Čo to je?
Vitamín E je skupinou najmenej piatich látok rozpustných v tukoch. Tri hlavné, biologicky účinné formy predstavujú: alfa-, beta- a gama-tokoferol. Ďalšie sú delta-tokoferol a alfa-tokotrienol. Takmer všetky doterajšie štúdie skúmali vplyv a účinok alfa-tokoferolu, ale ukazuje sa, že v prevencii rakoviny (napr. prostaty) je účinnejšia forma gama (orechy, semená, klíčky).
Funkcie a účinky
- silný antioxidant – mimoriadne účinný je v kombinácii s vitamínom C a niektorými rastlinnými antioxidantmi
V akých potravinách sa nachádza?
- za studena lisované oleje: sójový, slnečnicový, ľanový, kukuričný, saflórový, sezamový – aký si len spomeniete, ale musí byť lisovaný za studena
- pšeničné klíčky (mlynárenské, nie klíčená pšenica), arašidy, vlašské orechy, mandle, fortifikované potraviny (napr. margarín)
- semená: tekvice, slnečnice, ľanu, sezamu
- kel, ružičkový kel, špenát, sladké zemiaky
Odporúčané denné dávky
Deti | Dospelí |
• do 6 mesiacov: 4 m.j. | • ženy: 12 m.j. |
• 6. – 12. mesiac: 6 m.j. | • muži: 15 m.j. |
• 1. – 3. rok: 9 m.j. | |
• 4. – 10. rok: 10 m.j. |
1 medzinárodná jednotka – m.j. (alebo niekedy „IU“) sa rovná 1,5 mg vitamínu E (alfa-tokoferolu)
Terapeutické využitie
- prevencia a podporná liečba aterosklerózy
- prevencia a podporná liečba trombózy
- prevencia a podporná liečba rakoviny
- podporná liečba cukrovky – posilnenie účinku inzulínu
- prevencia negatívnych účinkov chemoterapie
- podpora imunity
- ochrana nervových buniek a prevencia degeneratívnych ochorení CNS
- spomalenie degenerácie a starnutia
- liečba kožných ochorení: atopický ekzém, psoriáza, akné a pod.
- podpora hojenia rán
- prevencia a sekundárna prevencia katarakty
Formy výživových doplnkov
- väčšina vitamínových prípravkov obsahuje alebo prírodný d-alfa-tokoferol alebo syntetický dl-alfa-tokoferol
- pre pacientov trpiacich poruchou vstrebávania tukov, existuje aj sukcinát vitamínu E (tzv. „suchý E vitamín“)
Toxicita / Interakcie
V megadávkach môže byť – najmä syntetický – vitamín E toxický a jeho účinok kontraproduktívny. K príznakom predávkovania patrí
- nauzea
- zvracanie
- plynatosť
- hnačka
- poruchy srdcového rytmu
- niektorí pacienti so zvýšeným krvným tlakom môžu na okamžité nasadenie veľkých dávok vitamínu E reagovať zvýšením krvného tlaku, preto sa odporúča začať užívať 100 mg a dávku počas niekoľkých dní postupne zvyšovať za sústavnej kontroly krvného tlaku na max. 400 m.j./deň
- predlžuje čas krvácania: súčasné užívanie liekov proti zrážanlivosti krvi môže vyvolať spontánne krvácania alebo modriny
- veľké dávky vitamínu E môžu zhoršiť vstrebávanie vitamínu K a oslabiť jeho biologickú aktivitu – pri vysokých dávkach vitamínu sa preto odporúča kontrolovať zrážanlivosť krvi
- veľké dávky vitamínu E znižujú koncentráciu a biologickú aktivitu vitamínu A v tele
- liečba železom, užívanie doplnkov s vyššími dávkami železa a ochorenie hemochromatóza rýchlejšie odbúrava vitamín E v organizme a tieto situácie vyžadujú zvýšenie jeho príjmu nad odporúčané dávky
- niektoré lieky na chudnutie (obmedzujúce vstrebávanie tukov, napr. orlistat, alli a pod.) zhoršujú vstrebávanie vitamínu E
- antioxidačný účinok vitamínu E podporuje vitamín C a selén
- alkoholizmus a užívanie liekov zaťažujúcich pečeň vyčerpáva zásoby vitamínu E v pečeni
slnečnicové semeno | ¼ šálky | 18 mg |
špenát, varený | 1 šálka | 2 mg |
mandle, surové | ¼ šálky | 8 mg |
olivy | 1 šálka | 4 mg |
čučoriedky | 1 šálka | 1,5 mg |
olivový olej | 1 pol. lyžica | 1,7 mg |
vlašské orechy, sekané | ¼ šálky | 1 mg |
slnečnicový olej | 1 pol. lyžica | 6,8 mg |