Cystická fibróza

Cystická fibróza

astma, priedušky, pľúca, cysty, dýchací, tráviaci systém, hlien, zápal

Čo to je?

Chronické dedičné ochorenie, ktoré postihuje hlavne dýchací a tráviaci systém a prejavuje sa najmä nadmernou tvorbou abnormálne hustého hlienu. Ten môže upchávať vývody dôležitých orgánov. Dôsledkom sú najmä opakované zápaly dýchacích ciest (= vážne a často trvalé poškodenie pľúcneho tkaniva) a chronický zápal pankreasu s následnou poruchou trávenia a vstrebávania tukov, čo je príčinou nedostatočného príjmu dôležitých látok a energie. Väčšina žien a mužov s cystickou fibrózou trpí poruchami plodnosti až neplodnosťou.

Prečo vznikne?

  • ide o vrodené ochorenie

Ako sa prejavuje?

Miera postihnutia je rôzna, od ľahkých foriem až po veľmi ťažké. Prezradí ju

  • veľmi slaný pot
  • časté zápaly dýchacieho systému (porucha očisťovacej schopnosti dýchacích ciest)
  • „mastná“ zapáchajúca objemná stolica (porucha vstrebávania tukov)
  • často nechuť do jedla (môže sa prejaviť ako anorexia)
  • úbytok na váhe (porucha vstrebávania tukov a anorexia)
  • deficit vitamínov rozpustných v tukoch (porucha zrážanlivosti krvi, oslabenie imunity, narušené zdravie pokožky, vlasov a nechtov a pod.)

Úprava výživy

  • usilujte sa o pravidelný príjem potravy 3 – 5-krát denne
  • zvýšte príjem kvalitných rastlinných tukov
  • nekvalitné tuky škodia aj pacientom s cystickou fibrózou
  • zlé zloženie prijímaných tukov a nedostatok esenciálnych mastných kyselín sú hlavné riziká súvisiace s príjmom tukov (podrobnosti nájdete v článku Esenciálne mastné kyseliny)
  • dôsledne dodržiavajte pitný režim a nevynechávajte užívanie pankreatických enzýmov (ak boli odporúčané)
  • dbajte na dostatočný prívod antioxidantov vo forme ovocia a zeleniny
  • každé denné jedlo by malo obsahovať aspoň jeden kus ovocia alebo zeleniny

Tipy na zvýšenie príjmu kvalitných tukov

  • kvalitné rastlinné oleje striedajte (olivový, ľanový, slnečnicový a pod.)
  • pravidelne používajte šalátové dresingy s obsahom kvalitných rastlinných olejov
  • do jedál pravidelne pridávajte pesto, pastu tahini (mleté sezamové semeno), olejnaté semená alebo orechy
  • zo živočíšnych potravín uprednostňujte mastné morské ryby (losos, tuniak, makrela)

Špeciálna podpora liečby

  • jahody, černice, čučoriedky, maliny – aspoň počas sezóny sa usilujte skonzumovať aspoň pol šálky denne
  • kurkuma: ½ čajovej lyžičky 1 – 2-krát denne si pridávajte do jedla
  • mätový čaj, zázvorový čaj: pite aspoň 2 šálky denne (viac v článku Mäta piepornáZázvor)
  • čili (pálivá paprika): 1/5 – ¼ čajovej lyžičky 2-krát denne do jedla
  • esenciálne mastné kyseliny: 1 – 3 g denne vo forme prirodzených potravín (viac v článku Esenciálne mastné kyseliny)
  • cesnak: 1 – 3 strúčiky denne, príp. ekvivalent v tabletkovej forme (viac v článku Cesnak)
  • ďalšie vhodné doplnky: echinacea, sladké drievko, žen-šen

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • prekonzultujte so svojím gastroenterológom možnosť dlhodobej enzymatickej suplementácie tráviacimi enzýmami (napr. kreon)
  • urobte všetko, aby ste podporili svoju imunitu a chránili sa pred infekciami, pretože bakteriálna infekcia vyžaduje liečbu antibiotikami a tie zvyšujú riziko sekundárnej mykotickej alebo vírusovej infekcie, a to všetko môže vyvolať zhoršenie celkového stavu

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.