Glutamín

Glutamín

aminokyselina, bielkoviny, strukoviny, mlieko

Čo to je?

Neesenciálna aminokyselina – stavebný kameň bielkovín. Pri chronickom strese a chronických ochoreniach sa jeho dostupnosť v tele znižuje a stáva sa „esenciálnym“ prvkom výživy. Nemýľte si s glutamátom, gluténom a glutatiónom

Funkcie a účinky

  • stavebná súčasť bielkovín
  • udržiavanie acidobázickej rovnováhy vnútorného prostredia (pH)
  • syntéza DNA a RNA
  • regenerácia a hojenie kože a slizníc tráviaceho systému
  • energetický substrát (zdroj energie) bielych krviniek

Kde sa nachádza?

V rastlinných aj živočíšnych potravinách. Varením sa glutamín rozkladá. Najviac glutamínu obsahujú

  • sójové výrobky, strukoviny
  • mlieko a mäso
  • surový špenát, petržlenová vňať a kapustová zelenina

Terapeutické využitie

  • podporuje hojenie rán, rekonvalescenciu pooperačných stavov a chronických ochorení
  • zlepšuje toleranciu chemoterapie
  • urýchľuje hojenie peptických vredov a regeneráciu sliznice žalúdka
  • podporuje liečbu Crohnovej choroby a kolitídy
  • mierne potláča chuť do jedla a prejedanie sa

Ako sa užíva?

  • nalačno – ráno a pomedzi hlavné denné jedlá
  • peptické vredy, chronická gastritída, zápalové ochorenia GIS: 500 mg (na špičku čajovej lyžičky) v jednej dávke niekokoľkokrát denne (podľa dávkovania uvedeného v kapitolách o jednotlivých diagnózach)
  • podpora chemoterapie pri onkologickej liečbe: 500 mg dva- až trikrát denne
  • potlačenie prejedania sa: 1000 mg
  • 100 mg vitamínu C a 50 mg vitamínu B6 (pyridoxín) zlepší jeho vstrebávanie

Formy výživových doplnkov

  • izolovaný glutamín – predávajú predajne výživových doplnkov pre športovcov
  • vo forme prášku, tabliet, kapsúl alebo gélu
  • odporúča sa L-forma glutamínu – má lepšie biologické využitie ako D-glutamín
  • zvlhnutý nepoužívajte – vlhkosť spôsobuje vznik amoniaku

Toxické účinky

  • toxické účinky nie sú známe
  • môže zhoršiť stav u ochorení, pri ktorých sa v organizme tvorí alebo hromadí nadbytok amoniaku: Reyov syndróm, ochorenia obličiek, cirhóza pečene a pod.
  • neužívajte nadbytok celkových bielkovín alebo aminokyselinových zmesí kvôli zvýšeniu príjmu glutamínu, pretože nadbytok bielkovín sa môže prejaviť vznikom väčšieho množstva amoniaku, ktorý je toxický (pre nervové bunky) a ktorý sa ďalej premieňa na močovinu (nadbytok prijímaných bielkovín je nebezpečný predovšetkým v kombinácii s intenzívnym cvičením, alebo obmedzenou funkciou obličiek)