Už dávno je známe, že vegetariánske stravovanie rovnako ako aj mediteránna (stredomorská) strava sú veľmi účinné v prevencii a podpornej liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Ktorá z nich je však účinnejšia? Je naozaj potrebné úplne vylúčiť zo stravy mäso?
Ďalší dôležitý kúsok do mozaiky, z ktorej sa skladajú odpovede na takéto komplexné otázky prináša štúdia, ktorú viedol Dr. Francescom Sofi, profesor klinickej výživy na Florentskej Univerzite v Taliansku. Zverejnená vo februári 2018 v renomovanom americkom odbornom časopise Circulation.
Štúdie za zúčastnilo 107 zdravých dobrovoľníkov s nadváhou, vo veku 18 – 75 rokov, ktorí boli náhodne rozdelení do dvoch skupín.
- Prvá skupina sa stravovala lakto-ovo vegetariánsky – čiže vylúčili zo svojej stravy mäso a mäsové výrobky a vajcia.
- Druhá skupina mala po dobu troch mesiacov mediteránnu stravu, ktorá obsahovala aj chudé hydinové mäso a ryby.
Obe formy stravovania boli bohaté na celozrnné obilniny, zeleninu, ovocie, orechy, olejnaté semená a strukoviny a mali celkovo znížený obsah kalórií – cieľom bolo, okrem iného, znížiť nadváhu, ktorá je známym rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení.
Po troch mesiacoch si účastníci sledovania vymenili formy stravovania – takto bolo možné sledovať efekt oboch foriem stravovania na sledované ukazovatele zdravia u každého účastníka výskumu.
Vedci zistili, že:
- obe formy stravovania boli rovnako účinné pri znižovaní nadváhy
- vegetariánska strava bola účinnejšia v znižovaní hladiny zlého LDL-cholesterolu
- mediteránne stravovanie bolo efektívnejšie v znižovaní triglyceridov – krvných tukov.
Záver AKV:
Vyvážená a pestrá strava, ktorej základ tvoria celozrnné obilniny, zelenina, ovocie, orechy, olejnaté semená, strukoviny a prípadne chudé druhy mäsa a mastné druhy morských rýb je veľmi účinná forma prevencie a podpornej liečby nadváhy/obezity a kardiovaskulárnych ochorení, najmä aterosklerotického charakteru.
Ak si chcete chrániť zdravie srdca a ciev, rozhodne teda odporúčame vegetariánsku alebo mediteránnu stravu – sú veľmi podobné a rovnako účinné.
Spracovali: Ivana Mesárošová, MSc a Dr. Igor Bukovský
Publikované: 2.5.2018
Zdroj: Francesco Sofi a spol: Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet). Circulation, 2018; CIRCULATIONAHA.117.030088 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030088