Čo to je?
Esenciálny prvok, ktorý plní v organizme dôležité funkcie
- umožňuje prenos kyslíka krvou (hemoglobín v červených krvinkách) a vo svaloch (myoglobín)
- umožňuje dýchanie buniek
- je súčasťou enzýmov zabezpečujúcich detoxikáciu organizmu a ochranu pred voľnými radikálmi
V potravinách aj v organizme sa vyskytuje v hémovej (hemoglobín, myoglobín) a nehémovej (enzýmy, transportné bielkoviny) forme. Obidve tieto formy majú svoj význam a biologické uplatnenie v organizme.
V akých potravinách sa nachádza?
- pečeň, červené mäso, hydina, ryby a morské živočíchy
- strukoviny (najmä šošovica, sója, fazuľa, strakatá fazuľa) a výrobky z nich
- obilniny a celozrnné výrobky (biela múka obsahuje menej ako 20 % pôvodného obsahu železa v celom zrne)
- mleté ľanové semeno (6,5 mg/100g = 1,5 mg/2 polievkové lyžice)
- orechy, tekvicové, slnečnicové a sezamové semeno
- sušené ovocie (slivky, figy, marhule, hrozienka a pod.)
- vraj aj v mede (a to dokonca v dobre vstrebateľnej forme), ale to veľmi závisí od druhu kvetov, z ktorých nektár v mede prevažuje, takže sa na železo z medu veľmi nespoliehajte
Ako sa železo metabolizuje?
Železo sa vstrebáva sliznicou tenkého čreva, najmä v jeho hornej časti (prvých 150 – 180 cm). Množstvo vstrebávaného železa závisí od zásob železa v organizme: čím menej železa organizmus má, tým je jeho vstrebávanie lepšie. Organizmus človeka trpiaceho nedostatkom železa dokáže vstrebať až 50 % železa prítomného v črevnom obsahu, kým organizmus s dostatkom železa, vstrebáva len asi 5 – 15 %.
Hémové a nehémové železo sa vstrebávajú dvomi rôznymi mechanizmami. A keďže strava zmiešaného typu obsahuje asi 15 % železa v hémovej forme a zvyšných 85 % predstavuje železo nehémové, 2 – 3-krát lepšie sa vstrebáva hémové železo. Vstrebávanie nehémového („rastlinného“) železa podporuje:
- vitamín C a iné organické kyseliny (paradajky, ovocie, paprika a pod.)
- tepelná úprava (zvyšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov 3 – 7-krát)
Vstrebávanie nehémového železa zhoršuje:
- kalcium fosfát
- taníny (čaj, káva, kakao, horká čokoláda)
- fytáty (nespracované obilniny, nekysnuté chleby a pečivo)
Po vstupe do krvi sa železo viaže na bielkoviny (transferín) a transportuje k bunkám. Zásoby železa (feritín a hemosiderín) sú v pečeni, kostnej dreni, slezine a svaloch.
Terapeutické využitie
- chronické straty krvi (hemoroidy, poruchy menštruačného cyklu spojené so silným krvácaním, parazitárne ochorenia, krvácajúce vredové poškodenia sliznice žalúdka a tenkého čreva, rakovina a pod.)
- nedostatočný prívod železa potravou, zhoršené vstrebávanie (strava chudobná na železo, poruchy trávenia, celiakia, hypoacidita žalúdka a pod.)
- zvýšené nároky na prísun železa v dôsledku nárastu objem krvi (detský vek a puberta, tehotenstvo)
- anémia
Odporúčané denné dávky
- novorodenci: 6 mg
- deti do 10 rokov: 10 mg
- chlapci nad 10 rokov/muži: 10 – 12 mg
- dievčatá nad 10 rokov/ženy: 15 mg
- tehotné a dojčiace ženy: 30, resp. 15 mg
- ženy nad 50 rokov: 10 mg
Ako sa užíva? Interakcie
- vitamín C a niektoré organické kyseliny (jablčná, octová, p-kumarová = ovocie a niektoré zeleniny, napr. paradajky) podporujú vstrebávanie železa
- niektoré antacidá (s obsahom trisilikátu horčíka), H2-blokátory a blokátory protónovej pumpy zhoršujú vstrebávanie železa
- neužívajte naraz s veľkými dávkami zinku a neužívajte multivitamín, ktorý obsahuje cca 100 % dennej dávky železa a zinku súčasne
- pri liečbe penicilínom, tetracycklínom, derivátmi ofloxacínu (antibiotiká) a liečbe warfarínom (perorálne) odporúčame užívať železo minimálne dve hodiny pred alebo 2 hodiny po lieku (železo zhoršuje vstrebávanie uvedených liekov)
- železo sa lepšie vstrebáva nalačno (vtedy však najviac zaťažuje žalúdok) a neodporúča sa ho užívať spolu alebo tesne pred a po požití mliečnych výrobkov a mlieka, zapíjať čajom alebo kávou – tieto potraviny a nápoje znižujú jeho vstrebateľnosť, tak ho zapíjajte len čistou vodou
Formy výživových doplnkov
- železo sa používa vo forme tabliet, kvapiek a sirupu
- síran železnatý je najčastejšou formou, s akou sa stretnete vo výživových doplnkoch (ďalšie formy, rovnako dobre vstrebateľné, sú: fumarát, sukcinát a glukonát železa)
- pyrofosfát a ortofosfát železa sa zase v Európe používajú na fortifikovanie (obohacovanie) potravín ako sú cereálie, kaše a pod.
Nežiaduce účinky / Toxicita
Železo v perorálnej forme spôsobuje často
- čierne zafarbenie stolice a nepríjemný kovový pocit v ústach po požití
- dráždenie tráviaceho systému (nauzea, zvracanie, hnačka, zápcha, kŕče, pálenie záhy, celkový diskomfort)
- hemochromatózu z dlhodobého nadmerného príjmu
- toxicitu: poškodenie orgánov, hemoragickú nekrózu tráviaceho systému (zvracanie, krvavé hnačky)
- smrteľnú dávku predstavuje 200 – 250 mg/kg hmotnosti/deň
- pre porovnanie: terapeutická dávka je 2 – 5 mg/kg hmotnosti/deň
Železo v parenterálnej forme môže spôsobiť
- bolesti hlavy, malátnosť, bolesti kĺbov, urtikáriu a iné alergické reakcie, flebitídu, zhoršenie reumatoidnej artritídy
Dôležité upozornenie!
- Tablety s obsahom železa držte mimo dosahu detí!
- Ak užívate viac vitamínových a minerálových doplnkov výživy, skontrolujte a spočítajte si obsah železa v nich. Súčet by nemal byť väčší ako uvedená odporúčaná denná dávka.