Železo

Železo

(Fe – ferrum)

železo, iron, anémia, chudokrvnosť, červené krvinky, šošovica, lieskovce, mangold

Čo to je?

Esenciálny prvok, ktorý plní v organizme dôležité funkcie

  • umožňuje prenos kyslíka krvou (hemoglobín v červených krvinkách) a vo svaloch (myoglobín)
  • umožňuje dýchanie buniek
  • je súčasťou enzýmov zabezpečujúcich detoxikáciu organizmu a ochranu pred voľnými radikálmi

V potravinách aj v organizme sa vyskytuje v hémovej (hemoglobín, myoglobín) a nehémovej (enzýmy, transportné bielkoviny) forme. Obidve tieto formy majú svoj význam a biologické uplatnenie v organizme.

V akých potravinách sa nachádza?

  • pečeň, červené mäso, hydina, ryby a morské živočíchy
  • strukoviny (najmä šošovica, sója, fazuľa, strakatá fazuľa) a výrobky z nich
  • obilniny a celozrnné výrobky (biela múka obsahuje menej ako 20 % pôvodného obsahu železa v celom zrne)
  • mleté ľanové semeno (6,5 mg/100g = 1,5 mg/2 polievkové lyžice)
  • orechy, tekvicové, slnečnicové a sezamové semeno
  • sušené ovocie (slivky, figy, marhule, hrozienka a pod.)
  • vraj aj v mede (a to dokonca v dobre vstrebateľnej forme), ale to veľmi závisí od druhu kvetov, z ktorých nektár v mede prevažuje, takže sa na železo z medu veľmi nespoliehajte

Ako sa železo metabolizuje?

Železo sa vstrebáva sliznicou tenkého čreva, najmä v jeho hornej časti (prvých 150 – 180 cm). Množstvo vstrebávaného železa závisí od zásob železa v organizme: čím menej železa organizmus má, tým je jeho vstrebávanie lepšie. Organizmus človeka trpiaceho nedostatkom železa dokáže vstrebať až 50 % železa prítomného v črevnom obsahu, kým organizmus s dostatkom železa, vstrebáva len asi 5 – 15 %.

Hémové a nehémové železo sa vstrebávajú dvomi rôznymi mechanizmami. A keďže strava zmiešaného typu obsahuje asi 15 % železa v hémovej forme a zvyšných 85 % predstavuje železo nehémové, 2 – 3-krát lepšie sa vstrebáva hémové železo. Vstrebávanie nehémového („rastlinného“) železa podporuje:

  • vitamín C a iné organické kyseliny (paradajky, ovocie, paprika a pod.)
  • tepelná úprava (zvyšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov 3 – 7-krát)

Vstrebávanie nehémového železa zhoršuje:

  • kalcium fosfát
  • taníny (čaj, káva, kakao, horká čokoláda)
  • fytáty (nespracované obilniny, nekysnuté chleby a pečivo)

Po vstupe do krvi sa železo viaže na bielkoviny (transferín) a transportuje k bunkám. Zásoby železa (feritín a hemosiderín) sú v pečeni, kostnej dreni, slezine a svaloch.

Terapeutické využitie

  • chronické straty krvi (hemoroidy, poruchy menštruačného cyklu spojené so silným krvácaním, parazitárne ochorenia, krvácajúce vredové poškodenia sliznice žalúdka a tenkého čreva, rakovina a pod.)
  • nedostatočný prívod železa potravou, zhoršené vstrebávanie (strava chudobná na železo, poruchy trávenia, celiakia, hypoacidita žalúdka a pod.)
  • zvýšené nároky na prísun železa v dôsledku nárastu objem krvi (detský vek a puberta, tehotenstvo)
  • anémia

Odporúčané denné dávky

  • novorodenci: 6 mg
  • deti do 10 rokov: 10 mg
  • chlapci nad 10 rokov/muži: 10 – 12 mg
  • dievčatá nad 10 rokov/ženy: 15 mg
  • tehotné a dojčiace ženy: 30, resp. 15 mg
  • ženy nad 50 rokov: 10 mg

Ako sa užíva? Interakcie

  • vitamín C a niektoré organické kyseliny (jablčná, octová, p-kumarová = ovocie a niektoré zeleniny, napr. paradajky) podporujú vstrebávanie železa
  • niektoré antacidá (s obsahom trisilikátu horčíka), H2-blokátory a blokátory protónovej pumpy zhoršujú vstrebávanie železa
  • neužívajte naraz s veľkými dávkami zinku a neužívajte multivitamín, ktorý obsahuje cca 100 % dennej dávky železa a zinku súčasne
  • pri liečbe penicilínom, tetracycklínom, derivátmi ofloxacínu (antibiotiká) a liečbe warfarínom (perorálne) odporúčame užívať železo minimálne dve hodiny pred alebo 2 hodiny po lieku (železo zhoršuje vstrebávanie uvedených liekov)
  • železo sa lepšie vstrebáva nalačno (vtedy však najviac zaťažuje žalúdok) a neodporúča sa ho užívať spolu alebo tesne pred a po požití mliečnych výrobkov a mlieka, zapíjať čajom alebo kávou – tieto potraviny a nápoje znižujú jeho vstrebateľnosť, tak ho zapíjajte len čistou vodou

Formy výživových doplnkov

  • železo sa používa vo forme tabliet, kvapiek a sirupu
  • síran železnatý je najčastejšou formou, s akou sa stretnete vo výživových doplnkoch (ďalšie formy, rovnako dobre vstrebateľné, sú: fumarát, sukcinát a glukonát železa)
  • pyrofosfát a ortofosfát železa sa zase v Európe používajú na fortifikovanie (obohacovanie) potravín ako sú cereálie, kaše a pod.

Nežiaduce účinky / Toxicita

Železo v perorálnej forme spôsobuje často

  • čierne zafarbenie stolice a nepríjemný kovový pocit v ústach po požití
  • dráždenie tráviaceho systému (nauzea, zvracanie, hnačka, zápcha, kŕče, pálenie záhy, celkový diskomfort)
  • hemochromatózu z dlhodobého nadmerného príjmu
  • toxicitu: poškodenie orgánov, hemoragickú nekrózu tráviaceho systému (zvracanie, krvavé hnačky)
    • smrteľnú dávku predstavuje 200 – 250 mg/kg hmotnosti/deň
    • pre porovnanie: terapeutická dávka je 2 – 5 mg/kg hmotnosti/deň

Železo v parenterálnej forme môže spôsobiť

  • bolesti hlavy, malátnosť, bolesti kĺbov, urtikáriu a iné alergické reakcie, flebitídu, zhoršenie reumatoidnej artritídy

Dôležité upozornenie!

  • Tablety s obsahom železa držte mimo dosahu detí!
  • Ak užívate viac vitamínových a minerálových doplnkov výživy, skontrolujte a spočítajte si obsah železa v nich. Súčet by nemal byť väčší ako uvedená odporúčaná denná dávka.