Čo to je?
Neesenciálna aminokyselina – stavebný kameň bielkovín. Pri chronickom strese a chronických ochoreniach sa jeho dostupnosť v tele znižuje a stáva sa „esenciálnym“ prvkom výživy. Nemýľte si s glutamátom, gluténom a glutatiónom
Funkcie a účinky
- stavebná súčasť bielkovín
- udržiavanie acidobázickej rovnováhy vnútorného prostredia (pH)
- syntéza DNA a RNA
- regenerácia a hojenie kože a slizníc tráviaceho systému
- energetický substrát (zdroj energie) bielych krviniek
Kde sa nachádza?
V rastlinných aj živočíšnych potravinách. Varením sa glutamín rozkladá. Najviac glutamínu obsahujú
- sójové výrobky, strukoviny
- mlieko a mäso
- surový špenát, petržlenová vňať a kapustová zelenina
Terapeutické využitie
- podporuje hojenie rán, rekonvalescenciu pooperačných stavov a chronických ochorení
- zlepšuje toleranciu chemoterapie
- urýchľuje hojenie peptických vredov a regeneráciu sliznice žalúdka
- podporuje liečbu Crohnovej choroby a kolitídy
- mierne potláča chuť do jedla a prejedanie sa
Ako sa užíva?
- nalačno – ráno a pomedzi hlavné denné jedlá
- peptické vredy, chronická gastritída, zápalové ochorenia GIS: 500 mg (na špičku čajovej lyžičky) v jednej dávke niekokoľkokrát denne (podľa dávkovania uvedeného v kapitolách o jednotlivých diagnózach)
- podpora chemoterapie pri onkologickej liečbe: 500 mg dva- až trikrát denne
- potlačenie prejedania sa: 1000 mg
- 100 mg vitamínu C a 50 mg vitamínu B6 (pyridoxín) zlepší jeho vstrebávanie
Formy výživových doplnkov
- izolovaný glutamín – predávajú predajne výživových doplnkov pre športovcov
- vo forme prášku, tabliet, kapsúl alebo gélu
- odporúča sa L-forma glutamínu – má lepšie biologické využitie ako D-glutamín
- zvlhnutý nepoužívajte – vlhkosť spôsobuje vznik amoniaku
Toxické účinky
- toxické účinky nie sú známe
- môže zhoršiť stav u ochorení, pri ktorých sa v organizme tvorí alebo hromadí nadbytok amoniaku: Reyov syndróm, ochorenia obličiek, cirhóza pečene a pod.
- neužívajte nadbytok celkových bielkovín alebo aminokyselinových zmesí kvôli zvýšeniu príjmu glutamínu, pretože nadbytok bielkovín sa môže prejaviť vznikom väčšieho množstva amoniaku, ktorý je toxický (pre nervové bunky) a ktorý sa ďalej premieňa na močovinu (nadbytok prijímaných bielkovín je nebezpečný predovšetkým v kombinácii s intenzívnym cvičením, alebo obmedzenou funkciou obličiek)