Jahody chránia mozog!

Jahody chránia mozog!

 

Konečne sa začala sezóna domáceho ovocia a sú tu jahody – člen rodiny ružovitých rastlín (Rosacea). Rastú (viac ako 400 kultivarov!) v záhrade alebo div­o­ko v lesoch po celej Európe.
Na konci tohto článku nájdete zaujímavé nápady ako použiť jahody v kuchyni.

Jahody obsahujú okolo 6 – 9 % cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie (vlastne ako väčšina ovocia, čo možno znie nezvyčajne popri starých odporúčaniach pre diabetikov), pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm, ktorý je pre spraco­­­­­vanie cukru v organizme dôležitý (je aktívnou súčasťou aj niektorých syntetických antidiabetických prípravkoch).

Vysoký ob­sah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdco­vo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje choleste­rol v krvi), vita­mín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovo­cie. Pozrime sa na to v číslach:

Jahody sú výborným zdrojom týchto látok

(v 1 šálke = 144 g nájdete):

látka množstvo % ODD
vitamín C 81,7 mg 136,1
mangán 0,4 mg 21,0
vláknina 3,3 g 13,2
jód 13,0 mcg 8,6

 

Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody dávam do pozornosti najmä tým, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 -12 hodín – ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky.

A viete prečo sú syntetické jahodové arómy v pudingoch, zmrzline, nápojoch len trápnou karikatúrou prírodnej chute? Aróma jahôd totiž patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode vôbec – po­zostáva z vyše 300 známych a množstva neznámych látok. Kto by to kedy v laboratóriu namiešal? …

To však môže byť aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia na jahody alergickí. Nabádam preto k opatrnosti najmä pri zavádzaní jahôd do jedálneho lístka dojčencov. Po prvej konzumácii jahôd ich nepodajte dieťaťu pár dní a pozorujte, či sa neobjavia alergické príznaky.

Ak máte svoje vlastné jahody, zberajte ich ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa. A jedzte len zdravé kusy. Avšak nielen plody sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380 mg/100 g!), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologic­kých ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápa­loch sliznice tráviaceho traktu a podobne.

Vo Francúzsku sa vraj používa „jahodová maska“. Má odstraňovať pehy: zmes jahôd a citrónovej šťavy sa vtiera do pokožky. Táto maska prečisťuje pleť, pehy blednú a zlepšuje sa celkový stav pokožky. Priznávam: s týmto nemám vlastnú skúsenosť.

Ak nepotrebujete jahodovú masku, skúste jahodo­vú kúru: počas niekoľkých dní zjedzte len 1 – 2 kg jahôd denne rozdelených do niekoľkých dávok! Taká kúra je lahodná, prečisťuje krv, obličky, črevo i kĺby. Aj známy botanik Linné si vyliečil svoju dnu jahodovou kúrou. Ja-hoda, Ty-hoda – VÝHODA 🙂

Čo hovorí najnovší výskum?

Zaujímavé nápady, ako servírovať jahody:

Jahody a mäta: zmiešajte 1 šálku nakrájaných jahôd a 1 PL nasekanej čerstvej mäty a 1 PL hustého medu

Jahody a balzamový ocot: zmiešajte 1 čL dobrého kvalitného balzamového octu a pol čl medu a pokvapkajte tým misku nakrájaných jahôd. Pridajte štipku čerstvo zomletého čierneho korenia. Servírujte pri izbovej teplote ako dezert.

Jahody s kešu krémom: v mixéri dobre rozmixujeme 1 šálku kešu orechov, 1/2 šálky vody, 1 PL javorového sirupu a štipku morskej soli. Ak je potrebné, prilejte ešte trochu vody. (Odporúčame vopred namočiť kešu orechy do vody na 2 hodiny.) Kešu krémom zalejte pokrájané jahody a nechajte 1 hodinu vychladiť v chladničke.