Anémia

Anémia

(chudokrvnosť)

anémia, chudokrvnosť, celiakia, železo, hemochromatóza, červené krvinky, krv, hemoglobín

Čo to je?

Chudokrvnosť znamená zníženie množstva hemoglobínu v krvi (farbivo prenášajúce v červených krvinkách kyslík do tkanív). Je veľmi častým príznakom sprevádzajúcim mnohé ochorenia. Hlavnými prejavmi anémie sú bledosť, vyčerpanosť, únava, niekedy závrate a bolesti hlavy. Diagnostika príčin anémie a jej liečba patria do rúk lekára.

Prečo vznikne?

Existuje 5 hlavných príčin vzniku anémie

  • nedostatok substrátov – látok, z ktorých vzniká hemoglobín a červené krvinky
  • sideropenická anémia (nedostatok železa)
  • megaloblastová anémia (nedostatok vitamínu B 12 al. kys. listovej)
  • porucha tvorby červených krviniek (porucha na úrovni kostnej drene)
  • straty krvi
  • akútne (tzv. posthemoragická anémia)
  • chronické (dlhotrvajúce straty malého množstva krvi napr. z tráviaceho systému alebo gynekologickej oblasti)
  • rozpad červených krviniek (tzv. hemolytická anémia)
  • anémia pri chronických chorobách (tzv. symptomatická anémia, napr. pri reumatoidnej artritíde)

Najčastejším druhom anémie je sideropenická anémia, ktorá môže vznikať jednak z nedostatočného príjmu železa, z poruchy vstrebávania pri malabsorpčnom syndróme vrátane celiakie alebo v dôsledku chronických strát krvi z tráviaceho alebo močovo-pohlavného systému. Úpravou zloženia stravy je možné pozitívne ovplyvniť aj megaloblastovú anémiu, ktorá je zapríčinená nedostatočným príjmom vitamínu B12 a kyseliny listovej.

Úprava výživy

železo

  • tvrdenie, že bez mäsa a vnútorností to nejde, je už dávno prekonané
  • využiteľnosť hémového (živočíšneho) železa je síce vyššia, ale prečo sa prepchávať potravinami, ktoré sú plné škodlivín, keď je to možné aj inak a oveľa zdravšie?
  • správnou úpravou potravín môžete podporiť vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov takmer na úroveň vstrebávania zo zdrojov živočíšnych a dosiahnete to takto
  • zeleninu upravujte tepelne (zvyšuje to vstrebávanie železa 3 – 5-krát)
  • orechy si opražte nasucho
  • strukoviny pred varením namáčajte
  • semená a orechy si môžete nechať naklíčiť
  • cesto z celozrnnej múky nechajte dobre prekysnúť droždím
  • k zelenine a strukovinám pridajte vždy aspoň pár kvapiek citrónovej šťavy alebo balzamového octu
  • nekombinujte dobré rastlinné zdroje železa s mliečnymi výrobkami (napr. celozrnnú kašu s kravským mliekom, radšej s mliekom sójovým, k šošovici do polievky a prívarku tiež nedávajte mlieko a smotanu, ale použite sójové mlieko alebo sójovú smotanu)
  • využite výborné zdroje rastlinného železa: všetky obilniny v celozrnnej podobe (pšeno je naj!), strukoviny (naj je šošovica!), zelené vňate (všetky), zelenolistová zelenina, červená zelenina, pomaranče, drobné bobuľovité ovocie, olejnaté semená a orechy, sušené ovocie, melasa
  • podrobné informácie o železe nájdete v článku Železo

vitamín B12

  • vitamín B12 sa nachádza výlučne v živočíšnych potravinách, v rastlinných zdrojoch sa môžu nachádzať analógy tohto vitamínu, ktoré však nemajú jeho biologické účinky
  • minimálne množstvá tohto vitamínu, ktoré nájdeme napr. v aktívnom droždí alebo v riasach, sú produktom kvasiniek alebo baktérií, určite však ani z polovice nepokryjú dostatočnú potrebu tohto vitamínu
  • vegáni by mali preventívne užívať vitamín B12 v tabletkách

kyselina listová

  • tento druh anémie často vzniká u alkoholikov, pretože alkohol blokuje vstrebávanie tohto vitamínu
  • najviac kyseliny listovej nájdeme v strukovinách a zelenolistovej zelenine

Prevencia a liečba

  • komplexná a dobre vyvážená strava je najlepšou prevenciou anémie a dostatočnou zárukou pre dobrý krvný obraz u zdravého človeka
  • vegáni by mali preventívne užívať vitamín B12 v tabletkách v dávke asi 5 – 10 mikrogramov denne alebo 25 – 50 mikrogramov týždenne
  • liečba anémie patrí do rúk lekára, ktorý najprv zistí jej príčinu a potom zvolí správny postup, preparát aj dávkovanie

Dobré vedieť

Častou chybou niektorých lekárov je nasadenie preparátu železa pri zistení anémie v kombinácii s nízkym sérovým železom bez toho, aby pátrali po príčine strát železa. Môžu sa tak prekryť vážne ochorenia ako je napr. nádor hrubého čreva, vredová choroba žalúdka, celiakia a pod. Bez zistenia príčiny sideropenickej anémie nie je vhodné začať jej liečbu.

Veľmi rizikové môže byť aj užívanie preparátu s obsahom kyseliny listovej pri súčasnom deficite vitamínu B12. Môže síce dôjsť k úprave krvného obrazu, ale poškodenie nervového systému plazivo pokračuje ďalej.

Jedenie jabĺk, v ktorých boli napichané železné klince a podobné praktiky s anorganickou formou železa môžu byť veľmi rizikové – toxické. Rozhodne nekonzumujte žiadne železné piliny ani keby to bol najjemnejší prášok na svete a stálo by to viac ako celý bicykel

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.