Keď presvedčíte ľudí, že pochádzajú z opice, nemôžete chcieť, aby recyklovali odpad

Keď presvedčíte ľudí, že pochádzajú z opice, nemôžete chcieť, aby recyklovali odpad

Ekologická kríza a desať omylov z minulosti

ekológia, globálne otepľovanie

Prológ IB: Ak tento článok nedočítate pozorne až do konca, váš názor naň nemôže byť poctivý a váš nárok diskutovať o ekologickej situácií bude veľmi pochybný. (A ak by ste aj nečítali celý článok, prečítajte si aspoň Epilóg na konci.)

Som presvedčený, že do diskusie o ekologickej situácií a riešení potenciálnych problémov, ktoré z toho vyplývajú, treba priniesť argumenty a pripomienky aj z „druhej strany“. (Prr, rozhodne nejde o popieranie výkyvov v ekologických systémoch a meteorologických trendoch.) Veda, filozofia a riešenie problémov však napredujú iba v konfrontácií názorov, nie v uzavretí sa do seba a odmietaní diskusie.

Diskusia neskončila. O trvaní a obsahu spoločenskej diskusie nemôže rozhodovať jedna skupina ľudí, ktorí sa stotožňujú v názore, ak existuje iná veľká skupina ľudí, ktorá sa stotožňuje v inom názore, má k nemu argumenty a má záujem vecne pokračovať v diskusii. Najmä, ak ide o diskusiu na tému „Kade ďalej, Ľudstvo?“.

Súčasťou vecnej diskusie je aj pripomenúť si chyby, ktoré sme urobili v minulosti, a poučiť sa z nich. Dovoľujem si preto priniesť preklad zaujímavého článku z archívu najsledovanejšej americkej spravodajskej televízie FOX News. Je mi jasné, že sa obsah ani zdroj nebude páčiť mnohým ľuďom, ale – znovu! – to samo o sebe nemôže byť dôvod, aby sme ich názor a ich argumenty považovali za definitívne a správne. Najmä, ak sa už v minulosti seriózna veda toľkokrát pomýlila v predpovedaní ekologických katastrof, je čas na väčšiu pokoru a menej kriku zo strany novodobých zvestovateľov konca sveta.

Desať prípadov, keď „experti“ predpovedali koniec sveta, ktorý už mal nastať

Členka americkej Snemovne reprezentantov Alexandria Ocasio-Cortez pri obhajobe svojej iniciatívy Green New Deal uviedla, že ak sa nepodniknú žiadne kroky proti zmene klímy, o dvanásť rokov nastane koniec sveta.

„My, mileniáli, a ľudia, ehm, z generácie Z sa obávame, že ak sa proti zmene klímy nič nepodnikne, o dvanásť rokov bude koniec sveta,“ povedala Ocasio-Cortez v januári.

Lenže podobné predpovede z minulosti, dokonca aj od najprestížnejších odborníkov, sa nikdy nenaplnili. Tu je desať najväčších omylov pri predpovedaní konca sveta z ekologických dôvodov:

  1. GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE VYMAŽE NÁRODY Z POVRCHU ZEMSKÉHO, AK SA ZMENA KLÍMY NEZAČNE RIEŠIŤ DO ROKU 2000

Americká tlačová agentúra Associated Press v roku 1989 tlmočila varovanie predstaviteľa OSN:

„Podľa vysokého predstaviteľa OSN pôsobiaceho v oblasti životného prostredia by stúpajúce hladiny morí mohli vymazať celé národy z povrchu zemského, ak sa trend globálneho otepľovania nezvráti do roku 2000.“

Týmto predstaviteľom bol Noel Brown, riaditeľ newyorskej kancelárie Programu OSN pre životné prostredie, ktorý dodal: „V dôsledku zmeny klimatických podmienok postihne kanadské a americké obilnice rovnaký osud ako v 30. rokoch 20. storočia, keď prachové búrky premenili rozsiahle oblasti na púšť.“

Namiesto toho došlo k nárastu americkej i globálnej poľnohospodárskej produkcie a vyše 1 miliarda ľudí na celom svete sa vďaka hospodárskemu rastu dostala z extrémnej chudoby.

Do roku 2019 zatiaľ neboli žiadne národy „vymazané z povrchu zemského“.

Tí, ktorí sa obávajú otepľovania, však varujú, že predpoveď predstaviteľa OSN vôbec nebola scestná.

„Nehovorí, že celé národy budú vymazané z povrchu zemského do roku 2000,“ uviedol Joe Romm, predstaviteľ organizácie American Progress, pre stanicu Fox News.

„Hovorí, že ak do roku 2000 výrazne neznížime emisie, v budúcnosti nedokážeme zabrániť záplavám,“ povedal Romm.

„Dnes sa zdá, že z povrchu zemského definitívne zmizne niekoľko ostrovov, pretože sme nekonali včas,“ dodal.

Podľa NASA stúpla hladina svetového oceánu za 25 rokov od roku 1993, keď sa začalo s vykazovaním satelitných údajov o hladinách morí, takmer o 9 cm.

Najnižšie položenou krajinou na svete sú Maldivy, súostrovie v Tichom oceáne s počtom obyvateľov cca 400 000. Najvyššie položený bod krajiny je len vo výške 2,4 m nad morom a prevažná časť krajiny je nižšie ako 1 m nad morom.

  1. MASOVÝ HLADOMOR DO ROKU 1975

V roku 1967 vyšiel bestseller s názvom „Hladomor 1975! Rozhodnutie Ameriky: Kto prežije?“

Kniha predpovedala masový hladomor v rozvojových krajinách v dôsledku rastúcej populácie. „Dnešná kríza má len jeden smer, a tým je katastrofa,“ znelo varovanie v knihe.

Niektorí odborníci knihu chválili a skeptikom, ktorí o nej pochybovali, sa vysmievali.

„Všetci bádatelia, ktorí sa vážne zaoberajú problémami tretieho sveta, súhlasia, že hladomor (…) je neodvratný,“ napísal Peter Bonner, profesor biológie na Kalifornskej technickej univerzite, v recenzii, ktorá vyšla v roku 1967 v prestížnom časopise Science.

Nastal presný opak toho, čo kniha predpovedala. Úmrtia v dôsledku hladomoru výrazne klesli vďaka pokroku poľnohospodárskych technológií, opätovnému povoleniu súkromného vlastníctva v komunistických krajinách a lepšiemu prepojeniu krajín sveta.

Podľa údajov zostavených v publikácii Our World in Data zomrelo za jediné desaťročie pred vydaním knihy viac ľudí v dôsledku hladomoru ako za všetkých 52 rokov od jej vydania.

Knihe sa napriek tomu dostalo všeobecného uznania medzi odborníkmi. Ekológ Paul Ehrlich, dnes prezident inštitútu Center for Conservation Biology na Stanfordovej univerzite, v roku 1968 povedal, že túto knihu „si možno budeme pamätať ako jednu z najdôležitejších kníh našej epochy“.

  1. GLOBÁLNY MRÁZ ROVNAKO NEBEZPEČNÝ AKO JADROVÁ VOJNA

V minulosti sa nejeden vedec obával globálneho ochladzovania, napríklad profesor Kalifornskej univerzity v Davise Jenneth Watt, ktorý varoval, že ak súčasné trendy budú pokračovať, svet bude „v roku 2000 o jedenásť stupňov chladnejší (…), čo je dvakrát väčší pokles, aký by stačil na vyvolanie doby ľadovej“.

Britský autor vedeckých publikácií Nigel Calder bol nemenej znepokojený. „Hrozbu novej doby ľadovej dnes treba spolu s jadrovou vojnou považovať za zdroj masového vymierania a mizérie ľudstva,“ varoval Calder v časopise International Wildlife v roku 1975.

Tento citát objavil ekonóm z Univerzity Georgea Masona Walter E. Williams, ktorý sa domnieva, že dôvodom veľkého množstva apokalyptických predpovedí je „snaha o väčšiu štátnu kontrolu (…); strach o životné prostredie je spôsob, ako štátnu kontrolu získať,“ povedal Williams pre Fox News.

„Komunizmus a socializmus sa zdiskreditovali, takže ich prebalili do environmentalizmu,“ dodal.

„Je to ako melón – zvonku zelené, vnútri červené.“

  1. MASÍVNE OTEPLENIE DO ROKU 2000

Ten istý predstaviteľ OSN, ktorý predpovedal zánik celých národov do roku 2000, tvrdil aj to, že „podľa najkonzervatívnejších vedeckých odhadov teplota na Zemi v nasledujúcich 30 rokoch stúpne o 1 až 7 stupňov.“

Podľa NASA však teplota od roku 1989 do roku 2019 stúpla približne o 0,5 °C.

Romm tvrdí, že bez ohľadu na to, čo možno povedali predstavitelia OSN, boli prognózy vydané v oficiálnych správach OSN správne.

„Všetky významné vedecké hodnotenia globálneho otepľovania boli čoraz hrozivejšie, pretože emisie skleníkových plynov až donedávna rástli najhorším možným tempom,“ povedal Romm.

Mnohí, ktorí sa obávajú globálneho otepľovania, priznávajú, že niektoré minulé predpovede boli prehnané, ale vraj to nič nemení na skutočnosti, že Zem sa otepľuje v dôsledku ľudskej činnosti – aj keď pomalšie a menej katastrofálne, ako to niektorí predpovedali.

„Niektoré predpovede sa nesplnili,“ uviedol pre Fox News John P. Abraham, profesor z Univerzity Sv. Tomáša, ktorý vydal viacero prác o zmene klímy. „Väčšina vedeckých predpokladov v oblasti klímy sa však potvrdila.“

  1. AL GORE V ROKU 2006 TVRDIL, ŽE NÁM ZOSTÁVA DESAŤ ROKOV

Al Gore počas propagácie svojho filmu Nepríjemná pravda v roku 2006 uviedol, že ľudstvu zostáva len desať rokov, kým sa dostane do bodu, odkiaľ nie je návratu.

Film obsahoval aj animácie, v ktorých Manhattan a Floridu pohlcovala voda.

Goreovi kritici však poukazujú na to, že len o niekoľko rokov neskôr si kúpil plážovú vilu pri Los Angeles v hodnote 8 miliónov dolárov.

„Želal by som si, aby sa tí, čo strašia blížiacou sa klimatickou katastrofou, riadili vlastnými tvrdeniami a predali mi svoju vilu na pláži s poriadnou zľavou,“ povedal pre Fox News Alex Epstein, autor knihy The Moral Case for Fossil Fuels.

  1. ENVIRONMENTÁLNA KATASTROFA DO ROKU 2000 SPÔSOBÍ JADROVÝ HOLOKAUST

Mostafa Tolba, riaditeľ Programu OSN pre životné prostredie, v roku 1982 varoval:

„Do prelomu storočí nastane environmentálna katastrofa, ktorá bude rovnako ničivá ako jadrový holokaust.“

Žiadna takáto katastrofa sa nestala.

  1. MASOVÉ VYMIERANIE DO ROKU 1995

Americký senátor Gaylord Nelson, člen Demokratickej strany zo štátu Wisconsin, často považovaný za „otca Dňa Zeme“, v roku 1970 citoval tajomníka inštitútu Smithsonian, podľa ktorého „do 25 rokov vyhynie 75 až 80 % všetkých druhov zvierat“.

Ani to sa nestalo.

V ozname nadácie National Science Foundation z roku 2011 je citovaný výskumník z Kalifornskej univerzity v Berkeley Anthony Barnosky, ktorý povedal: „V rámci dobre pozorovateľných skupín zatiaľ vyhynulo len 1 až 2 % všetkých druhov, takže podľa týchto údajov sa zdá, že s vymieraním na tom nie sme až tak zle.“

Barnosky však vyjadril znepokojenie, pokiaľ ide o dlhodobý horizont. Podľa neho by mohlo 75 % druhov vyhynúť „v priebehu len asi 3 až 22 storočí“. (Poznámka IB: Mimochodom, to je dosť veľký časový rozptyl: ako od 3. st.n.l. do doby ešte dvesto rokov po nás!)

  1. VYČERPANIE KOVOV DO ROKU 1990

Vedec Harrison Brown v časopise Scientific American predpovedal, že náleziská olova, zinku, cínu, zlata a striebra budú do roku 1990 úplne vyčerpané.

Ťažobné spoločnosti však vynašli nové technológie a objavili nové ložiská, takže do roku 2019 nedošlo k vyčerpaniu žiadneho z uvedených nerastov.

  1. SKUTOČNÝ DÔVOD?

Ekonóm Walter E. Williams hovorí, že environmentalisti sa občas prerieknu a prezradia, čo ich naozaj motivuje k hrôzostrašným predpovediam.

„Musíme tvoriť strašidelné scenáre, ponúkať zjednodušené, dramatické vyjadrenia a zamlčiavať prípadné pochybnosti,“ povedal v roku 1989 Stephen Schneider, profesor biológie na prestížnej Stanfordovej univerzite, pre časopis Discover. „Každý z nás sa musí rozhodnúť, či bude aktívny alebo čestný.“ (Poznámka IB: Vyberať si medzi „byť aktívny“ a „byť čestný“, to je zvláštna morálna dilema.)

Williams cituje aj senátora Timothyho Wirtha, demokrata z Colorada, ktorý v roku 1988 povedal: „Musíme naskočiť na vlnu globálneho otepľovania. Aj keby teória globálneho otepľovania bola nesprávna (…), budeme robiť správnu vec, pokiaľ ide o hospodársku a environmentálnu politiku.“

Williams považuje zveličené predpovede niektorých environmentalistov za neprijateľné.

„Lož nikdy nie je v poriadku. Zavádzať ľudí v akejkoľvek situácii je neprípustné,“ povedal pre Fox News.

„Je možné oklamať deti a povedať im, že existuje Santa Claus a veľkonočný zajačik. Ale k dospelým sa nemožno správať ako k deťom.“

Epilóg IB: Voči takémuto zoznamu „vedeckých a analytických prešľapov“ v predpovedaní ekologických katastrof v minulosti namietajú environmentalisti, že ak sa aj predpovede v minulosti nenaplnili, dnešné analýzy sú presnejšie a preto sa teraz naplnia. Naozaj? Aj dnešní predpovedači presného konca sveta z náboženských dôvodov majú lepšie analýzy ako tí pred 50 rokmi, ale kto by im dnes veril? V mojej Biblii (pozrite, či aj v tej vašej) nám Boh odkazuje, že o tom dni a o tej hodine (konca sveta v tejto podobe) nevie nik, iba On (Mat, 24:36).

Podľa mňa je otázka ochrany životného prostredia vecou vnútornej morálky človeka, jeho hodnotového systému. Lenže, ak najprv presvedčili ľudí, že pochádzajú z opice a život je len náhoda, ktorá nemá žiadny vyšší zmysel, a teraz od nich chcú, aby recyklovali odpad, niečo nie je s takýmto „projektom“ v poriadku.

Takáto náhradná morálka nemôže fungovať. Nemôže priniesť záchranu planéty a ľudstva. Ak ľudí presvedčíte, že život je iba pekelná náhoda, ktorú si treba „užiť naplno“, nečakajte, že zdvihnú papier zo zeme a nebudú plytvať pitnou vodou. Aký to dáva zmysel? Zachrániť životné prostredie pre našich potomkov? Prosím Vás! Ak sme tu iba výsledkom vesmírnej náhody, ktorá tvorí a ničí bez zámeru a plánu, tak naše ideály a obavy o životné prostredie sú smiešne a patetické. Alebo pokrytecké. Ak z nich budete robiť politický program.

Nie, prírode nepomôže žiadny nový politicko-environmentalistický manifest. Prírode – tak ako človeku samotnému – pomôže iba skutočná zmena ľudského srdca. Tade totiž, postrehol už dávno Solženicyn, vedie tá desivá hranica medzi dobrom a zlom.

 

Igor Bukovský, lekár

Pôvodný zdroj zverejnený 19. marca 2019: https://www.foxnews.com/science/10-times-experts-predicted-the-world-would-end-by-now

V slovenskom jazyku publikované: 27. marca 2019