Poruchy trávenia: nafukovanie a kŕče sa môžu skončiť rakovinou

Poruchy trávenia: nafukovanie a kŕče sa môžu skončiť rakovinou

trávenie, nafukovanie, kŕče, bolesť brucha
Portrait of woman with stomach ache sitting sofa

Zdravé trávenie nebolí. Proces trávenia prebieha bez akejkoľvek bolesti, úplne bez zvukov, žiadne škŕkanie, bublanie. Človek si ho neuvedomuje. V súčasnosti si však mnohí vedia činnosť tráviaceho systému poriadne rozladiť! Hektickým životným štýlom, stresom, nezdravým stravovaním a nedostatočným pohybom podporia vznik funkčných porúch trávenia a problém je na svete. Ako si zabezpečiť zdravé trávenie?

Hrubé črevo je orgán, ktorý plní dôležité funkcie pri trávení potravy a vylučovaní stolice. Udržiava v sebe množstvo mikróbov bez toho, aby nám škodili. Čo sa stane, ak sa naruší mikrobiota?

Dr. Bukovský: Ak celú tú mikrobiálnu komunitu tvoria optimálne druhy baktérií v primeranom počte, zvyčajne je všetko v poriadku. Ak sa však vplyvom zlej stravy, častého jedenia, stresu, alkoholu, niektorých liekov, spánkového deficitu alebo podivných praktík ako napríklad črevné sprchy a rôzne preháňacie, či „detoxikačné“ kúry naruší niečo z tej krehkej a zložitej harmónie medzi sliznicou, ochranným hlienom, baktériami, bielymi krvinkami a črevným nervovým systémom, máme problém. Veľký alebo menší. Aj ten malý problém, napríklad nejaké zanedbané dlhodobé nafukovanie, môže nakoniec skončiť dramaticky, napríklad polypmi a rakovinou. Ak človek žije tak, že si v hrubom čreve udržiava chronický zápal, trpí tým celé telo, ale najmä to hrubé črevo a konečník. Vedeli ste, že v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva na počet obyvateľov sme po Južnej Kórei na druhom mieste na svete? Niečo nebude v poriadku s tým, ako sa stravujeme a ako žijeme.

Sú pre trávenie a vôbec celkovo pre ľudské zdravie vhodnejšie surové potraviny?

Dr. Bukovský: V prvom rade, nie všetko surové je zdravšie a hodnotnejšie. Je pravda, že keď jeme paradajky surové, získavame z nich veľa vitamínu C, ale keď jeme paradajkovú polievku alebo omáčku na cestovinách, naše telo získava až 3-krát viac lykopénu, ktorý má známy a silný protirakovinový účinok. Lykopén patrí ku karotenoidom, preto asi neprekvapí, že všetky karotenoidy sa lepšie vstrebávajú do našej krvi po tepelnej úprave. A toto isté platí aj o vápniku z brokolice, kelu, či petržlenovej vňate. Platí to aj o železe zo špenátu, sóje alebo mangoldu. Tepelná úprava totiž spôsobuje rozklad bunkových membrán a tým lepšie sprístupňuje pre našu črevnú sliznicu látky, ktoré by inak ostali pre naše telo dostupné iba čiastočne. Na druhej strane poznáme veľa moderných, tzv. raw potravinových výrobkov, ktoré sú tak mechanicky a technologicky spracované, že podľa môjho názoru nemajú so skutočnou surovou stravou nič spoločné.

Takže si nemyslím, že surová strava je zázračné riešenie. Navyše, tento stravovací spôsob vás oberá o veľa cenných potravín, ktoré sa v surovom stave nedajú jesť – strukoviny, niektoré zeleniny a pod. Surová strava prináša možné riziká, čo sa týka niektorých živín – napríklad vitamín B12, vitamín D, železo, zinok, vápnik, niektoré iné stopové prvky, bielkoviny (tie menej, lebo orechy sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín). Som však presvedčený, že surová strava, ak je správne zostavená a doplnená výživovými doplnkami, je určite lepšou alternatívou stravovania ako súčasná tzv. bežná slovenská strava.

Takže, ako by mala vyzerať zdravá a vyvážená strava dospelého človeka?

Dr. Bukovský: Jedzte čo najviac prirodzených potravín, ktoré strávili v nejakej továrni na potraviny čo najmenej času.

Na tráviaci systém pôsobí tiež stres. Aké škody na trávení môže napáchať?

Dr. Bukovský: Keď prežívame stres, nastáva komplikovaná kaskáda chemických reakcií, ktoré zahŕňajú v podstate všetky orgány a systémy nášho tela. Zjednodušene: pri akútnom strese sme v priebehu niekoľkých sekúnd pripravení bojovať alebo utekať. Ak sa stres, v zmysle, psychickej alebo fyzickej záťaže (= napríklad aj nedostatok spánku) stáva chronický, prestáva byť pre nás prípravnou reakciou na riešenie situácie, ale má ďalekosiahle deštruktívne účinky na všetky bunky. Ak nedokážeme chronický stres správne kompenzovať, podporuje vznik alebo zhoršenie hypertenzie, cukrovky, aterosklerózy, autoimunitných ochorení, nádorových ochorení, cievnych mozgových príhod, ochorení tráviaceho systému a pod.

Chronický stres má na tráviaci trakt zaujímavý efekt: 1) zosilňuje kontrakcie v hrubom čreve, čo môže vyvolať hnačkové stavy, 2) oslabuje peristaltiku žalúdka, čo spôsobí „zástavu“ trávenia, jedlo ostane akoby zaseknuté v žalúdku, objavujú sa pocity ťažoby po takmer každom jedle, 3) blokuje tzv. migrujúci motorický komplex, ktorý je zodpovedný za očisťovanie tenkého čreva a bez ktorého sa naruší celá rovnováha vnútorného prostredia čreva a 4) negatívne mení črevnú mikrobiotu, čo znamená, že vplyvom chronického stresu sa v našom čreve lepšie darí mikróbom, ktoré nám skôr škodia ako pomáhajú. Aký negatívny dopad toto všetko má na naše trávenie a celkové zdravie, pociťuje stále viac a viac ľudí. Nafukovanie, bolesti a kŕče sú ešte tým najmenším problémom, ktorým trpia. Toto všetko môže končiť aj rakovinou pankreasu, žalúdka, pečene, hrubého čreva, alebo rakovinou lymfatického systému. Nestraším, konštatujem. Tráviaci systém naozaj nie je pec, ktorá spáli hocičo, hocikedy a hocikoľko.

Ako teda možno podporiť zdravé trávenie? Čo by sme mali pre to urobiť?

Dr. Bukovský: Na začiatok stačia dve jednoduché veci: 1) jedzte iba trikrát za deň, nič pomedzi to a 2) pestujte vďačnosť za svoj život, aspoň každý večer si pripomeňte dve-tri veci, za ktoré ste vďačný. Nechajte sa prekvapiť, ako sa začne zlepšovať vaše trávenie aj vaše emócie – a tým celý život.

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke  www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

A čo hrubé črevo? Ako zabezpečiť, aby tento orgán správne fungoval?

Dr. Bukovský: Ak si chcete očistiť hrubé črevo, okrem konzumácie jedál trikrát denne, dbajte na dostatok vlákniny v strave, ktorý podporuje nielen rast tých najlepších baktérií, ale podporuje črevnú hygienu a vyprázdňovanie stolice. Pravidelná fyzická aktivita nielenže prirodzene podporuje vyprázdňovanie stolice, ale uvoľňuje stres.

V súčasnosti takmer každý druhý prežíva nadmerný stres. Čo by ste poradili jemu?

Dr. Bukovský: Predovšetkým by mal jesť v pokoji. Jedenie v strese aj toho najzdravšieho jedla podporuje zápalovú reakciu a poruchy trávenia so všetkými dôsledkami na celé zdravie. Vždy je len otázkou času, kedy sa objavia prvé problémy. A mal by dbať na to, aby v jeho jedálnom lístku prevažovali prirodzené potraviny, ktoré nemuseli byť v žiadnej „továrni na potraviny“. Čím viac zeleniny a ovocia, viac strukovín, celozrnné potraviny, orechy – to sú najlepšie zbrane proti stresu.

(Článok bol pôvodne uverejnený na stránkach portálu Zoznam.sk v období máj – jún 2017.)