Čo to je?
Čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho systému spracovať mliečny cukor laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy – enzýmu štiepiaceho laktózu. Podľa posledných odhadov môže týmto problémom trpieť okolo 25 % belošskej rasy a až 75 % príslušníkov ostatných rás. S vekom sa výskyt laktózovej intolerancie zvyšuje. Laktózová intolerancia nie je potravinovou alergiou a treba ju odlíšiť od netolerancie mliečnych výrobkov, ktorá predstavuje zložitejší problém.
Prečo vznikne?
Deficit enzýmu laktáza môže byť vrodený alebo získaný. Príčinou získanej intolerancie laktózy môže byť
- vírusová infekcia dýchacích ciest alebo tráviaceho systému (môže po niekoľkých dňoch odznieť a postihnutý človek opäť toleruje laktózu)
- akútne alebo chronické zápalové ochorenie sliznice tráviaceho systému
- nevhodné a časté užívanie antibiotík
Ako sa prejavuje?
Nestrávená laktóza je na jednej strane príčinou premnoženia baktérií, ktoré produkujú nadmerné množstvo plynov a na strane druhej je príčinou riedkej stolice – hnačky. Intenzita príznakov závisí od rozsahu enzýmového deficitu a od množstva skonzumovanej laktózy. Sú ľudia, u ktorých je deficit nevýrazný a žiadne príznaky nie sú prítomné. Čím menej enzýmu črevo dokáže tvoriť a čím viac laktózy sa v krátkom čase do čreva dostane, tým sú príznaky výraznejšie. Charakteristikou laktózovej intolerancie je, že sa do 30-120 minút po konzumácii potraviny s obsahom laktózy objavia tieto príznaky
- plynatosť a zvukové prejavy pohybu čriev
- hnačka
- kŕče a bolesť v brušnej dutine
Úprava výživy
V prípade, že máte iba slabšie prejavy laktózovej intolerancie, znesiete malé množstvo laktózy a nasledujúce opatrenia nemusia byť také dôsledné, ako si to vyžaduje situácia, ak máte lekárom potvrdenú diagnózu a netolerujete ani malé množstvá mliečneho cukru. V takom prípade je nevyhnutné
- dôsledne vylúčte z jedálneho lístka všetky mliečne výrobky (kravské, ovčie a kozie mlieka a syry, acidofilné mlieko, kakao, jogurty, tvaroh, zmrzlinu)
- mleté sezamové semeno, strukoviny, tofu, zelené vňate, tmavozelená listová zelenina, sušené ovocie, orechy, vápnikom fortifikované potraviny a nápoje sú bezpečné a dobré zdroje vápnika
- dôsledne vylúčte všetky potraviny, ktoré obsahujú laktózu
- mliečna čokoláda, dezerty, keksy, zákusky, koláče s obsahom sušeného mlieka, masla, margarínu alebo mliečnych výrobkov
- používajte výhradne špeciálne spracované mliečne výrobky bez laktózy – situácia na slovenskom trhu sa v posledných rokoch výrazne zlepšila a zlepšila sa dostupnosť rôznych druhov výrobkov bez laktózy
- s lekárom skontrolujte obsah laktózy v liekoch (laktózu obsahuje asi 20 % liekov na predpis a asi 6 % voľnopredajných liekov), aby vám v prípade kontraindikácie z dôvodu obsahu laktózy pomohol nájsť alternatívy bezlaktózových liekov
- sledovať zloženie a prípadný obsah laktózy vo všetkých používaných potravinách (napr. lunchmeat), nápojoch a hygienických potrebách (žuvačky, zubné pasty a pod.)
Na druhej strane laktózu neobsahujú
- kazeín
- laktalbumín
- kyselina mliečna a jej soľ – laktát
Vhodné a bezpečné potraviny
- všetky druhy obilnín a výrobky z nich: vločky, múka, cereálie (bez mlieka), cestoviny, pečivo a chlieb, ktoré neobsahujú mlieko alebo sušené mlieko (spravidla nie, okrem niektorých plnených druhov)
- polievky z vývarov, bez mlieka a zápražky
- strukoviny a arašidové maslo
- tofu a tofu výrobky
- každý druh ovocia a zeleniny, zemiaky
- chudé mäso, hydina, ryby
- orechy, olejnaté semená a oleje z nich
Špeciálne doplnky výživy
- probiotiká (bez obsahu laktózy): 4 – 10 miliárd v jednej dávke 2 – 3-krát denne s jedlom
- vápnik (ak nemôže byť zabezpečný jeho dostatočný príjem uvedenými potravinami): 500 mg 2-krát denne
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.