Čo to je?
Stav podobný alergii (ale alergia ani „kominík to není“ ), ktorý sa môže prejaviť postihnutím tráviaceho systému, kože, slizníc, ale aj nečakanými reakciami cievneho systému. Histamín je tzv. biogénny amín (do rovnakej kategórie patrí aj tyramín, putrescín, kadaverín, ale aj serotonín, fenyletylamín a pod.). „Biogénny“ znamená, že tieto látky môžu vznikať aj činnosťou baktérií.
Histamín je látka, ktorá sa pri alergickej reakcii v organizme vyplavuje z buniek nazývaných „mastocyty“ a ktorá je zodpovedná za vznik najznámejších alergických príznakov.
Ako stúpa v organizme množstvo histamínu?
- konzumáciou potravín, ktoré obsahujú veľa bielkovín a sú vystavené pôsobeniu baktérií (fermentované ryby a mäso, údeniny, syry a pod.)
- konzumáciou potravín, ktoré podporujú vyplavenie histamínu z mastocytov v čreve (vaječné bielka, bravčové mäso, jahody, čokoláda, kakao, citrusy, paradajky)
- vplyvom látok, ktoré blokujú jeho enzymatické odbúravanie diaminooxidázou (DAO)
Poznámka: Nie u každého pacienta je nevyhnutné vylúčenie všetkých uvedených potravín, ale stav vyžaduje individuálny prístup a veľa trpezlivosti pri hľadaní súvislostí medzi klinickými príznakmi a konzumáciou rizikových potravín a nápojov.
Ako sa histamínová intolerancia diagnostikuje?
Histamínová intolerancia sa nedá vyšetriť z krvi ani kožnými testami. Diagnóza je založená na dôkladnej anamnéze, využití eliminačnej diéty a príp. vyšetrení DAO aktivity.
Ako sa prejavuje?
K najčastejším príznakom histamínovej intolerancie patria:
- príznaky v oblasti tráviaceho systému: nauzea až zvracanie, hnačka, kŕče, výrazné zvukové fenomény
- prejavy na slizniciach: svrbenie, tŕpnutie, pálenie v ústach
- reakcie srdcovo–cievneho systému
- pokles krvného tlaku (hypotenzia) prejavujúci sa poruchami koncentrácie, rovnováhy a zmyslového vnímania
- bolesti hlavy
- poruchy srdcového rytmu
- návaly tepla
- kožné prejavy: svrbivá drobná vodnatá vyrážka (urtikária), svrbenie, potenie, červené fľaky
- dýchacie príznaky: dýchavičnosť, nádcha a slzenie
Poznámka: Jasné, že nemusíte mať všetky príznaky naraz a vždy.
Úprava výživy
- vylúčte konzumáciu rýb, ktoré nie sú čerstvé (práve chytené)
- obsah histamínu v rybe stúpa s časom od jej zabitia po konzumáciu – najväčší obsah histamínu vykazujú zle uskladnené ryby
- makrely, tuniak a sardinky patria k rybám s najväčším obsahom histamínu
- vylúčte príjem alkoholu – najmä červeného vína
- nekonzumujte údeniny, solené a konzervované mäsové výrobky
- nedojedené zvyšky jedál s obsahom mäsa uskladnite čo najskôr v chladničke a skonzumujte ich najneskôr do 24 hodín
Vhodné a bezpečné potraviny
- za bezpečné môže väčšina pacientov považovať aj potraviny s obsahom histamínu nižším ako 5 mg/100 g potraviny (ak sa viacero týchto potravín nekombinuje naraz v jednom jedle), ale u niektorých výrazne senzitívnych pacientov sa môžu príznaky intolerancie prejaviť aj po konzumácií týchto potravín
- všetky potraviny, ktoré nie sú uvedené v tejto tabuľke
Približný obsah histamínu v potravinách a nápojoch (mg/100 g)
Ryby | 0,01 – 1 300 |
Tuniak, sušený | do 1 300 |
Sardinky | 1 500 |
Makrely, údené haringy | 0 – 30 |
Mäsové produkty | 0,01 – 32 |
Saláma | 28 |
Šunka, párky, kabanos | 4 – 16 |
Syry | 0,01 – 60 |
Ementál | 60 |
Syr Gouda | 3 – 18 |
Čedar | 3 – 5 |
Camembert | 4 – 6 |
Parmezán | 1,5 – 20 |
Ostatné mliečne produkty | |
Jogurt | 0,2 |
Zelenina | |
Špenát, avokádo, baklažán | 2 – 6 |
Rajčinová omáčka | 2 |
Kyslá kapusta | 1 – 20 |
Ostatné | |
Jablčný ocot | 2 |
Stolový ocot | 50 |
Vínny (balzamový) ocot | 400 |
Nápoje | (µg/100 g) |
Dezertné víno | 8 – 40 |
Červené víno | 6 – 380 |
Biele víno | 05, – 12 |
Šampanské | 70 |
Pivo | 2 -30 |
Nevhodné potraviny
- alkoholické nápoje: najmä červené víno
- celkový obsah histamínu v alkoholických nápojoch nie je oproti niektorým potravinám, (napr. rybám alebo syrom) vysoký, ale
- alkohol zvyšuje priepustnosť črevnej sliznice pre histamín (aj z potravín a iných nápojov = pohár vína po „zdravej“ rybacej večeri alebo k poriadnej dávke „poriadneho“ syru a o chvíľu môžete mať poriadny problém )
Špeciálna podpora liečby
- probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne s jedlom
- kmene, ktoré pomáhajú: Lactobacillus rhamnosus • Lactobacillus plantarum • Lactobacillus reuteri • Bifidobacterium infantis • Bifidobacterium longum
- kmene, ktoré neškodia: Lactobacillus acidophilus • Lactobacillus lactis • Lactococcus lactis • Lactobacillus plantarum
- kmene, ktoré škodia: Lactobacillus casei (produkuje histamín and tyramín) • Lactobacillus bulgaricus (zvyšuje histamín samotný)
- s ďalším výskumom sa budú tieto zoznamy určite rozrastať a upravovať – a my to budeme za vás sledovať a prinášať vám to tu.
- vitamín C: dajte si záležať na tom, aby každé jedlo obsahovalo prirodzený alebo aspoň tabletkový vitamín C v dávke 100 – 200 mg (vitamín C bráni vyplavovaniu histamínu)
- pyridoxin (vit B6): max. 50 mg denne
- PelLind – prípravok s obsahom bravčových obličiek (no, nie je to veľmi vegetariánske ), ktorý obsahuje enzým (diamino oxidázu) odbúravajúci histamín, je dostupný v lekárňach, ale iba na nemeckom a rakúskom trhu
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- používajte čo najčerstvejšie potraviny
- čím je mäso staršie, tým viac biogénnych amínov obsahuje, včítane histamínu
- vákuové balenie nezabráni tvorbe histamínu, iba ju spomaľuje (biogénne amíny vznikajú v mäsa pôsobením baktérií a enzýmov, ktoré rozkladajú bielkoviny svalového tkaniva)
- mäso uskladňujte prednostne mrazením
- mäso by ste nemali príliš dlho variť a prepekať
- ak užívate antidepresíva na báze monoaminooxidázy, musíte byť veľmi opatrní a vyhýbať sa potravinám s obsahom tyramínu
- ovocie a zelenina v surovom stave obsahujú zanedbateľné množstvá histamínu (menej ako desatinu obsahu histamínu v syroch a menej ako stotinu obsahu v niektorých rybách a mäsách)
- množstvo histamínu v ovocí a zelenine sa môže zvyšovať kvasením (kapusta), konzervovaním, po tepelnej úprave a pri prezretí
- niektoré tabuľky udávajú veľký obsah histamínu v banánoch, ale ten sa nachádza takmer výlučne v šupke, ktorú konzumuje málo ľudí
Lieky zhoršujúce prejavy histamínovej intolerancie
- acetylcysteín – používaný na vykašliavanie pri infekciách dýchacích ciest
- ambroxol – používaný na vykašliavanie pri infekciách dýchacích ciest
- aminofylín – súčasť syntophyllinu používaného na uvoľnenie dýchacích ciest
- amytryptilín – tricyklické antidepresívum
- chloroquin – používaný pri liečbe a prevencii malárie
- kyselina klavulová – súčasť amoxicilinu
- izoniazid – používaný pri liečbe tuberkulózy
- metamizol – súčasť analgetík a spazmolytík: Algifen, Novalgin, Quarelin a pod.
- verapamil – používaný pri liečbe hypertenzie ako blokátor vápnikových kanálov
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.