Smoothie a ja

Smoothie a ja

smoothie

Dávno sme kamaráti. Svoj prvý stroj Vitamix som mal už v roku 1991. (Teraz mám už „blendtec“, aby bola rovnováha vo vesmíre ) Od prvej chvíle ma fascinovalo ma, že do neho nahádžete celé ovocie a zeleninu aj so šupkami, jadierkami, stopkami (hurá, vláknina!) a ešte tam musíte pridať vodu, aby sa to potom dalo dostať von. Bavilo ma skúšať kombinácie a farby. Už vtedy som vedel, že odstreďovanie alebo lisovanie štiav je nešťastné plytvanie ovocím a zeleninou. Ba nielen to.

Lisovanie a odstreďovanie vás pripraví o vlákninu a množstvo látok, ktoré sú špeciálne viazané práve v nej a navyše, vytvorí neprirodzený a vonkoncom „neprírodný“ koncentrát šťavy, v ktorej môže byť napríklad príliš veľa organických kyselín (citrusy), fruktózy (ovocie) alebo dráždivých zložiek (cvikla, chren, púpava a pod.). „Každý deň pijem dve deci čistej špenátovej šťavy!“, chválila sa mi mladá pani. „Robím si denne deci šťavy z púpavových listov a deci šťavy z ríbezľových listov!“, pyšne mi oznámil starší pán… Veľmi nerád vyvolávam v takýchto prípadoch pocity sklamania, ale vždy musím položiť otázku „Poznáte zajaca, ktorý by denne vypil deci šťavy z odšťavených púpavových listov? Skúste mu to dať a pozorujte, čo sa bude diať.“ alebo „Prečo si myslíte, že odstredený špenát bude zdravší ako ten listový?“ Podľa mňa to tak trochu súvisí s rovnakým mechanizmom, ktorý nás núti používať tony cukru odvtedy, ako sme sa ho naučili vyrábať rýchlo a lacno. Alebo glutamát sodný. Alebo orgazmus. (Ten síce ešte nevyrábame, ale kedysi dávno ho ktosi musel objaviť, no nie?) Alebo alkohol. Alebo čokoláda. Nájdeme si niečo chutné, dobré (možno aj zdravé) a potom nepoznáme mieruTakže jeden problém s odšťavením ovocia, zeleniny a divokých bylín vidím v strate vlákniny a iných dôležitých látok a druhý v tom, že to mnohých ľudí ľahko zvádza k nadmernej konzumácií koncentrovaných štiav – a to môže mať svoje riziká.

Smoothie oba tieto problémy rieši, voilá! Silným strojom rozbitá zelenina, ovocie, ba aj olejnaté semienka, vločky a všeličo iné zdravé zachovajú všetku vlákninu, aj sprístupnia nášmu telu rôzne látky zamknuté v bunkách rastlín, ktoré by sme obyčajným žutím asi nezískali v takej miere. Lenže…

Ani smoothie nie je zázračný grál, ktorý by mal nahradiť našu stravu. Myslím si to z týchto dôvodov:

  • pri príprave sa do smoothie všľahá veľa mikrobublín vzduchu, ktorý môže mnohým ľuďom vyvolávať alebo zhoršovať nafukovanie (ten vzduch môže byť aj príčinou rýchlejšej oxidácie vitamínov),
  • trávenie smoothie je omnoho ľahšie ako trávenie tých istých surovín, ktoré nie sú mechanicky spracované – výsledkom teda bude, že napríklad pomaranč alebo kivi ostane v žalúdku o čosi dlhšie, ak ho zjete žuvaním ako keď z nich urobíte smoothie a vy už tušíte, že to súvisí s pocitom hladu: mnoho ľudí má po „raňajkovaní“ smoothie skúsenosť, že sú hladní skôr ako zvyčajne
  • mechanické spracovanie uvoľní všetky vnútrobunkové látky, vrátane rôznych fytochemikálií a cukrov – to môže mať za následok niektoré nežiaduce reakcie, napríklad nepríjemné pocity dráždenia, bolesti, kŕče, nafukovanie, výkyvy glykémie a pod. Je určite rozdiel, ak sa napríklad éterické látky, sírnaté molekuly, dráždivé látky a pod. dostávajú do kontaktu so sliznicou žalúdka a čreva postupne ako sa prirodzene uvoľňujú trávením po ich konzumácií v tuhom stave alebo keď je to všetko naraz „rozbité a vyliate“ na sliznicu. Jedna klientka mi nedávno povedala, že ešte nikdy sa jej trávenie nemalo tak zle, ako keď sa nechala presvedčiť kamarátkou, aby vypila nejaké smoothie.

Vždy je to teda otázka zloženia a množstva. Ak pijete smoothie, málokedy bude viac smoothie znamenať lepšie trávenie, chudnutie či zdravie. Zvyčajne odporúčam maximálne 2 až 3 dcl denne, nie ako náhradu jedla a z minima surovín, lebo v jednoduchosti je krása. V mixéri nemusí skončiť všetko, čo človek nájde v chladničke. (Jedli by ste také jedlo?)

Prečo mám smoothie rád a ako si ho pripravujem?

  • je to výborná a pohodlná forma (hlavne) zeleniny navyše (ľahšie „vypijem“ 100 g špenátových listov ako ich zjem v šaláte)
  • je to výborný snack – keď sme v AKV hladní a ešte treba pracovať, urobíme si niektoré naše smoothie a ide sa ďalej!
  • snažíme sa, aby v našich smoothie prevažovala zelenina nad ovocím – fruktóza sa po rozbití ovocia stáva ľahko dostupným cukrom, ktorý sa rýchlo vstrebáva a môže prinášať všetky zdravotné riziká koncentrovanej fruktózy používanej na sladenie (fruktózový sirup, agávový sirup, hroznový cukor, fruktopur, kokosový cukor a pod.)
  • nemám rád, keď smoothie vyzerá konzistenciou aj farbou tak, že už ho ktosi pred vami raz strávil, tak sme si vymysleli jednofarebné smoothie, ktoré možno nie sú plné všetkého, čo sa našlo v chladničke, ale zato majú svoju krásnu farbu a charakteristickú chuť – verím, že aj vy prídete na chuť jednoduchosti!

Tu sú naše recepty na smoothie:
Červené smoothie
Zelené smoothie
Žlté smoothie
Biele smoothie

 

MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy