Hypercholesterolémia a hyperlipidémia

Hypercholesterolémia a hyperlipidémia

(zvýšená hladina cholesterolu a tukov v krvi)

Hypercholesterolémia, hyperlipidémia, cholesterol, tuk, triglyceridy, tlak krvi, infarkt

Čo to je?

Zvýšená hladina cholesterolu (celkový, LDL a VLDL cholesterol) a triglyceridov v krvi. Izolované zvýšenie koncentrácie cholesterolu sa označuje ako hypercholestrolémia. Ak sa kombinuje so zvýšenou hladinou triglyceridov (čo je pomerne často), označuje sa ako hyperlipidémia.

Prečo vznikne?

  • vysoký príjem nasýtených mastných kyselín (dominujú v živočíšnych tukoch)
  • vysoký príjem cholesterolu
  • nadmerný prívod energie (nadváha, obezita)
  • vysoký príjem cukrov a čistého škrobu
  • akútny stres
  • fajčenie
  • akútna opitosť alebo alkoholizmus
  • cirhóza pečene
  • nekontrolovaný diabetes
  • hypofunkcia štítnej žľazy a hyperfunkcia hypofýzy
  • zlyhávajúce obličky
  • vrodené poruchy
  • užívanie hormonálnej antikoncepcie, substitučnej terapie a kortikosteroidov
  • zvýšená hladina inzulínu (inzulínová rezistencia)
  • nedostatok fyzickej aktivity
  • pravidelná a častá konzumácia kávy (aj bezkofeínovej)

Úprava výživy

  • príjem nasýtených mastných kyselín obmedzte na minimum, pretože podporujú tvorbu cholesterolu v pečeni
  • vyhýbajte sa konzumácii potravín, ktoré obsahujú palmový tuk (olej), kokosový tuk, stužený pokrmový tuk, nepoužívajte tvrdé margaríny určené na pečenie a lacné druhy margarínov, ktoré neuvádzajú presné zloženie a obsah trans mastných kyselín
  • uprednostnite rastlinné bielkoviny (znižujú hladinu cholesterolu v krvi, zatiaľ čo živočíšne a mliečne bielkoviny ju zvyšujú)
  • zvýšte príjem nenasýtených mastných kyselín (najmä typu omega-3)
  • príjem cukru, sladkostí a škrobu obmedzte (zvyšujú koncentráciu triglyceridov) – uprednostnite potraviny snízkym glykemickým indexom
  • zvýšte príjem potravín, ktoré najúčinnejšie znižujú cholesterol
  • príjem vo vode rozpustnej vlákniny zvýšte na 20 g denne (znižuje cholesterol)
  • zvýšte spotrebu potravín, ktoré podporujú funkcie pečene: cvikla, mrkva, artičoky, citrusy, paradajky, marhule a zelené vňate
  • ak pijete alkohol, obmedzte jeho príjem na maximálne dva drinky/deň (muži) a jeden (ženy), jeden drink je ekvivalent asi 1,5 dcl vína alebo 30 ml destilátu
  • obmedzte príjem kávy – dávky nad 5 šálok denne môžu zvyšovať hladinu cholesterolu
  • denne vypite 2 – 3 šálky zeleného čaju (znižuje LDL, zvyšuje HDL)

Potraviny, ktoré najúčinnejšie znižujú cholesterol

  • ovocie: jablká, bobuľovité ovocie (ríbezle, maliny, černice, čučoriedky, brusnice a pod.), grapefruit, pomaranče (jedzte aj bielu časť šupky), slivky (aj sušené, ale určite nie pálené! ), avokádo
  • zelenina: mrkva, baklažán, cesnak, cibuľa, klíčená žerucha, vňate, kapustová zelenina (čínska, červená a biela kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol)
  • strukoviny: všetky druhy, najmä sója, šošovica a strakatá fazuľa
  • obilniny: ovos, nelúpaná naturálna ryža, jačmeň, pšeno, pšenica a celozrnné výrobky z nich (výrobky z bielej múky neobsahujú ani vlákninu ani niacín)
  • ostatné: inaktívne pivovarské kvasnice (Tebi droždie), nízkotučné kvasené mliečne výrobky (jogurt, acidofilné mlieko), pomleté ľanové semeno

Špeciálna podpora liečby

  • Niacín s antiflush úpravou (fa Jamieson) – znižuje celkový CHS a zvyšuje HDL
    • prvý týždeň: 2-krát denne 250 mg s jedlom
    • potom: 2-krát denne 500 mg s jedlom – max. 3 mesiace, potom kontrola lekárom
  • psýllium a iné formy vlákniny (napr. ryžová vláknina): podľa informácie v príbalovom letáku, prípadne podľa odporúčaní v článkoch Psýllium a Ľanové semeno
  • mleté ľanové semeno: 2 čajové lyžičky 2-krát denne do jedla
  • mletá škorica: ½ čajovej lyžičky denne pridávajte do jedla (kaše, jogurt a pod.), prípadne si pripravujte škoricový čaj podľa receptu v článku Škorica
  • omega-3 mastné kyseliny: 1000 – 1500 mg dva až trikrát denne
  • uprednostnite prípravky na báze pupalkového a ľanového oleja (podrobnosti nájdete v článku Esenciálne mastné kyseliny)
  • selén: 200 mikrogramov/deň
  • vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom (uprednostnite prirodzené zdroje vitamínu C)
  • B-komplex, ale najmä
    • vitamín B12: 100 – 1000 mikrogramov/deň
    • kyselina listová: 400 – 800 mikrogramov/deň
    • pyridoxin: 50 – 100 mg/deň
    • tieto vitamíny sú potrebné pre metabolizmus metionínu a prevenciu hyperhomocysteinémie
  • koenzým Q10: 50 – 200 mg/deň
  • chróm: 200 – 400 mikrogramov/deň
  • čerstvá pomarančová alebo grapefruitová šťava s dužinou: 200 ml 2 – 3-krát denne
  • cesnak: 1 – 3 strúčiky denne, prípadne ekvivalent tejto dávky vo forme cesnakových preparátov (viac článok Cesnak)
  • za studena lisovaný olivový olej: 1 – 2 polievkové lyžice pridávajte denne do svojho jedla (pred konzumáciou, nie počas tepelnej úpravy)
  • zázvor – pravdepodobne znižuje vstrebávanie cholesterolu z potravy (viac článok Zázvor)

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • opatrne, postupne a primerane sa opaľujte – vitamín D znižuje cholesterol, má silný antioxidačný účinok a znižuje riziko aterosklerózy, infarktu srdca aj mozgovej porážky
  • v zimných mesiacoch je vhodné používať vitamín D v tabletkách – najmä ak máte viac ako 50 rokov

Dobré vedieť

Ak sa vaše hodnoty cholesterolu neupravia napriek dodržiavaniu všetkých dôležitých odporúčaní, je pravdepodobné, že máte vrodenú poruchu metabolizmu cholesterolu a tukov. Tento stav si vyžaduje užívanie liekov, ale ak budete naďalej využívať prírodné možnosti liečby, dávky liekov a ich nežiaduce účinky budú menšie.

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.