Čo to je?
Sú to riasy. Na účely výroby výživových doplnkov sa pestujú aj v umelo vytvorených a kontrolovaných podmienkach. Podobne ako jačmenná a pšeničná tráva – veľa marketingu a málo dôkazov.
Biologicky aktívne látky: chlorofyl, fykocyanín (spirulina), aminokyseliny, polysacharidy, vitamíny, minerály, beta-karotén a iné karotenoidy, nukleové kyseliny, tuky vrátane gama-linolénovej kyseliny a malého množstva cholesterolu
Deklarované účinky
Podľa jedného z najväčších distribútorov chlorelly má jeho prípravok tieto účinky (v originálnom znení):
posilňuje imunitný systém tým, že stimuluje telo – organizmus k tvorbe interferónu
- zvyšuje úroveň prospešnej mikroflóry v tráviacom trakte
- podporuje lepšie trávenie
- podporuje liečbu vredov a liečbu koliky
- znižuje cholesterol v sére, čo napomáha k ochrane proti srdcovým chorobám
- účinne detoxikuje organizmus, pomáha tak schopnosti organizmu bojovať proti rakovine všetkých ľudských orgánov
- stimuluje rast a obnovu tkanív
- Chlorella je bohatá na horčík, ktorý je potrebný pre mentálne zdravie, obmedzuje astmatické záchvaty. Žiadna bunka v tele nie je schopná fungovať bez horčíku.
- Chlorella upravuje metabolizmus cukru tak, že udržuje jeho hladinu na konštantnej úrovni.
A všetky svoje tvrdenia podporuje týmito odkazmi na (akože) odbornú literatúru:
- Dr. Bernard Jensen, D.O., Ph.D.: Chlorella, Jewel of the Far East
- Dr. David Steenblock, BS., M.Sc.,D.O.: Chlorella – Natural Medicine Algae
- William H. Lee, R.Ph., Michael Rosenbaum, M.D.
- Chlorella, Special Edition of Health World Magazine 1989
Na stránke https://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=34 nájdete Stanovisko AKV k šíreným informáciám o chlorelle a zelenom jačmeni.
Potenciálne účinky a terapeutické využitie
- antioxidačný
- protizápalový
- antimutagénny – nie je zatiaľ preukázané, či sa tento účinok uplatňuje iba v laboratórnych podmienkach alebo aj v „biologickej realite“ tela, teda in vivo
- imunostimulačný – v experimentálnych podmienkach na zvieratách
- protivírusový – v laboratórnych podmienkach bráni rastu herpetických, chrípkových a niektorých ďalších vírusov
- podporná liečba vredovej choroby žalúdka a dvanástnika
- prevencia rakoviny dutiny ústnej – indická štúdia preukázala protirakovinový účinok prášku z riasy spirulina fusiformis u fajčiarov
Ako sa užíva?
- prášok
- preventívne: 0,5 – 3 g denne
- v rámci liečby: 3 – 10 g (= 1 až 3 čajové lyžičky) denne
- tabletky
- podľa informácie v príbalovom letáku
Formy výživového doplnku
- prášok
- tabletky, kapsuly
- rôzne kombinácie so žen-šenom, chlorellou, extraktom naturálnej ryže, včelím peľom a pod.
- pridávaný tiež do niektorých potravín a nápojov
Toxické účinky / Interakcie
- toxické účinky nie sú známe
- neexistujú štúdie o bezpečnosti dlhodobého užívania chlorelly a spiruliny, aj keď vzhľadom na dlhoročné používanie v niektorých krajinách a kultúrach (Japonsko, India a pod.) a málo záznamov o ich negatívnych účinkoch, možno považovať riasy z ekologicky čistých vôd za relatívne bezpečnú súčasť stravy človeka
- ak má tento prípravok proklamované proliferačné účinky (= podporuje rast a delenie buniek), pre onkologických pacientov a ľudí, ktorých najbližší pokrvní príbuzní (rodičia a súrodenci) majú alebo mali rakovinu, je jeho užívanie kontraindikované podobne ako v prípade zeleného jačmeňa a hovädzieho kolostra
Dobré vedieť
Bielkoviny z rias sú podstatne drahšie ako bielkoviny z vajec, pšenice, mlieka, sóje a sezamového semena.
Zázračné potraviny a doplnky výživy neexistujú. Ne-e-xis-tu-jú.
Vitamín B12, ktorý sa v riasach doteraz často deklaruje a to dokonca v koncentráciách vyšších ako v pečeni, sa tam nachádza iba v (pre človeka) neaktívnych formách – analógoch. Vegáni a makrobiotici by rozhodne nemali svoj príjem vitamínu B12 zakladať na konzumácií rias.