Čo to je?
Neesenciálna aminokyselina, ktorú si telo vytvára samé z citrulínu a ornitínu.
Funkcie a účinky
- je zdrojom (prekurzorom) tvorby jednej z najdôležitejších komunikačných molekúl v organizme – oxidu dusnatého (NO)
- je to kľúčová molekula regulácie napätia svalových vlákien v cievnej stene a tým aj krvného tlaku, napätia svalových vlákien dýchacích ciest a tým aj prietoku vzduchu, ale aj dôležitým regulátorom zápalovej reakcie, bunkovej smrti (apoptóza) a pod.
- imunostimulačný – najmä pri liečbe onkologických ochorení a AIDS
- ochrana a regenerácia pečene
- dôležitá súčasť mnohých enzýmov a hormónov
- podporuje pevnosť kolagénu (šľachy, koža, cievy)
- urýchľuje hojenie rán
- podporuje spaľovanie tukov v pečeni
- podporuje tvorbu rastového hormónu (rast svalov nie je spoľahlivo preukázaný) a inzulínu
V akých potravinách sa nachádza?
- vlašské orechy, arašidy, cícer, sója, tofu, naturálna ryža, čierna čokoláda, pšenica, syr, mlieko, losos, slepačie vajíčko
Terapeutické využitie
- podpora liečby kardiovaskulárnych ochorení
- zlepšuje pružnosť ciev
- znižuje krvný tlak
- spevňuje cievnu stenu
- poruchy erekcie (najmä súvisiace s nadváhou a obezitou, inzulínovou rezistenciou) – vyžaduje dávky 6 g a viac/deň
- podpora hojenia rán – vyžaduje dávky 10 – 20 g denne
- podpora liečby onkologických ochorení a AIDS
- podpora imunity
- prevencia a podporná liečba inzulínovej rezistencie a cukrovky
- podporná liečba astmy a artritídy
Ako sa užíva?
prášok a tabletky: podľa informácie v príbalovom letáku
Formy výživových doplnkov
- prášok
- tabletky (500 mg, 2 g, 3 g, 20 g)
Toxické účinky / Interakcie
- toxické účinky užívania arginínu, ornitínu a citrulínu nie sú známe
- v tehotenstve a počas dojčenia sa arginín neodporúča užívať v koncentrovanej forme, pretože nie je preskúmaný jeho vplyv
- neodporúča sa, aby ho užívali ľudia trpiaci herpesom (arginín podporuje rast a množenie herpetických vírusov) a pacienti so schizofréniou
- dlhodobé nadmerné užívanie (dávky vyššie ako 10 g denne) môže spôsobiť hrubnutie a tvrdnutie kože, stuhnutie šliach a obmedzenie pohyblivosti
Dobré vedieť
Arginín užívajte radšej s jedlom, ktoré obsahuje viac sacharidov a menej bielkovín – zlepšuje to jeho vstrebávanie. Bielkoviny a koncentrované aminokyseliny vstrebávanie arginínu zhoršujú.
Nadmerné dávky jednej aminokyseliny spôsobia zhoršené vstrebávanie iných aminokyselín a ich následný deficit. Dajte si pozor na nadmerné dávky arginínu v rôznych prostriedkoch na chudnutie.