Čo to je?
Už v stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete. Je to vnútorná vrstva kôry stromu, ktorý je príbuzným vavrínu (bobkový list poznáte, však?) a existujú dve základné formy škorice: cejlónska (C. Verum, syn. C. zeylonicum), je svetlejšia, jemnejšia a označovaná tiež ako pravá škorica a čínska (C. cassia) je tmavšia, silnejšia a označuje sa ako nepravá škorica alebo cassia. Aj prášok aj tyčinky, ktoré sa u nás predávajú, pochádzajú takmer výlučne z nepravej, čínskej škorice. Rozdiel v zložení je minimálny.
Účinné látky: anthokyaníny, cinamaldehyd, eugenol, cineol, cinamyl acetát
Funkcie a účinky
- podporuje účinok inzulínu
- znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu
- mierne znižuje krvný tlak
- podporuje pevnosť cievnej steny
- mierne znižuje zrážanlivosť krvi
- antioxidačný
- antibakteriálny a fungicídny
- relaxačný
- karminatívny – podporuje uvoľňovanie črevných plynov
- podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov
Terapeutické využitie
- podporná liečba cukrovky
- prevencia a podporná liečba hypecholesterolémie a zvýšenej hladiny triacylglycerolov (krvné tuky)
- prevencia a podporná liečba aterosklerózy
- podporná liečba peptických vredov žalúdka
- podporná liečba kandidózy, reumatoidnej artritídy
- podpora prekrvenia končatín
Ako sa užíva?
- mletá škorica – terapeutické dávky
- pridávajte si 1/3 až pol čajovej lyžičky do jedla 1 – 2-krát denne
- ak budete užívať mletú škoricu, dávky čaju treba primerane znížiť
- ak používate škoricu iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické
- škoricový čaj – terapeutické dávky
- 3 mierne kopcovité polievkové lyžice mletej škorice zalejte do džbánu litrom vriacej vody
- nechajte pri izbovej teplote vychladnúť, potom preceďte a zakryté vložte do chladničky
- vypite 1 šálku 4-krát denne
- po dvoch až troch týždňoch môžete dennú dávku znížiť na 2 – 3 šálky čaju
- ak pijete škoricový čaj iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické
- tento čaj môžu užívať aj ľudia s cukrovkou 1. typu, ktorí užívajú syntetický inzulín, ale dávkovanie musí byť postupné
- prvý týždeň užívať len 1 šálku čaju denne a každý ďalší týždeň zvyšovať dennú dávku o 1 šálku až do dosiahnutia 3 – 4 šálok za deň
- počas celého obdobia je nevyhnutné častejšie si sledovať hladinu cukru v krvi a v prípade nízkych hodnôt konzultovať so svojím lekárom prípadnú úpravu liečby
- kapsle/tabletky s extraktom: podľa príbalového letáku
Formy výživových doplnkov
- mletý škoricový prášok – má výhodu v tom, že koncentrácia éterických olejov, ktoré by mohli byť dráždivé, je ich rozkladom a vyparovaním po zomletí čiastočne znížená
- tyčinka škoricovej kôry – pred použitím ju treba zomlieť (cassia je tvrdšia a ťažšie sa melie na kávovom mlynčeku ako pravá škorica)
- štandardizovaný extrakt v tabletkách (u nás zatiaľ oficiálne neregistrovaný)
Toxické účinky / Interakcie
- toxické účinky nie sú známe
- uvedené terapeutické dávky sú bezpečné aj pri užívaní 12 – 16 mesiacov – údaje o bezpečnosti ich dlhodobejšieho užívania zatiaľ nie sú k dispozícií
- v tehotenstve sa odporúča užívať škoricu len ako príležitostné korenie, nie v uvedených terapeutických dávkach
Dobré vedieť
Najlepší liečebný účinok dosiahnete obyčajnou, ale kvalitnou mletou škoricou. Nemusíte kupovať drahé extrakty a tabletky.
Užívanie terapeutických dávok treba dodržať aspoň mesiac. Potom – nie je to nevyhnutné, ale niekedy si človek potrebuje oddýchnuť od jednej výraznej chute – môžete užívanie škorice na niekoľko týždňov prerušiť, jej účinky pretrvávajú.
Škoricové žuvačky a cukríky nemajú účinok mletej škorice. Obsahujú väčšinou len syntetickú arómu.