Prečo odporúčame
Špalda je staršia sestra dnes najrozšírenejšej pšenice siatej. Oproti jej mladšej sestre obsahuje menej fruktánov (druh sacharidov), čo ju robí pre niektorých ľudí ľahšie stráviteľnou. Navyše má príjemnú jemne orieškovú chuť a hodí sa rovnako do sladkých ako aj slaných jedál. Je výborným zdrojom vlákniny, niektorých vitamínov a minerálov ako aj kvalitných rastlinných bielkovín a komplexných sacharidov. My ju máme najradšej v zeleninovom šaláte, ale rovnako dobre chutí aj príloha, či v sladkom nákype.
Zloženie
špalda
Návod na prípravu
Špaldu varíme v zakrytom hrnci s dostatočným množstvom vody približne 40 až 50 minút.
Výživové hodnoty
Energetická hodnota: 1491 kJ ( 353 kcal) • Tuky 2,6 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2 g • Sacharidy 64 g, z toho cukry 1,7 g • Vláknina 8,4 g • Bielkoviny 14 g • Soľ 0,01 g