Gastrektómia

Gastrektómia

úprava stravy po operácii žalúdka

Gastrektómia, žalúdok, rakovina, odstránenie, vred

Čo to je?

Chirurgické odstránenie časti alebo celého žalúdka z dôvodu rakoviny, ťažkého stavu vredovej choroby a pod. Pacient má vykonanú gastro-jejunálnu anastomózu (spojenie zvyšku žalúdka s tenkým črevom) alebo ezofago-jejunálnu anastomózu (spojenie pažeráku s tenkým črevom). Po takomto operačnom zákroku sú výrazne obmedzené alebo úplne zanikajú tieto funkcie žalúdka

  • rezervoár potravy
  • vylučovanie tráviacich štiav a trávenie
  • vylučovanie tzv. vnútorného faktora, bez ktorého sa vitamín B12 v čreve nevstrebáva
  • regulácia tráviacich procesov
  • regulácia príjmu potravy

Objavia sa fyziologické aj nutričné dôsledky, ktorých intenzita závisí od toho, aká veľká časť žalúdka bola odstránená, celkového stavu pacienta a pooperačnej starostlivosti. K najčastejším dôsledkom patrí

  • rýchly pocit sýtosti pri jedení
  • neschopnosť prijať dostatočný objem potravy naraz
  • “dumpingový” syndróm (rýchly prechod potravy do čreva)
  • strata hmotnosti a deficit rôznych živín

Dumpingový syndróm

  1. včasný dumping
  • objavuje sa 15 – 30 minút po jedle
  • príznaky všeobecné: silné potenie, závrate, slabosť a palpitácie (búšenie srdca)
  • príznaky na strane tráviaceho systému: silná peristaltika žalúdka, brušné kŕče a bolesť, hnačka
  1. neskorý dumping
  • objavuje sa 1,5 – 2 hodiny po jedle
  • príznaky všeobecné: silné potenie, závrate až zmätenosť, slabosť a palpitácie
  • príčina: narušenie hormonálnej rovnováhy (adrenalín, noradrenalín) v dôsledku hypoglykémie vyvolanej prudko zvýšenou hladinou inzulínu z rýchleho vstupu jedla priamo do tenkého čreva
  • ťažkosti môžu byť až také silné, že pacient odmietne prijímať potravu

Poznámka: Nedávno sa objavili pokusy zmierniť prejavy “dumping” syndrómu somatostatínom a jeho analógom (octreotid), ktoré sú u niektorých pacientov pri dlhodobom užívaní účinné, ale mnohí túto liečbu pre silné hnačky netolerujú.

Dôsledky gastrektómie na stravovanie a výživu

  • menší príjem potravy, energie a niektorých živín
  • zhoršené trávenie bielkovín
  • zhoršené vstrebávanie tukov (hnačky)
  • deficit vápnika, železa, v tukoch rozpustných vitamínov
  • zhoršené až znemožnené vstrebávanie vitamínu B12 (z potravy aj doplnkov)
  • hyperinzulinémia s následnou hypoglykémiou

Úprava výživy po gastrektómii

  • Tekutiny nepite počas jedla, ale minimálne 30 – 60 minút po jedle v dávke 1 – 2 dcl, príjem tekutín však udržte na dostatočnej úrovni počas dňa (pomedzi jedlá), sýtené nápoje a mlieko nie sú pre vás vhodné
  • Potravu prijímajte v malých porciách a častejšie: 4 – 8-krát denne podľa tolerancie a subjektívneho stavu, vyhýbajte sa potravinám, ktoré vám spôsobujú subjektívne ťažkosti (nafukovanie, ťažobu a pod.), potravu dôkladne požujte a nezapíjajte žiadnou tekutinou
  • Bielkoviny: rastlinné formy sú ľahšie stráviteľné ako živočíšne (menší obsah tuku), denná dávka by mala byť 1,5 – 2 g/kg hmotnosti za deň
  • Sacharidy: nejedzte veľa cukru a jednoduchých sacharidov – najmä nie naraz v jednej dávke jedla, uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom, vyhýbajte sa však užívaniu koncentrovanej vlákniny vo forme doplnkov stravy (môže zhoršiť hnačky)
  • Tuky: vyhýbajte sa príliš mastným jedlám a nekonzumujte žiadne vyprážané, fritované, pečené, údené a grilované potraviny, použitý tuk by mal byť kvalitný
  • Výživové doplnky: stravu treba pravidelne dopĺňať vápnikom, železom (článok Železo), vitamínmi rozpustnými vo vode i v tukoch (dávky by nemali prekročiť hodnotu odporúčaných výživových dávok) a raz mesačne podať intramuskulárne 100 – 1000 mikrogamov vitamínu B12
  • probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne (po zahojení operačnej rany na 5. – 7. deň)
  • šťava z aloe vera: 30 ml 2 – 3-krát denne nalačno pomedzi jedlá môžete začať užívať vtedy, keď začnete prijímať tuhú stravu – začnite jednou dennou dávkou (30 ml) a ak sa neobjavia žiadne ťažkosti, môžete každý druhý deň pridať jednu porciu postupne až na tri dávky denne

Zvyčajne tolerované potraviny a nápoje

  • čaj, káva, zriedené ovocné a zeleninové šťavy bez cukru, acidofilné a/alebo bezlaktózové mlieko, sójové mlieko
  • celozrnné pečivo a cestoviny, vločky, nesladené cereálie a varené obilné kaše
  • margaríny, oleje, maslo, arašidové maslo
  • nesladené zavárané ovocie, menej sladké surové ovocie
  • zemiaky, biela ryža, natural ryža, pohánka, pšeno, kuskus (aj celozrnný)
  • chudé druhy červeného mäsa, hydina, rybie mäso, vajcia, tofu, tvaroh, stredne tvrdé syry
  • varená a dusená zelenina (surová, mrazená, konzervovaná), surová zelenina podľa individuálnej tolerancie
  • polievky z tolerovaných surovín (vyskúšajte, ktoré vám nespôsobujú ťažkosti), ktoré nie sú veľmi korenené
  • umelé sladidlá, jodidovaná soľ, bežné koreniny a bylinky, ochutené, ale nie veľmi pikantné dresingy

Poznámka: Pacienti s rakovinou žalúdka, u ktorých sa nevykoná gastrektómia, môžu trpieť veľmi veľkými ťažkosťami zo strany tráviaceho systému (obštrukcia, bolesť, nauzea, zvracanie, výrazná až nepríjemná peristaltika žalúdka a čreva a pod.). U takých pacientov je enterálna výživa jejunostómiou (vývodom tenkého čreva) dôležitým opatrením zabezpečujúcim dostatočnú hydratáciu a výživu.

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.