna.

Zázračné potraviny a doplnky výživy neexistujú. Neexistujú.

Zelený jačmeň a zelená pšenica poskytnú vášmu organizmu – podobne ako iné zeleniny a vňate – vitamíny, minerály a fytochemikálie, ale bolo by naivné a riskantné spoliehať sa na to, že tieto prípravky nahradia vo vašej strave potrebnú zeleninu a ovocie.

Ak má jačmenná a pšeničná tráva na bunky proliferačný účinok a tým podporuje hojenie kože a slizníc, tvorbu krvi a podobne, tak by tieto prípravky nemali užívať nielen onkologickí pacienti, ale ani ľudia, u ktorých sa vyskytuje onkologické ochorenie v pokrvnej rodine (u rodičov a súrodencov).