Konečne sa začala sezóna domáceho ovocia a sú tu jahody – člen rodiny ružovitých rastlín (Rosacea). Rastú (viac ako 400 kultivarov!) v záhrade alebo divoko v lesoch po celej Európe.
Na konci tohto článku nájdete zaujímavé nápady ako použiť jahody v kuchyni.
Jahody obsahujú okolo 6 – 9 % cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie (vlastne ako väčšina ovocia, čo možno znie nezvyčajne popri starých odporúčaniach pre diabetikov), pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm, ktorý je pre spracovanie cukru v organizme dôležitý (je aktívnou súčasťou aj niektorých syntetických antidiabetických prípravkoch).
Vysoký obsah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovocie. Pozrime sa na to v číslach:
Jahody sú výborným zdrojom týchto látok
(v 1 šálke = 144 g nájdete):
látka | množstvo | % ODD |
vitamín C | 81,7 mg | 136,1 |
mangán | 0,4 mg | 21,0 |
vláknina | 3,3 g | 13,2 |
jód | 13,0 mcg | 8,6 |
Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody dávam do pozornosti najmä tým, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 -12 hodín – ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky.
A viete prečo sú syntetické jahodové arómy v pudingoch, zmrzline, nápojoch len trápnou karikatúrou prírodnej chute? Aróma jahôd totiž patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode vôbec – pozostáva z vyše 300 známych a množstva neznámych látok. Kto by to kedy v laboratóriu namiešal? …
To však môže byť aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia na jahody alergickí. Nabádam preto k opatrnosti najmä pri zavádzaní jahôd do jedálneho lístka dojčencov. Po prvej konzumácii jahôd ich nepodajte dieťaťu pár dní a pozorujte, či sa neobjavia alergické príznaky.
Ak máte svoje vlastné jahody, zberajte ich ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa. A jedzte len zdravé kusy. Avšak nielen plody sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380 mg/100 g!), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch sliznice tráviaceho traktu a podobne.
Vo Francúzsku sa vraj používa „jahodová maska“. Má odstraňovať pehy: zmes jahôd a citrónovej šťavy sa vtiera do pokožky. Táto maska prečisťuje pleť, pehy blednú a zlepšuje sa celkový stav pokožky. Priznávam: s týmto nemám vlastnú skúsenosť.
Ak nepotrebujete jahodovú masku, skúste jahodovú kúru: počas niekoľkých dní zjedzte len 1 – 2 kg jahôd denne rozdelených do niekoľkých dávok! Taká kúra je lahodná, prečisťuje krv, obličky, črevo i kĺby. Aj známy botanik Linné si vyliečil svoju dnu jahodovou kúrou. Ja-hoda, Ty-hoda – VÝHODA 🙂
Čo hovorí najnovší výskum?
- Konzumácia jahôd podporuje aktivitu ľudských antioxidačných enzýmov, znižuje tvorbu voľných radikálov a tým znižuje mieru biologického poškodenia bielkovín, tukov a DNA. Biologicky účinné látky z jahôd chránia mitochondrie, podporujú ich funkcie a zlepšujú ich odolnosť voči oxidačnému poškodeniu – to všetko dokopy znamená, že jahody majú významný anti-agingový efekt (spomaľujú starnutie, hurá! 🙂 ).
(Food Chem.2017 Nov 1;234:464-471. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.05.017. Epub 2017 May 6) - Jahody patria k tým potravinám, ktoré merateľne znižujú riziko predčasného úmrtia
(Br J Nutr.2017 May;117(10):1470-1477. doi: 10.1017/S0007114517001325. Epub 2017 Jun 13) - Konzumácie jahôd má pre človeka merateľne významný protizápalový, protirakovinový a protisklerotický účinok, ovplyvňuje bunky na rôznych úrovniach ich metabolizmu a génov
(Ann N Y Acad Sci.2017 Jun;1398(1):62-71. doi: 10.1111/nyas.13373. Epub 2017 Jun 15) - Ak jete jahody a máte to štastie, že vo vašom čreve žijú napr. Gordonibacter urolithinfaciens alebo Gordonibacter pamelaeae, tak váš benefit z jahôd bude ešte väčší, pretože tieto baktérie dokážu z pôvodných jahodových fytochemikálií (elagitaníny a elagová kyselina = polyfenoly) vytvárať ešte účinnejšie látky (urolitíny), ktoré patria k najsilnejším známym protizápalovým, protirakovinovým, kardioprotektívnym a neuroprotektívnym účinkom!
(Front Microbiol. 2017 Aug 7;8:1521. doi: 10.3389/fmicb.2017.01521. eCollection 2017) - Jahody obsahujú látky, ktoré dokážu účinne potláčať bolesť a zápal u ľudí trpiacich na osteoartritídu kolien – účinok sa dostavuje po pravidelnej dennej konzumácií jahôd počas niekoľkých týždňoch, takže využite celú sezónu jahôd (od februára, keď začínajú dozrievať španielske jahody až do septembra, keď končia tie belgické 🙂 )
(2017 Aug 28;9(9). pii: E949. doi: 10.3390/nu9090949) - Mlieko zhoršuje vstrebávanie rôznych fytochemikálií z jahôd, takže jahodový koktail z mlieka nie je veľmi dobrý nápad
(Food Funct.2017 Nov 15;8(11):3970-3979. doi: 10.1039/c7fo00885f) - Ak využijete tú jahodovú sezónu naozaj celú, je veľká šanca, že účinné látky z jahôd a ich metabolity (pelargonidíny, urolitíny, fenolové kyseliny) vás budú chrániť ešte ďalších najmenej 90 dní po skončení sezóny!
(Food Funct.2018 Jan 24;9(1):70-77. doi: 10.1039/c7fo01435j) - Jahody patria k potravinám, ktoré významne a pozitívne znižujú riziko vzniku tzv. metabolického syndrómu, ktorý môže končiť cukrovkou 2.typu alebo aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a pod.
(Food Funct.2018 Apr 25;9(4):1944-1966. doi: 10.1039/C7FO01792H)
Zaujímavé nápady, ako servírovať jahody:
Jahody a mäta: zmiešajte 1 šálku nakrájaných jahôd a 1 PL nasekanej čerstvej mäty a 1 PL hustého medu
Jahody a balzamový ocot: zmiešajte 1 čL dobrého kvalitného balzamového octu a pol čl medu a pokvapkajte tým misku nakrájaných jahôd. Pridajte štipku čerstvo zomletého čierneho korenia. Servírujte pri izbovej teplote ako dezert.
Jahody s kešu krémom: v mixéri dobre rozmixujeme 1 šálku kešu orechov, 1/2 šálky vody, 1 PL javorového sirupu a štipku morskej soli. Ak je potrebné, prilejte ešte trochu vody. (Odporúčame vopred namočiť kešu orechy do vody na 2 hodiny.) Kešu krémom zalejte pokrájané jahody a nechajte 1 hodinu vychladiť v chladničke.