Čo to je?
Najčastejšie geneticky podmienené, autoimúnne ochorenie v Európe. Postihuje v priemere jedného človeka zo 130 a jej výskyt sa zatiaľ z neznámych príčin zvyšuje. (Niektorí liečitelia a lekári tvrdia, že je za to zodpovedné používanie pšenice ako takej, ale tento názor nemožno považovať za podložený.) Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamíny, vápnik, železo)
Prečo vznikne?
Ide o typickú vrodenú poruchu, ktorá sa môže prejaviť v detstve alebo aj neskôr v dospelosti – veľmi často u žien vo veku 30 – 40 rokov. Výskyt v postihnutých rodinách je vyšší ako v celej populácii. Spúšťačom „potichu čakajúcej“ celiakie v dospelosti môže byť: nadmerný a dlhotrvajúci stres, úraz, operácia, vážnejšia viróza, tehotenstvo a časté užívanie antibiotík.
Ako sa prejavuje?
- kŕče a bolesť v oblasti brucha
- pocit nafúknutia brucha, prelievanie obsahu čriev so zvukovými prejavmi
- hnačka alebo zápcha
- zmenená farba a zápach stolice
- flatulencia (plynatosť)
- chronická únava
- strata svalstva a úbytok hmotnosti
- prejavy mimo GIS: anémia, migrény, neplodnosť, bolesti kostí a zmena dentície (napr. zvýšená kazivosť až strata zubov), kožné ochorenia (napr. dermatitis herpetiformis), zmeny nálady a pod.
Poznámka: Takmer polovica ľudí postihnutých celiakiou nemusí trpieť žiadnym z uvedených príznakov.
Úprava výživy
- základné a jediné opatrenie je dôkladné vylúčenie gluténu (lepku) zo stravy
- toto opatrenie je potrebné dodržiavať po celý život
Poznámka: Dôkladné vylúčenie gluténu zo stravy umožní hojenie sliznice, ktoré sa začína už na 3. – 6. deň. Úplné vyliečenie a zahojenie sliznice je možné! U detí môže trvať rok, u dospelých – podľa stavu sliznice a trvania neliečeného ochorenia – až 5 rokov. V ťažkých stavoch poškodenia sliznice nemusí dôjsť k jej úplnému zahojeniu a obnoveniu mikroskopickej štruktúry.
Časté chyby pri úprave výživy
- predpoklad, že málo gluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém
- ignorovanie celej bezlepkovej diéty
- zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu
- nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou a strukovinami)
- vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúcich glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)
Vhodné a bezpečné potraviny
- obilniny: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarantus, sorgum a múka a výrobky z nich
- ovos (musí byť deklarovaný ako výrobok bez prímesí a stôp pšenice a lepku) sa dnes u väčšiny celiatikov považuje v dávke do 20 gramov denne za bezpečnú obilninu
- strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrášok – múky a výrobky z nich
- semená a orechy: olivy, ľanové, tekvicové, slnečnicové, všetky druhy orechov
- ovocie a zelenina: všetky druhy a výrobky z nich (ak neobsahujú nevhodné zložky), zemiaky, zemiaková múka
- mliečne výrobky: mlieko, smotana, jogurt (ak neobsahuje škrob), zmrzlina (ak neobsahuje škrob), syry, cottage cheese (ak neobsahuje škrob)
- nápoje: minerálne vody, čaje (niektoré bylinkové čaje môžu obsahovať jačmeň), ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
- sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor
- čokoláda (ak neobsahuje škrob), kakao, kečup, horčica
- všetky ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku
Nevhodné potraviny
- obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
- výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa („robi mäso“ a pod.), sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
- nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
- okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup, melasa
- glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)
Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii
- rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm)
- rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení
- osteoporóza
- neplodnosť a potraty
- anémia
- poruchy rastu u detí
- epileptické záchvaty
Špeciálne doplnky výživy
- probiotiká (bez obsahu rizikových zložiek): 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne (podrobnosti nájdete v článku probiotiká)
- pri celiakii sú mimoriadne vhodným druhom baktérií tieto kmene: • Lactobacillus rhamnosus GG • Lactobacillus casei • Bifidobacterium longum • Bifidobacterium bifidum • Bifidobacterium breve • Bifidobacterium lactis • Bifidobacterium infantis
- za studena lisovaný ľanový olej: 1 – 2 čajové lyžičky denne (podrobnosti nájdete v článku Ľanové semeno)
- mrkvová šťava: 1 – 2 dcl denne počas dňa
- glutamín: 500 mg 2-krát denne (podrobnosti nájdete v článku Glutamín)
- B-komplex s obsahom kyseliny listovej a B12 (napríklad Stressease od fy Jamieson v dávke ½ tabletky večer pred spaním)
Dobré vedieť
Glutén sa nachádza v mnohých výživových doplnkoch a liekoch – skontrolujte si presné zloženie všetkého, čo prehĺtate
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- využite náš osvetový leták – tu je v PDF – vytlačte si tento list pre kuchárov do každej reštaurácie a jedálne
- prečítajte si osobnú skúsenosť s celiakiou
- celiakia sa veľmi často spája s laktózovou intoleranciou, takže ak sa vaše tráviace ťažkosti neupravia napriek dôkladnému dodržiavaniu bezlepkovej diéty, problém môže byť kravské mlieko a výrobky z neho – informácie nájdete v článku Laktózová intolerancia
- v odbornej literatúre boli publikované predpoklady, že existuje vzájomné a obojsmerné spojenie celiakie s epilepsiou, z čoho vyplývajú dve veci
- ak trpíte epilepsiou, môže byť pre vás veľmi užitočné, ak by ste aspoň na niekoľko mesiacov skúsili dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu a potom zhodnotili, či sa váš zdravotný stav zlepšil alebo nie
- dôkladné dodržiavanie bezlepkovej diéty môže byť účinnou prevenciou ďalšej komplikácie celiakie – epilepsie
Zdroje dôveryhodných informácií
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.