Koľko teda tých sacharidov potrebujeme?

Koľko teda tých sacharidov potrebujeme?

sacharidy, low carb, ketodiéta, bielkovinové diéty

 

Začiatkom augusta 2018 prišla ďalšia dôležitá správa. V jednom z najprestížnejších vedeckých časopisov The Lancet bola publikovaná rozsiahla epidemiologická štúdia a metaanalýza, ktorá vyvracia mýtus nízkosacharidových módnych trendov (paleo, keto, Atkins a spol.). Ukázala, že nášmu zdraviu škodí nielen príliš veľa sacharidov (najmä tých nevhodných, sladkých), ale aj príliš málo.

Odporúčania pre príjem sacharidov platia aj naďalej

Táto štúdia, ktorej spoluautorom je aj profesor epidemiológie a výživy Walter Willett z Harvardovej univerzity (náš rozhovor s ním si môžete pozrieť na našom YouTube kanáli) patrí medzi najväčšie v histórií. Vedci v nej skúmali údaje z dotazníkov o výžive po dobu 25 rokov od viac ako 15 400 ľudí z USA.

Zistili, že nedostatočný príjem sacharidov – menej ako 40 % z celkového kalorického príjmu, rovnako ako aj nadmerný príjem sacharidov – viac ako 70 % z celkového kalorického príjmu, sa spájajú s vyššou úmrtnosťou, pričom pri dodržaní odporúčaného príjmu 50 – 55 % vedci sledovali najnižšiu úmrtnosť – títo ľudia žili v priemere až o 4 roky dlhšie ako obidve skupiny extrémov.

Zistenia potvrdila aj metaanalýza

Následne výsledky svojej štúdie dôsledne analyzovali spolu s výsledkami z ďalších 8 viacnárodných štúdií pomocou metaanalýzy, ktorá je vo vede pokladaná za najpresnejší spôsob vyhodnotenia dát. Ich výsledky sa potvrdili aj keď do analýzy zahrnuli údaje od viac ako 432 100 ľudí žijúcich v Severnej Amerike, Európe a Ázii. No zistenie, ktoré je podľa vedcov najdôležitejšie je, že nielen množstvo sacharidov v našej strave vplýva na priemernú dĺžku života ale aj to, z akého zdroja sú tuky a bielkoviny, ktoré konzumujeme.

Nie je low-carb ako low-carb

Nízkosacharidové diéty (tzv. low-carb), pri ktorých sa sacharidy výrazne obmedzujú v strave a nahrádzajú sa bielkovinami a/alebo tukmi, sú stále populárne pri snahe rýchlo schudnúť. Ukazuje sa však, že ak namiesto sacharidov ľudia konzumujú väčšie množstvo živočíšnych bielkovín a tukov – ako sa to deje najčastejšie pod vplyvom súčasných módnych diét, má to negatívny dopad na naše zdravie a dokázateľne si skracujeme dĺžku života aj jeho kvalitu. Naopak, ak je príjem sacharidov (najmä tých nevhodných, sladkých) v strave mierne obmedzený a nahradený bielkovinami a tukmi z rastlinných zdrojov, má to na naše zdravie priaznivý vplyv.

„Príliš veľa ako aj príliš málo sacharidov nám môže škodiť. Čo však má ešte väčší vplyv je to, z akého zdroja pochádzajú bielkoviny, tuky a sacharidy, ktoré konzumujeme.“ dodáva profesor Walter Willett.

Ako je to u nás?

U väčšiny našich klientov pozorujeme nedostatočný príjem vhodných sacharidov na úkor tukov a najmä bielkovín, ktoré pochádzajú väčšinou zo živočíšnych zdrojov. Vieme, že takýto model stravovania nie je pre naše zdravie správny, čo opäť a jednoznačne potvrdila vyššie spomínaná štúdia. S nedostatočným príjmom vhodných sacharidov je následne spojený najmä nedostatočný príjem vlákniny a niektorých minerálov, najmä chrómu a selénu, ako aj vitamínov skupiny B. Celozrnné potraviny sú tiež zdrojom mnohých prospešných fytochemikálií ako napr. fenolové kyseliny a pod.

Odporúčania AKV

  • užívajte si pestrú stravu bez zbytočných extrémov a bez diétovania
  • dbajte na dostatočný príjem komplexných sacharidov a konzumujte porciu celozrnných obilnín ako súčasť každého hlavného jedla ▪ vhodné druhy obilnín: pšenica, špalda, naturálna ryža, ovos, jačmeň, raž, kukurica, quinoa a pod.
  • nebojte sa pečiva a chleba, vyberajte si však správne a hlavne celozrnné! ▪ výber chleba/pečiva podľa článku na našej stránke – Ako si vybrať chlieb a pečivo?
  • pravidelne, najlepšie aj denne, zaraďte do stravy strukoviny a výrobky z nich (tofu, strukovinové nátierky, strukovinové polievky a pod.)
  • dbajte na dostatočný príjem bezpečných tukov (olivový olej, ľanový olej, repkový olej, naturálne orechy všetkých druhov, avokádo a pod.), uprednostňujte rastlinné zdroje tukov pred živočíšnymi ▪ denne konzumujte orechy (nesolené, nepražené a nesladené) v množstve zhruba 30 g ( = 1 plná hrsť alebo 2 polievkové lyžice)
  • dbajte na dostatočný príjem ovocia a zeleniny v množstve aspoň 100 g/10 kg hmotnosti, z čoho má väčšiu časť, teda asi 2/3, tvoriť zelenina

Zdroj: Sara B Seidelmann, Brian Claggett, Susan Cheng, Mir Henglin, Amil Shah, Lyn M Steffen, Aaron R Folsom, Eric B Rimm, Walter C Willett, Scott D Solomon. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. The Lancet Public Health, 2018; DOI: 10.1016/S2468-2667(18)30135-X
Spracovala: Ivana Kachútová, MSc, Dr. Igor Bukovský
Zverejnené: 4.9.2018