Histamínová intolerancia – naozaj?

Histamínová intolerancia – naozaj?

histamín, intolerancia

Toto je výborná skúsenosťodkaz Kristíny pre mnohých ľudí: trpezlivosťveľké prekvapenie.

„Po konzultácií pred 3 týždňami som začala dodržiavať eliminačnú fázu FODMAP konceptu.
Poctivo som sa s tým popasovala a veľmi sa teším, že môžem povedať: môj stav sa výrazne zlepšil, trávenie sa upravilo, ale cítim, že treba v diéte pokračovať. Zo začiatku bolo pre mňa najnáročnejšie jesť 3 jedlá denne a nič medzi tým, ale dnes to už žiadny problém nie je. Som Vám tiež veľmi vďačná, že ste ma vyviedli z omylu histamínovej intolerancie, ktorú mi pôvodne diagnostikovali. Sama som sa presvedčila, že aj po silnej kombinácii vysokohistamínových potravín ako špenát, paradajky a baklažán v jednom jedle, bolo moje trávenie v poriadku, takže som sa zbytočne dlho trápila nízkohistamínovou diétou…“ – napísala nám pani Kristína, ktorá mala namerané hodnoty DAO (koncentrácia) 6,922 U/mL a bez vyšetrenia funkcie enzýmu dostala (pri svojich tráviacich problémoch) automaticky diagnózu „Histamínová intolerancia“ s odkazom, aby užívala Daosin a „vynechala jedlá s histamínom“…

Ďalší dôkaz, že „histamínová intolerancia“ slúži hlavne ako „odkladacia diagnóza“. Mechanizmus vyzerá asi takto:

  • Máte nejaký zložitý nešpecifický problém, ktorý zatiaľ nikto nedokázal riešiť?
  • Vyšetríme DAO (= enzým diaminooxidáza v krvi)!
  • Čokoľvek pod 10 U/mL je „diagnóza“ – Voilá!
  • Lekár „splnil svoju povinnosť“, pacient si už ďalej musí poradiť sám…

Naša skúsenosť ukazuje, že bolesti brucha, kŕče a nafukovanie sú iba veľmi výnimočne spôsobené zníženou schopnosťou organizmu odbúravať histamín, teda histamínovou intoleranciou.

V prvom rade ide o úpravu črevnej mikrobioty a harmonizáciu vnútorného prostredia tráviaceho systému, imunity a črevného nervového systému. Bádame, skúšame a hľadáme, ale stále vieme príliš málo na to, aby sme dokázali pomôcť každému a rýchlo. Nesmierne si vážime Vašu dôveru a záujem a veľmi úprimne nás mrzí, že teraz nedokážeme naplno uspokojiť záujem o osobné konzultácie. Všetko, čo zatiaľ vieme, je v našom videu „Poruchy trávenia“ a v knihe „Zachráňte svoje črevo/Protiprdkavá kuchárska kniha“. Keď budeme vedieť viac, radi sa zase podelíme.

PS: Ak vás zaujíma téma histamínovej intolerancie, tak na frekvenciách Rádio Slovensko v rubrike „Vieme, čo jeme“ v čase okolo 10:37 by sa mal v najbližších dňoch vysielať v cyklus k tejto téme. Prinajhoršom neskôr nájdete v ich archíve.

Dr. Igor Bukovský
Ambulancia klinickej výživy
16. máj 2018