Krištof mohol tabak v Amerike nechať, ale za papriku ďakujeme 🙂 Má najväčší obsah vitamínu C v celom kráľovstve zeleniny a obsahuje aj veľmi veľa karotenoidov, z ktorých si vaše telo vyrobí potrebný vitamín A. Zelená paprika je nezrelá a obsahuje najmä chlorofyl, ktorý všetko ostatné prekrýva. Žlté papriky sú najlepšie pre vaše oči, pretože luteín a zeaxantín chránia sietnicu pred makulárnou degeneráciou a šošovku pred kataraktou. Oranžové papriky obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. Červené kusy sú úplne dozreté a obsahujú 11 – krát viac betakaroténu ako zelené a navyše aj lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice. Pyridoxín a kyselina listová z papriky znižujú v krvi toxický homocysteín, ktorý súvisí s rozvojom aterosklerózy, osteoporózy a Alzheimerovej choroby.
Paprika je výborným zdrojom týchto látok
látka | množstvo | % ODD |
vitamín C | 117,48 mg | 156,6 |
vitamin A | 144,03 mcg | 16,0 |
vitamin B6 | 0,27 mg | 15,9 |
kyselina listová | 42,32 mcg | 10,6 |
molybdén | 4,6 mcg | 10,2 |
Nájdeme v 1 šálke = 92 g papriky
Zaujímavé nápady, ako servírovať papriku
Zdravé paprikové soté: 2 červené papriky nakrájame na pol centimetrové pásiky. Na panvici na stredne silnom ohni zohrejeme 3 PL zeleninového vývaru alebo vody. Akonáhle sa začne voda vyparovať, pridáme papriku a prikryjeme pokrievkou. Po 3 minútach premiešame pohybom panvice, aby sa paprika orestovala z druhej strany na ďalšie 4 minúty, no už neprikrývame pokrievkou. Potom papriku premiestnime do misky. Polejeme 3 PL panenského olivového oleja, pridáme cesnak (1 strúčik pokrájaný na plátky), 2 čl citrónovej šťavy, posolíme a okoreníme.
+ k tomuto základnému receptu môžeme pridať čerstvú bazalku a rozdrobený kozí alebo feta syr, pokvapkáme balzamovým octom
Polievka z pečenej papriky: 4 veľké červené papriky poukladáme na plech tak, aby sa kúsky neprekrývali, pokvapkáme 1 PL olivového oleja a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220˚C. Pečieme 25 minút. Vo väčšom hrnci na 2 PL olivového oleja orestujeme 3 vetvičky tymianu, pridáme údenú papriku (1 čl) a 1 šálku cherry paradajok. Dusíme 2 minúty, osolíme, okoreníme a podlejeme 2 šálkami vody. Polievku necháme zovrieť, pridáme upečenú papriku a rozmixujeme ju do hladka ponorným mixérom. Na zjemnenie polievky pridáme ¼ šálky sójovej smotany a dochutíme citrónovou šťavou (z 1 citróna). (Recept je z knihy Protiprdkavá kuchárska kniha ? a polievka je skutočne fantastickááá)
Žlté smoothie: vo výkonnom mixéri rozmixujeme 1 žltú paprika zbavenú jadierok a nakrájanú na kúsky, 1 veľký pomaranč aj s bielou vrstvou šupky, ½ čl kurkumy a 1 šálku vody. Hotovo! Táto kombinácia v smoothie priaznivo pôsobí na prevenciu rakoviny tráviaceho systému, na imunitu, pri chronickom zápale a po veľkej námahe – kombinujeme dva výborné zdroje vitamínu C a k tomu veľa karotenoidov a protizápalových zložiek. Bielu šupku v pomaranči podľa možností zachováme – obsahuje nobiletín, ktorý prospieva kostiam.