Stravovanie podľa krvných skupín – vedecky potvrdený blud

Stravovanie podľa krvných skupín – vedecky potvrdený blud

blood type, krvné skupiny, stravovanie podľa krvných skupín

Za objav krvných skupín v roku 1900 dostal rakúsky imunológ Karl Landsteiner Nobelovu cenu, ale dr. D´Adamo – autor diéty podľa krvných skupín – utrpel vo vedeckej komunite iba posmech. Stravovanie podľa krvných skupín je totiž taký nezmysel, že ho nikto seriózny seriózne neskúma, pretože by to boli vyhodené peniaze. Už základ tohoto konštruktu stojí totiž na nesprávnych informáciách o vzniku krvných skupín – imunológovia a genetici dávno vyvrátili pôvodné predstavy o vzniku krvných skupín. Pán D´Adamo však nič na svojom koncepte nezmenil. Ani nemohol, celá jeho myšlienková konštrukcia by sa rozpadla.

Predsa len však máme aspoň nejaký oporný bod aj pre podložený názor: v roku 2013 bola publikovaná štúdia, ktoré analyzovala dáta z viac ako tisíc výskumov, ktoré by sa dali označiť za sledovanie vplyvu diéty podľa krvných skupín na zdravie človeka. Autori v zhrnutí napísali: V súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by dodržiavanie diéty podľa krvných skupín viedlo k nejakým zdravotným benefitom, napriek všeobecne rozšíreným tvrdeniam a popularite tejto diéty u výrobcov potravín.“

Samotný autor diéty nikdy nepredložil ani jediný vedecký dôkaz podporujúci jeho teóriu, nikdy nebola publikovaná ani jediná odborná práca o benefitoch diéty podľa krvných skupín, ktorej by bol autorom.

Takže:
1) krvné skupiny vznikli úplne inak ako tvrdí autor konceptu
2) stravovanie podľa krvných skupín neprináša žiadne zdravotné benefity, ktoré by vyplývali z diéty samotnej
3) pán D´Adamo nie je doktor medicíny, ale tzv. „ND“, teda „naturopathic doctor“
4) tento pán ako autor knihy, ktorej sa vo svete predalo viac ako 7 miliónov výtlačkov, nikdy nepublikoval ani jedinú vedeckú prácu, ktorá by potvrdzovala jeho teóriu.
A preto je stravovanie podľa krvných skupín nielen doteraz vedecky nepodložená diéta, ale je to nateraz vedecky potvrdený blud.

 

Spracoval: MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Publikované: 26.04.2018