Prečo odporúčame
Kurkuma je tradičná korenina indickej kuchyne, kde ju nájdeme najmä ako súčasť typického kari korenia. Má korenistú jemne sladkastú chuť s nádychom pomaranča a zázvoru a okrem toho jedlu dodá krásnu živú žltú farbu. Ak však chcete dodať žltú farbu len vášmu jedlu a nie celej kuchyni, buďte pri manipulácii s ňou opatrní – napríklad v Indii sa s ňou tradične farbí aj oblečenie. U nás v AKV je nenahraditeľná v našej žltej omega-3 majonéze a v tofu praženici. Výborne sa však hodí aj k strukovinovým omáčkam, polievkam a k ryži. Kurkuma sa tradične používala v liečiteľstve a na jej liečivé vlastnosti nedáme dopustiť ani v dnešnej medicíne. Má silné protizápalové účinky a pomáha liečiť zápaly kĺbov a reumatoidnú artritídu. Jej antioxidačné vlastnosti si dokážu hravo poradiť s nebezpečnými voľnými radikálmi v našom tele. Okrem toho obsahuje veľmi vzácnu bioaktívnu látku kurkumín, ktorý dokáže úspešne bojovať s rakovinovými bunkami.
Zloženie
Sušený mletý koreň kurkumy.