Probiotiká

Probiotiká

(lactobacilly & Co.)

baktérie, mikrobiota, mikroflóra, mikrobióm, Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacter, črevo, trávenie

Človek a baktérie

Pokožku a sliznice tráviaceho, dýchacieho a močového systému človeka od narodenia osídľujú stovky druhov baktérii, vírusov a plesní. Najmä populácia baktérii je impozantná: ich počet rádovo asi 10-krát prevyšuje počet buniek človeka. Vidno nás len preto, že baktérie sú oveľa -oveľa menšie ako naše bunky!

Najviac baktérii žije v tráviacom systéme, kde ovplyvňujú nielen procesy trávenia, ale aj zdravie a funkcie sliznice a imunitné mechanizmy čreva. Baktérie prítomné v potrave a nápojoch sa dostávajú do žalúdka, kde ich silná kyselina (HCl) z veľkej časti zabije, ale niektoré druhy sú voči tomuto obrannému mechanizmu odolné a prechádzajú tráviacim systémom ďalej. V tenkom – ale najmä v  hrubom – čreve vytvárajú mohutné „kolónie“. „Potravou“ pre baktérie sú látky v črevnom obsahu. Preto nielen baktérie v potravinách a doplnkoch, ale aj zloženie potravy ovplyvňuje charakter črevnej mikroflóry. Konzumácia veľkého množstva živočíšnych bielkovín vedie k premnoženiu proteolytických (hnilobných) baktérii. Naopak, dostatok sacharidov podporuje rast sacharo- a amylolytických baktérii mliečneho kvasenia..

Čo sú probiotické baktérie a probiotiká?

Probiotické baktérie sú baktérie podporujúce zdravie čreva a organizmu, ktorý osídľujú. Sú to najmä baktérie mliečneho kvasenia. K tým najznámejším patria:

  • Lactobacillus (acidophilus, casei, delbruecki subsp. bulgaricus, reuteri, brevis, cellobiosus, curvatus, fementum, lactis, plantarum)
  • Streptococcus a iné Gram-pozitívne baktérie (salivarius, intermedius, Lactococcus lactis, Enterococcus faecium)
  • Bifidobacter (bifidum, adolescentis, infantis, longum, thermophilum)

Probiotiká sú prípravky, ktoré obsahujú vitálne probiotické baktérie v počte dostatočnom na to, aby došlo k prieniku cez kyslú bariéru žalúdka, k osídleniu črevnej sliznice a vyvolaniu pozitívnych účinkov na trávenie a zdravie organizmu.

Prebiotiká sú látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú rast probiotických baktérii (sú to najmä niektoré druhy oligosacharidov a vlákniny = banány, ovsené vločky, naturálna ryža, artičoky, ľanové semeno a pod.)

Aké sú účinky probiotických baktérií?

  • podporujú imunitný systém
    • zvyšujú koncentráciu gama globulínov a gama interferónu v krvi
    • podporujú fagocytózu (pohlcovanie baktérií bielymi krvinkami)
    • zvyšujú počet NK („natural killer“) buniek (likvidujú baktérie a rakovinu)
  • znižujú riziko alergií a astmy u detí
  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • chránia pred infekciou tráviaceho systému a narušením črevnej flóry (dysmikróbia) pri liečbe antibiotikami
  • podporujú liečbu zápalových ochorení čreva
  • chránia pred kvasinkovou (Candida) infekciou vagíny
  • chránia pred rakovinou (najmä žalúdka, hrubého čreva a konečníka)
  • podporujú trávenie a zmierňujú príznaky laktózovej intolerancie
  • tvoria vitamíny (K a skupiny B)

Čo potláča rast probiotických baktérií

  • potraviny obsahujúce veľa proteolytických (hnilobných) baktérii: mäso, údeniny, vnútornosti, vajíčka, majonéza, nesprávne uskladnené potraviny
  • infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori a inými infekčnými mikroorganizmami
  • nadmerný príjem sladkostí
  • nadmerný príjem bielkovín a nedostatočný príjem sacharidov
  • nedostatok vitamínov B
  • alkohol
  • stres

Čo podporuje rast probiotických baktérií?

  • potraviny prirodzene obsahujúce probiotiká: acidofilné mlieko, kefír, bryndza, olomoucký tvarohový syr
  • potraviny obohatené o probiotiká: jogurty a iné kvasené mliečne výrobky, niektoré cukrárenské výrobky
  • potraviny obsahujúce látky podporujúce rast probiotických baktérií: zelenina (najmä artičoky, topinambury), ovocie (najmä banány, hrušky), strukoviny a obilniny (najmä ovos) s väčším obsahom rozpustnej vlákniny
  • správna črevná hygiena (pravidelná a primeraná stolica)
  • vitamíny B
  • probiotiká – výživové doplnky s obsahom probiotických baktérií
  • prebiotiká – látky podporujúce rast probiotických baktérii (oligosacharidy, vláknina a pod.)

Ako si vybrať správne probiotikum?

Na trhu je dostupných veľa rôznych prípravkov obsahujúcich probiotické baktérie. Niektoré obsahujú veľa baktérii jedného druhu, iné obsahujú súčasne niekoľko bakteriálnych druhov. Ako si vybrať to najlepšie?

  • čím je počet baktérii v jednej tabletke väčší, tým lepšie (najmenej však 1 miliardu)
  • ak prípravok obsahuje viacej druhov baktérii, zistite, či podiel aspoň jedného druhu predstavuje viac ako polovicu celkového množstva baktérii v jednej tabletke (príklad: ak tabletka obsahuje 6 miliárd baktérii, jeden bakteriálny druh by mal tvoriť asi 50 % tohto počtu, najmenej však 20 %)
  • overte si, či lekáreň uskladňuje probiotiká v chladničke (a vy ich tam uskladňujte tiež!)
  • skontrolujte si dobu expirácie
  • na stránke www.akv.sk nájdete odporúčania na vybrané výživové doplnky

Ako sa probiotikum správne užíva?

  • spravidla spolu s jedlom, aby sa zabránilo priamemu pôsobeniu koncentrovanej kyseliny HCl v žalúdku pri užití nalačno
  • odporúčame v akútnej fáze ochorenia (hnačka, zápalové ochorenie čreva) a pri liečbe antibiotikami užívať spolu s probiotikom aj B-komplex a kyselinu listovú (ak ju B-komplex neobsahuje)
  • počas liečby: 1 až 3 krát denne 1 – 2 tbl. (4 – 6 miliárd baktérii/tbl.)
  • preventívne: 1 krát denne 1 tbl. (4 – 6 miliárd baktérii)
  • počas prvých dní užívania sa môže objaviť mierne nafukovanie alebo redšia stolica, ktoré je normálnym prejavom zmeny črevnej flóry (neprerušte užívanie z týchto dôvodov)