Triky pre lepšiu koncentráciu a mentálny výkon kedykoľvek

Triky pre lepšiu koncentráciu a mentálny výkon kedykoľvek

koncentrácia, sústrediť sa, výkon
chronometer and black pen over notebook

 

Leto a „letné spomalenie všetkého“ je práve uprostred. Práve teraz sa možno cítite menej motivovaní. Ak nepatríte k tým šťastným ľuďom, ktorí pracujú z pláže (ani my!), môže byť ťažké koncentrovať sa na povinnosti a úlohy počas letných mesiacov. Už si možno predstavujete ako ležíte pri mori na dovolenke alebo spomínate ako tam bolo úžasne a nedá sa vám pracovať. Ak v takejto situácií jednoducho máte prácu, ktorá musí byť urobená, treba nájsť spôsob, ako sa čo najviac „nakopnúť“.

Pravda je, že ak čakáme na zjavenie inšpirácie, môžeme čakať večne. Prokrastinácia (= odkladanie povinností, ak ste ešte náhodou nepočuli tento výraz) je síce moderným zaklínadlom, ktorým sa tu oháňa kde-kto, ale dá sa hravo prekonať, ak všetko začína malými krokmi. Krokmi, ktoré vám pomôžu konečne sa pustiť do akcie, vykresať impulz, ktorý vás vystrelí dopredu.

Takže, ak ste práve uviaznutí v letnej lenivosti, skúste jeden z týchto osvedčených psychologických trikov produktivity. Všetky sú zamerané na to, aby sa váš mozog vrátil opäť „na scénu“ a aby ste čím skôr mohli škrtať zo svojho zoznamu „Treba urobiť a vybaviť“:

  • Identifikujte svoje blokátory: keď sa pokúšate s niečím začať, čo spôsobí, že to vzdáte? Pátrajte po svojich dôvodoch odkladania úloh. Vstúpte do úlohy pozorovateľa seba samého a môžete objaviť výhovorky alebo pochybnosti o sebe, ktoré vás zvyčajne zastavia.
  • Pracujte ako šprintér: „šprintom“ nazývame „výbuch“ koncentrácie, krátkotrvajúceho sústredenia sa na jednu konkrétnu úlohu. Časové ohraničenie nám pomáha následne využiť energiu z malých víťazstiev. Stanovením si merateľnýchkonkrétnych cieľov sa budete vedieť oceniť a byť motivovaní vlastným progresom. Napríklad, dajte si malú výzvu na najbližších 7 až 14 dní. Môže to byť spracovanie strategického plánu, na ktorý ste si nikdy nenašli čas. Čo by vás potešilo? Zorganizovať zopár obedov alebo večerí na budovanie/posilnenie svojich sociálnych kontaktov? Začať sa učiť korčuľovať na kolieskových korčuliach? Začať sa učiť hrať na hudobnom nástroji?.. Už dávno sme túžili urobiť niečo pre seba, teraz je na to čas!
  • Buďte súťaživý – sami so sebou: koľko krát ste si už povedali: „Zajtra celé doobedie venujem tejto úlohe“, a na obed ste boli zo seba sklamaní a mali výčitky. Náš mozog sa môže maximálne sústrediť iba 20 – 40 minút v určitom čase – takže s tým počítajte a sústreďte sa maximálne na využitie tohoto času. Nastavte si stopky napríklad na 25 minút (nepoužívajte svoj telefón – príliš ľahko vás môže vyrušiť!). Pracujte počas toho času nonstop ako o preteky so sebou samým tak, aby ste spravili čo najviac. A potom, keď úlohu splníte, doprajte si krátky oddych. Ponaťahujte sa, vstaňte a prejdite sa. Vyjdite von na slnko a letný vánok. Koniec koncov, produktivita je márna, premárna vec, ak nám bráni si vychutnávať život ?

A toto sú naše tipy ako si udržať koncentráciu v neznesiteľne rušivom svete:

  • Urobte si čas pre seba: najmä vo chvíli, keď máte pocit, že sa na vás všetko rúca a nestíhate, dajte priestor vašej mysli, aby sa vyčistila a koncentrácia sa mohla vrátiť. Urobte to. Tupou pílou sa nedá píliť strom. Tupú pílu treba najprv nabrúsiť. Dajte si pauzu a chvíľu nerobte celkom NIČ: nepíšte si poznámky, nepozerajte TV, nepočúvajte rádio, nečítajte e-maily, nepostujte nič na sociálne médiá, neupratujte, prosto nerobte nič. Dajte nabok všetko a nechajte svoju myseľ vyprázdniť alebo blúdiť. Vieme, že to býva zo začiatku náročné, no po niekoľkých pokusoch zistíte, ako výborne táto technika funguje. A keď sa vrátite späť k svojim povinnostiam, môže sa dokonca stať, že prídete úplne bez námahy na riešenia problémov, ktoré doteraz žiadne riešenie nemali – akoby len jednoducho potrebovali vaše myšlienky trochu miesta vo vašej hlave a už sa valia von, jedna po druhej. (Nie vždy je to také ideálne, samozrejme, reklamácie neprijímame!)
  • Sebadisciplína: komu by slovo disciplína znelo lákavo, no je to nepochybne dobrá vec – nevyhnutná súčasť učenia, rastu a úspechu. Disciplína sú pravidlá a pravidlá dávajú všetkému zmysel a poriadok. Neveríte? Takže sa celý vesmír aj vaše bunky môžu od zajtra správať „nedisciplinovane“ a bez pravidiel? Hm. Klasický príklad vyrušovania: sociálne siete, ktoré mnohým ľuďom kradnú hodiny a hodiny. (Áno, čítate nás na fejsbúku, ale toto má aspoň zmysel J Múdri ľudia si vyberajú obsah a kontrolujú čas strávený na internete všeobecne.) Prieskum však ukazuje, že teenageri strávia až neuveriteľných 9 hodín denne na sociálnych sieťach a dospelí v priemere okolo 4 a pol hodiny na smartfónoch alebo tabletoch. Treba ešte väčší dôkaz, že žijeme v pomaly neznesiteľne rušivom svete? Využitie sebadisciplíny ako techniky znamená, že si človek stanoví a dodrží napríklad časový limit pre aktivity na internete a sociálnych sieťach. Twitter vám predáva konflikt, Instagram vám predáva závisť a Facebook predáva vás samotných. Nestačila by maximálne hodina denne? Nedovoľte si utiekať sa k „tomu“ vtedy, keď sa od vás vyžaduje koncentrácia a výkon – práca, škola, rodina… Odmenou za sebadisciplínu a čas strávený bez mobilu v ruke bude oživená schopnosť sústrediť sa a zostať sústredení vždy, keď to budete potrebovať.
  • Tešte sa v rodine komunikácii a interakcii tvárou v tvár: deje sa to denne v mnohých rodinách – mama, otec a deti sedia pri večeri za jedným stolom a každý je na svojom mobile alebo tablete. Najhoršie sci-fi je tu! Kam sa podelo vzájomné rodinné zdieľanie zážitkov z dňa?! Viac komunikujeme s rodinou skratkovito v správach a pomocou smajlikov či iných emoji znakov, ktoré totálne sabotujú jedinečný autentický dialóg tvárou v tvár bez nejasností a iných nástrah narýchlo a útržkovito písaného textu. Čo tak zaviesť pravidlo o nepoužívaní žiadnych technických vymožeností pri stole? Čože?! Beda!! Kto dokáže odložiť mobil/tablet a byť prítomný v okamihu, ktorý zdieľa so svojou rodinou alebo blízkymi, obnovuje svoje srdce a upokojuje svoju dušu.

Inšpirácia v angličtine: https://psychcentral.com/blog/3-brain-tricks-for-great-focus-anytime/ a https://psychcentral.com/blog/how-to-remain-focused-in-an-increasingly-distracting-world/

Spracovali: Mgr. Petra Gálisová a MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Publikované: 3.8.2018