Peptický vred žalúdka a dvanástnika

Peptický vred žalúdka a dvanástnika

žalúdok, vred, dvanástnik, vredová choroba, lézia, sliznica

Čo to je?

Poškodenie (lézia) sliznice žalúdka alebo hornej časti tenkého čreva (dvanástnika). Môže sa vyskytnúť aj v dolnej časti pažeráku ako dôsledok spätného pohybu (reflux) kyslého obsahu žalúdka. Poškodenie sliznice môže byť plytké a prechodné (zahojí sa) alebo zasahuje do hlbších vrstiev steny (svalovina, väzivo) a môže spôsobiť až jej prasknutie (perforácia). Ide teda o dynamický proces, ktorý sa dá výživou a spôsobom života veľmi výrazne ovplyvniť.

Prečo vznikne?

Vplyvom agresívnych faktorov dôjde k narušeniu ochrannej vrstvy sliznice a jej poškodeniu. K hlavným rizikovým faktorom vzniku peptických vredov patrí:

  • infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori (odhaduje sa, že je zodpovedný za 90% vredov dvanástnika a 70 – 80 % vredov žalúdka)
  • užívanie nesteroidiných protizápalových liekov (ibuprofen, salicyláty a pod.)
  • fajčenie (fajčiari majú dvakrát väčšie riziko ako nefajčiari)
  • chronický stres (podporuje vznik, ale nebýva príčinou!)
  • akútny stres (môže byť priamou príčinou)
  • pravidelný príjem kofeínu (káva, nápoje, lieky)
  • chronické ochorenia dýchacích ciest a obličiek, alkoholizmus

Úprava výživy

  • obmedzte až vylúčte zo svojho jedálneho lístka nevhodné potraviny
  • konzumujte čo najviac vhodných potravín
  • vaša sliznica žalúdka sa najviac poteší potravinám bohatým na karotenoidy – hoja ju a chránia pred infekciou (nájdete ich v prílohe na konci knihy)
  • výrazne obmedzte príjem solislaných potravín – sodík podporuje tvorbu a vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a narúša ochrannú vrstvu vašej žalúdkovej sliznice
  • nekonzumujte vyprážané, grilované, fritované a údené jedlá
  • jedzte v kľude a potravu dobre požujte (sliny chránia a hoja vašu sliznicu)
  • nejedzte pomedzi hlavné denné jedlá
  • nepite sýtené, horúce a studené nápoje
  • podporte revitalizáciu probiotickej mikroflóry (užívajte probiotiká)

Vhodné a bezpečné potraviny

  • zemiaky, mrkva, uhorka, kapusta a tmavolistová zelenina alebo šťava získaná odšťavením kapustovej zeleniny (= obsahujú tzv. protierozívny faktor – glutamín, brokolica, karfiol, ružičkový kel, hrášok, cvikla, špenát, pálivá paprika a feferónky (kapsaicín v primerane malých dávkach vredy lieči), kukurica, strukoviny (hlavne červená fazuľa – ak vás nenafukuje), cesnak, nelúpaná/pololúpaná ryža, pšeno, pohánka, orechy a semená, jablká, banány, jahody, ostružiny, ríbezle
  • koreniny/bylinky: zázvor, škorica, rasca, koriander, sladké drievko, puškvorec

Nevhodné potraviny

  • živočíšne bielkoviny (mäso, mlieko a mliečne výrobky, vajcia), výrobky z bielej múky (výrazne zvyšujú produkciu kyseliny)
  • potraviny s obsahom dusičnanov a dusitanov (väčšina mäsových výrobkov, údeniny, mäsové konzervy), čierne korenie, káva (aj bezkofeínová, je mi ľúto 🙁 ), alkohol

Špeciálna podpora liečby

  • esenciálne mastné kyseliny 1000 – 1500 mg/deň
  • glutamín: 500 mg nalačno 3 – 5-krát denne (vit. C a B6 – pyridoxin zlepšujú jeho vstrebávanie)
  • kurkuma: ¼ – ½ čajovej lyžičky denne – pridávajte do jedla (podrobnosti v článku Kurkuma)
  • čili (sušená pálivá paprika): maximálna denná dávka ¼ čajovej lyžičky má hojivý účinok na vredy
  • cesnak: v dávke 2 – 4 strúčiky denne môže byť užitočným podporným prostriedkom liečby a prevencie infekcie Helicobacterom pylori
  • aloe vera (viac informácií nájdete v článku Aloa pravá)
    • 30 ml šťavy 3-krát denne pomedzi jedlá nalačno
    • nesmie sa konzumovať v prípade krvácajúcich vredov (čierna farba stolice vás môže upozorniť na túto vážnu komplikáciu vredovej choroby)
  • vo vode rozpustná vláknina
  • vhodné je domáce sušené ovocie
  • mleté ľanové semeno (2 – 3 čajové lyžičky denne s dostatkom tekutiny pridávať do jedla alebo nechať namočené vo vode a potom konzumovať – podrobne článok Ľanové semeno)
  • vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom (uprednostnite prírodné zdroje a s každým jedlom konzumujte nejaké surové ovocie alebo zeleninu)
  • zinok: 30 – 50 mg/deň – uprednostnite pikolinát, síran železnatý dráždi žalúdok
  • vitamín A: (50 000 m.j. IU počas dvoch týždňov, potom 10 – 25 000 m.j. IU/deň)

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • ak fajčíte, prestaňte – škodí vám aj pasívne fajčenie
  • naučte sa lepšie zvládať stres – eliminujte ho v rámci možností
  • zázvor má protizápalový účinok a podporuje prekrvenie sliznice = hojenie (článok Zázvor)
  • ak máte možnosť používať deglycyrizínovanú formu sladkého drievka v tabletkách (dostupné zatiaľ iba v zahraničí), urobte to – podrobnosti v článku Sladké drievko
  • nepite kávu, čierny ani zelený čaj – najmä nie nalačno
  • sýtené nápoje sú pre vašu sliznicu žalúdka, ktorá sa má zahojiť a možno dokonca bojuje s Helicobacterom, ako drôtená kefa do hrdla 🙁
  • pomedzi denné jedlá môžete požuť a prehltnúť jednu čajovú lyžičku ľanového semena
  • kupujte si a používajte len kvalitný domáci med a pridávajte si ho do čaju, až keď má čaj teplotu, ktorá vás nepopáli (ale strkajte prst iba do svojho čaju 🙂 ) – med bráni rastu a množeniu Helicobactera pylori
  • kamilkový a pepermintový čaj má protizápalový a upokojujúci účinok na žalúdok
  • ak nemáte alergiu na kamilky a pepermint vám nespôsobuje pálenie záhy, pite 2 – 3 šálky týchto čajov denne a striedajte ich
  • vyhýbajte sa používaniu čierneho korenia, keď je stav vašich vredov zlý
  • v „čase mieru“ čierne korenie v malom množstve (pár guľôčok čerstvo zomletého korenia do vašej porcie jedla) podporuje prekrvenie a tým aj hojenie sliznice
  • vyhýbajte sa užívaniu salicylátov a ibuprofenu a kontrolujte informácie o vedľajších účinkoch všetkých liekov, ktoré užívate alebo by ste mali užívať

Dobré vedieť

Ak sa rozhodnete používať v rámci liečby aj kapustovú šťavu, nezabudnite, že to nesmie byť šťava z kyslej kapusty (obsahuje príliš veľa soli), ale šťava z odšťavenej surovej zeleniny. Mali by ste vypiť 0,5 – 1 liter šťavy denne počas troch týždňov. Ak máte „logistický“ problém s prípravou takejto kapustovej šťavy, rovnaký úžitok vám poskytne aj čistý glutamín.

Pojem „nedráždivá strava“ (aj vám to napísal lekár do správy?) pre mnohých znamená, že jedia len jedlá, ktoré si vyberá jazyk. Strava je potom nevyvážená a biologicky nehodnotná.

Každé sústo dobre požujte. Sliny sú vašim silným spojencom pri hojení sliznice žalúdka.

Soľ podporuje rast a množenie Helicobactera pylori a navyše v ňom spôsobuje dve mutácie, ktoré z neho robia vo vašom žalúdku ešte agresívnejšieho votrelca. Ak máte rezistentnú formu infekcie, mali by ste – aspoň počas liečby – úplne prestať soliť.

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.