Je kozie mlieko „zázračné“?

Je kozie mlieko „zázračné“?

(stručná verzia nášho hodnotenia)

 

Kozie mlieko a výrobky z neho sú už dosť dlho opradené rúchom tajomných zázrakov, ale skutočnosť je prozaickejšia a začnime tým, že oproti kravskému mlieku je veľmi málo preskúmané a tento nedostatok spoľahlivých informácií je dôvodom, prečo som trochu skeptický k rozšíreným tvrdeniam o jeho „nesmiernych pozitívach“. Jeho účinky na ľudský organizmus nie sú ani zázračné, a zrejme ani výlučne pozitívne.

V porovnaní s kravským mliekom má však podľa môjho názoru dve výhody:

1) získava sa spôsobom, ktorý je ešte stále pomerne „prírodný“, pretože jeho produkcia pochádza prevažne z voľného chovu zvierat a to má dopad na jeho pravdepodobne vyššiu kvalitu a nižší obsah rôznych škodlivých látok.

2) Kozie mlieko obsahuje špecifické sacharidy, ktoré sa podobajú sacharidom materského mlieka a ktoré pôsobia podobne ako vláknina, takže podporujú udržiavanie prospešnej črevnej mikrobioty. Obsahuje ich síce menej ako ľudské mlieko, ale oveľa viac ako kravské mlieko.

Bez ohľadu na tieto prednosti môže byť pre niektorých ľudí rovnako silným alergénom (zvýšené protilátky typu IgE) alebo spúšťačom potravinovej intolerancie (laktóza), senzitivity (zvýšené protilátky typu IgG) alebo infekcie (Campylobacter, E. coli, vírusy a pod.) ako kravské mlieko.

Podobne ako v prípade kravského mlieka platí, že každý druh výrobku (mlieko, jogurt, maslo, syr a pod.) má iný vplyv na naše zdravie a že na tomto vplyve sa podieľa aj zaobchádzanie počas distribúcie a domáceho uskladnenia. Najmä v lete treba so všetkými mliečnymi výrobkami zaobchádzať ako so zmrzlinou = po zakúpení musia ísť bezodkladne do chladničky!

 

MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Publikované: 30.05.2018