Zinok – nový pokus liečiť infekcie močových ciest

Zinok – nový pokus liečiť infekcie močových ciest

zinok, zápal močových ciest, infekcia

 

Ešte len túto sobotu (9. Marec 2019) bola zverejnená veľmi zaujímavá práca austrálskych vedcov ktorí skúmajú imunitný systém, a my vám ju už prinášame, pretože som si spomenul na mnoho dievčat a dám, ktoré sa trápia opakovanými infekciami močových ciest.

Austrálski vedci prišli na to, akú významnú úlohu hrá zinok v aktivite makrofágov. To sú tie špeciálne biele krvinky, ktoré dokážu baktérie, vírusy a nádorové bunky aj “zjesť” – tento proces sa volá fagocytóza.

Infekcie močových ciest, ktoré patria k najčastejším infekciám na svete, sú spôsobované špeciálnymi “uropatogénnymi” druhmi baktérie Escherichia coli. (Ak to chcete vyslovovať konečne správne, hovorte “ezherichia koli” – Theodore Escherich bol nemecký lekár a jeho meno sa má správne vyslovovať “Ezherich”, takže tá baktéria nie je Ešerichia, ako to niektorí skúšajú pod vplyvom anglického prenosu vo výslovnosti.)

Vaše makrofágy dokážu do tej protivnej escherichie v sliznici močových ciest vypustiť zinok a to je pre ňu toxické, neprežije. (Niektoré kmene baktérií E. coli však dokážu podľa všetkého získať odolnosť aj voči tomuto nášmu imunitnému mechanizmu.)

Austrálčania sa snažia využiť tento účinok zinku a pracujú na novom lieku, ktorý by dokázal liečiť infekcie bez antibiotík. To však bude ešte zrejme aj zopár rokov trvať a preto som dostal nápad: vzhľadom na to, že pri analýze zloženia stravy u našich klientov často zisťujeme nedostatok zinku, zostavil som pre tých z vás, ktorí trpíte infekciami močových ciest, špeciálny protokol na odskúšanie efektu zinku – celkom určite vám to neuškodí a možno vám to pomôže s niečím, s čím si neviete dať rady. Verím, že aspoň niektorým to pomôže!

Aj v našej praxi to budem odteraz skúšať takto:

  • nasadíme niektorú organickú soľ zinku (glukonát, pikolinát, citrát, acetát a pod.)
  • prvé dva týždne: 2-krát denne 25 mg atomárne zinku s jedlom (pozrite si už onedlho na našom YouTube kanáli video o tom, čo je “atomárny” doplnok výživy) • takto sa pokúšame čo najrýchlejšie upraviť prípadný deficit a nasýtiť biologické systémy organizmu, vrátane bielych krviniek, zinkom • touto dávkou na dva týždne sa u dospelého, inak zdravého, človeka nerozvinú príznaky predávkovania
  • nasledujúce dva týždne: 25 mg atomárneho zinku denne s jedlom
  • potom: 10 – 15 mg atomárneho zinku denne s jedlom
  • okrem toho upraviť: príjem potravín bohatých na zinok (prednostne okrem mäsa a vnútorností) • črevnú mikrobiotu = zvýšiť príjem vlákniny, používať vhodné probiotiká a probiotiká správne dávkovať
  • o dva až tri mesiace: ak sa máte lepšie – hurá!, v nastavených opatreniach môžete pokračovať dlhodobo a dávku zinku vo forme doplnku stravy znížte na maximálne 10 mg denne • ak sa nebudete mať lepšie – je mi to ľúto, v nastavených opatreniach však môžete pokračovať dlhodobo, pri znížení dennej dávky zinku vo forme doplnku stravy na maximálne 10 mg denne a nie je celkom vylúčené, že sa pozitívny efekt môže prejaviť aj neskôr (nechcem tým dávať falošnú nádej)
  • u detí do 15 rokov odporúčam nastaviť polovičné dávky zinku.

Opatrenia na zvýšenie príjmu zinku (hlavne v prirodzených zdrojoch z potravín) budú užitočné tak či tak, aj pre ľudí, ktorí trpia nejakými poruchami imunity – zinok je veľmi dôležitý hráč!

Držím vám palce a želám vašim uropatogénnym escherichiám vysokú citlivosť voči zinku! 🙂

 

Igor Bukovský, lekár
Ambulancia klinickej výživy

 

Viac informácií o zinku a jeho účinkoch a odporúčaných produktoch nájdete na stránke www.encyklopedia.akv.sk