Cukrovka

Cukrovka

(diabetes mellitus)

cukrovka, diabetik, diabetes, cukor, glukóza, glykémia, inzulín

Čo to je?

Veľmi časté endokrinné ochorenie, ktoré sa prejavuje nedostatočnou schopnosťou organizmu regulovať hladinu glukózy v krvi (glykémia). Po požití potravy s obsahom glukózy dochádza k jej vstrebávaniu do krvi a následnému presunu do buniek. Bunky svalové, pečeňové a tukové vyžadujú pre vstup glukózy prítomnosť inzulínu (hormón produkovaný pankreasom). Nervové bunky (mozog, miecha) pre svoju činnosť využívajú ako hlavný energetický substrát glukózu a keďže nemajú zásobnú formu energie, sú odkázané na stabilnú koncentráciu glukózy v krvi. Znížená, ale aj zvýšená hladina glukózy v krvi narúša ich činnosť a má negatívne následky na všetky metabolické procesy v tele.

Prečo vznikne?

  • Nedostatok, prípadne úplná absencia inzulínu (znížená až neprítomná tvorba v pankrease)
  • relatívny nedostatok inzulínu v pomere k veľkosti plochy buniek vyžadujúcich inzulín (obezita)
  • porucha zloženia molekuly inzulínu alebo oveľa častejšie porucha inzulínového receptora (molekula v bunkovej membráne svalov a tukových buniek)
  • porucha prenosu inzulínového signálu do vnútra bunky (nedostatok kanálov pre prenos glukózy do buniek)

Rizikové faktory vzniku cukrovky II. typu všeobecne sú

  • nadváha a obezita (najmä viscerálny, mužský typ obezity = veľké brucho)
  • vek nad 40 rokov
  • nedostatok fyzickej aktivity (sedavé zamestnanie, imobilita)
  • strava s veľkým obsahom tukov a energie

Úprava výživy

Úpravou výživy je možné dosiahnuť úplnú kontrolu glykémie alebo významné zníženie dávok liekov (antidiabetík aj inzulínu) a minimalizovať ich vedľajšie účinky.

  • obmedzte príjem potravín s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov – najrýchlejšie narušia hladinu cukru v krvi
  • uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom
  • konzumujte dostatok vlákniny v prirodzených zdrojoch
  • obmedzte príjem tukov, najmä nasýtených mastných kyselín – znižujú účinnosť inzulínu a podporujú rozvoj aterosklerózy
  • zabezpečte dostatočný príjem esenciálnych mastných kyselín: mleté orechy a ľanové semeno (1 polievkovú lyžicu/deň)
  • uprednostnite ľahko stráviteľné rastlinné bielkoviny pred živočíšnymi potravinami
  • obmedzte alebo vylúčte príjem kofeínu: kofeín po jedle (káva a pod.) znižuje účinnosť inzulínu a negatívne ovplyvňuje kontrolu glykémie
  • venujte pozornosť dostatočnej konzumácii potravín bohatých na horčík
  • obmedzte príjem červeného mäsa: hémové železo zvyšuje riziko vzniku a progresie cukrovky
  • kontrolujte príjem železa vo výživových doplnkoch a neprekračujte jeho odporúčanú dennú dávku (pri zohľadnení ostatných zdrojov z potravín)
  • konzumujte čerešne (v sezóne aspoň 300 g/deň): obsahujú anthokyaníny, ktoré zvyšujú účinnosť inzulínu a majú silný antioxidačný účinok
  • pite zelený čaj: 1 – 3 šálky kvalitného neriedeného a nesladeného zeleného čaju denne zvýšia účinnosť inzulínu o 20 – 50 %
  • nekonzumujte často grapefruit: naringenín (flavonoid) znižuje účinnosť inzulínu, ostatné citrusy sú, zdá sa, bezproblémové

Špeciálna podpora liečby

  • škorica: 1/3 až 1/2 čaj lyžičky denne (do jedla) alebo vo forme čaju (ten najlepší recept nájdete článku Škorica )
  • B-komplex s C vitamínom (anti-homocysteínová zmes fy Jamieson): 1 tbl. ráno a večer pred jedlom
  • chróm: 100 mikrogramov 1 – 3-krát denne – podporuje účinok inzulínu
  • horčík: 200 mg 2-krát denne – chráni pred ukladaním vápnika v artériách
  • zinok (pikolinát): 30 mg/deň – podporuje stabilizáciu glykémie
  • koenzým Q10 (v najvyššej farmaceutickej kvalite ho získate napr. v prípravku od Jamieson Co-Enzým Q10): 100 – 200 mg/deň – stabilizuje oxidačné procesy (tabletkové antidiabetiká znižujú jeho prirodzenú koncentráciu v tele)
  • vitamín/hormón D: 400 – 600 m.j. (IU) denne – užívajte aspoň v období október – marec a v lete sa primerane opaľujte

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • upravte svoju hmotnosť na optimálnu
  • zvyšuje to účinnosť inzulínu
  • zmenšuje plochu buniek závislých od účinku inzulínu
  • primeraná a pravidelná fyzická aktivita (bez ohľadu na prítomnosť obezity, hypercholesterolémie, hypertenzie alebo fajčenia)
  • podporuje účinok inzulínu a pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť
  • znižuje riziko aterosklerózy, predlžuje priemerný vek pacienta a zlepšuje kvalitu jeho života
  • urobte všetko pre to, aby ste spali 78 hodín denne – deficit spánku narúša účinok inzulínu a zvyšuje riziko cukrovky (ľudia, ktorí spia menej ako 6 hodín denne, majú 2,5-krát väčšie riziko cukrovky ako ľudia, ktorí spia 7 – 8 hod/deň)
  • ak fajčíte, prestaňte
  • ak máte zvýšený tlak, riešte to s lekárom a dodržiavajte navrhnutú liečbu
  • primerane sa opaľujte: vitamín D významne podporuje účinok inzulínu
  • znížená činnosť štítnej žľazy (hypofunkcia) môže byť faktorom, ktorý komplikuje účinnosť opatrení a liečby pri cukrovke – ak vám uvedené odporúčania nezaberajú, je vhodné absolvovať endokrinologické vyšetrenie zamerané na štítnu žľazu
  • ženy, ktoré majú cukrovku a plánujú tehotenstvo, by mali byť veľmi dôsledné v kontrole a udržiavaní optimálnej glykémie už najmenej rok pred plánovaným otehotnením
  • ak trpíte cukrovkou, mali by ste každý rok absolvovať očné vyšetrenie – včasné odhalenie poškodenie sietnice umožní včasný zákrok (laserová operácia) a záchranu vášho zraku
  • kontrolujte si príjem niacínu vo vitamínových tabletkách – jeho nadbytok znižuje účinnosť inzulínu
  • ak máte aj zvýšenú hladinu cholesterolu, terapeutické užívanie niacínu je vzhľadom na cukrovku kontraindikované
  • kyselina alfa-lipoová je veľmi vhodná na prevenciu a liečbu poškodenia nervov u diabetikov (podrobnosti v článku Alfa-lipoová kyselina)
  • konzumujte čo najviac brusníc, černíc, malín, jahôd a ríbezlí – flavonoidy spevňujú a chránia cievy a chránia šošovku pred šedým zákalom (katarakta)
  • cukrovkár, ktorý fajčí, má 2 – 3-krát väčšie riziko trvalého poškodenia obličiek ako cukrovkár-nefajčiar = dialýza až transplantácia
  • kontrolujte aj svoje hladiny celkového cholesterolu, HDL a LDL cholesterolu, triacyglycerolov (Tg) – zvýšený cholesterol znižuje účinok inzulínu = musíte zbytočne užívať vysoké dávky liekov na cukrovku a k tomu lieky na zvýšený cholesterol
  • liečba vredov predkolenia, ktoré sa u cukrovkárov vyskytujú často (najmä, ak zanedbávajú svoje stravovanie a liečbu), patrí do rúk lekárov – nepoužívajte žiadne prostriedky bez konzultácie so svojím diabetológom, príp. chirurgom.

Dobré vedieť

Nedostatok vitamínu D v krvi zvyšuje u cukrovkárov riziko kardiovaskulárnych komplikácií (ateroskleróza, infarkt myokardu, mozgová porážka, poškodenie obličiek, vredy predkolenia a pod.) o viac ako 100 %. Hladinu tohto vitamínu vám zvyčajne nikde nevyšetria, takže bude lepšie aspoň v zimných mesiacoch dbať o jeho dopĺňanie v strave vhodným výživovým doplnkom.

Komplikácie zanedbania liečby diabetes mellitus II.

  • zvýšené riziko aterosklerózy a všetkých jej dôsledkov
  • zvýšené riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia
  • zvýšené riziko výskytu a úmrtia na niektoré druhy rakoviny (hrubé črevo, pankreas, prsník, pečeň, močový mechúr)
  • narušenie kognitívnych funkcii (mentálna výkonnosť)
  • poškodenie dýchacích funkcií pľúc
  • poškodenie mužskej potencie (erektilná dysfunkcia)
  • zvýšené riziko vzniku Alzheimerovej choroby – tá sa dnes začína považovať za novú formu cukrovky

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.