Vitamín E

Vitamín E

(tokoferoly)

slnečnica, slnečnicový olej, ľanový olej, kukuričný olej, sójový olej, ateroskleróza, trombóza, tekvicové semená, slnečnicové semená

Čo to je?

Vitamín E je skupinou najmenej piatich látok rozpustných v tukoch. Tri hlavné, biologicky účinné formy predstavujú: alfa-, beta- a gama-tokoferol. Ďalšie sú delta-tokoferol a alfa-tokotrienol. Takmer všetky doterajšie štúdie skúmali vplyv a účinok alfa-tokoferolu, ale ukazuje sa, že v prevencii rakoviny (napr. prostaty) je účinnejšia forma gama (orechy, semená, klíčky).

Funkcie a účinky

  • silný antioxidant – mimoriadne účinný je v kombinácii s vitamínom C a niektorými rastlinnými antioxidantmi

V akých potravinách sa nachádza?

  • za studena lisované oleje: sójový, slnečnicový, ľanový, kukuričný, saflórový, sezamový – aký si len spomeniete, ale musí byť lisovaný za studena
  • pšeničné klíčky (mlynárenské, nie klíčená pšenica), arašidy, vlašské orechy, mandle, fortifikované potraviny (napr. margarín)
  • semená: tekvice, slnečnice, ľanu, sezamu
  • kel, ružičkový kel, špenát, sladké zemiaky

Odporúčané denné dávky

Deti Dospelí
• do 6 mesiacov: 4 m.j. • ženy: 12 m.j.
• 6. – 12. mesiac: 6 m.j. • muži: 15 m.j.
• 1. – 3. rok: 9 m.j.
• 4. – 10. rok: 10 m.j.

1 medzinárodná jednotka – m.j. (alebo niekedy „IU“) sa rovná 1,5 mg vitamínu E (alfa-tokoferolu)

Terapeutické využitie

  • prevencia a podporná liečba aterosklerózy
  • prevencia a podporná liečba trombózy
  • prevencia a podporná liečba rakoviny
  • podporná liečba cukrovky – posilnenie účinku inzulínu
  • prevencia negatívnych účinkov chemoterapie
  • podpora imunity
  • ochrana nervových buniek a prevencia degeneratívnych ochorení CNS
  • spomalenie degenerácie a starnutia
  • liečba kožných ochorení: atopický ekzém, psoriáza, akné a pod.
  • podpora hojenia rán
  • prevencia a sekundárna prevencia katarakty

Formy výživových doplnkov

  • väčšina vitamínových prípravkov obsahuje alebo prírodný d-alfa-tokoferol alebo syntetický dl-alfa-tokoferol
  • pre pacientov trpiacich poruchou vstrebávania tukov, existuje aj sukcinát vitamínu E (tzv. „suchý E vitamín“)

Toxicita / Interakcie

V megadávkach môže byť – najmä syntetický – vitamín E toxický a jeho účinok kontraproduktívny. K príznakom predávkovania patrí

  • nauzea
  • zvracanie
  • plynatosť
  • hnačka
  • poruchy srdcového rytmu

  • niektorí pacienti so zvýšeným krvným tlakom môžu na okamžité nasadenie veľkých dávok vitamínu E reagovať zvýšením krvného tlaku, preto sa odporúča začať užívať 100 mg a dávku počas niekoľkých dní postupne zvyšovať za sústavnej kontroly krvného tlaku na max. 400 m.j./deň
  • predlžuje čas krvácania: súčasné užívanie liekov proti zrážanlivosti krvi môže vyvolať spontánne krvácania alebo modriny
  • veľké dávky vitamínu E môžu zhoršiť vstrebávanie vitamínu K a oslabiť jeho biologickú aktivitu – pri vysokých dávkach vitamínu sa preto odporúča kontrolovať zrážanlivosť krvi
  • veľké dávky vitamínu E znižujú koncentráciu a biologickú aktivitu vitamínu A v tele
  • liečba železom, užívanie doplnkov s vyššími dávkami železa a ochorenie hemochromatóza rýchlejšie odbúrava vitamín E v organizme a tieto situácie vyžadujú zvýšenie jeho príjmu nad odporúčané dávky
  • niektoré lieky na chudnutie (obmedzujúce vstrebávanie tukov, napr. orlistat, alli a pod.) zhoršujú vstrebávanie vitamínu E
  • antioxidačný účinok vitamínu E podporuje vitamín C a selén
  • alkoholizmus a užívanie liekov zaťažujúcich pečeň vyčerpáva zásoby vitamínu E v pečeni
slnečnicové semeno ¼ šálky 18 mg
špenát, varený 1 šálka 2 mg
mandle, surové ¼ šálky 8 mg
olivy 1 šálka 4 mg
čučoriedky 1 šálka 1,5 mg
olivový olej 1 pol. lyžica 1,7 mg
vlašské orechy, sekané ¼ šálky 1 mg
slnečnicový olej 1 pol. lyžica 6,8 mg