Divertikulóza a divertikulitída

Divertikulóza a divertikulitída

Divertikulóza, divertikulitída, divertikul, tráviaca rúra, tráviaci systém, výčnelok, črevo, pruh, hernia

Čo to je?

Divertikul je malý výčnelok črevnej steny, ktorý vzniká tlakom zvnútra v oslabenom mieste – v podstate ide o malý pruh, herniu v stene tráviaceho systému. Ak sa v divertikule na dlhší čas ocitne bez pohybu črevný obsah, môže dôjsť k zápalu – divertikulitíde. Divertikuly sa môžu vytvoriť kdekoľvek v tráviacom systéme: v pažeráku, žalúdku, tenkom či hrubom čreve, ale najčastejšie postihujú koniec hrubého čreva (colon sigmoideum). Riziko vzniku divertikulov s vekom rastie ako dôsledok pretrvávania nižšie uvedených rizikových faktorov:

  • medzi 40-ročnými ľuďmi má divertikulózu jeden z desiatich (10 %)
  • u ľudí vo veku vyše 60 rokov má divertikuly päť z desiatich (50 %)
  • u ľudí vo veku vyše 80 rokov je ich výskyt takmer 100 %

Prečo vznikne?

Presná príčina vzniku nie je známa. Divertikuly majú tendenciu vznikať v slabších miestach črevnej steny v dôsledku tlaku. K rizikovým faktorom patria:

  • zápcha a namáhavá stolica
  • nedostatok vlákniny v strave
  • vek

Ako sa prejavuje?

Divertikulóza sa u väčšiny postihnutých ľudí nemusí nijako neprejaviť. Ak sa objavia príznaky, spravidla ide o

  • pocit stuhnutia a kŕče v ľavej spodnej časti brucha, zápchu alebo hnačku

Divertikulitída sa prejavuje najčastejšie

  • brušnými kŕčmi a bolesťami, poruchami vyprázdňovania, teplotou, zvracaním
  • príznaky sa náhle vystupňujú, ak dôjde k prasknutiu zapáleného divertikula

Poznámka: V prípade pretrvávajúcich príznakov divertikulózy alebo divertikulitídy je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc.

Úprava výživy pri divertikulóze

  • zvýšte príjem vlákniny najmä v prirodzených potravinách
  • vo vode rozpustná vláknina: citrusy, jahody, ríbezle (najmä čierne), maliny, čučoriedky, jablká, hrušky, slivky, marhule, banány, šošovica, sója, ovos a ovsené vločky, strakatá fazuľa, zelená mungo fazuľa, cícer, nelúpaná naturálna ryža, mrkva, kaleráb, zemiaky, ľanové semeno, orechy, sušené ovocie (marhule, slivky, brusnice a pod)
  • vo vode nerozpustná vláknina: pšenica, raž, jačmeň, kukurica, zelenina, orechy, olejnaté semená
  • znížte príjem tuku a mastných, vyprážaných, fritovaných, pečených a grilovaných jedál
  • obmedzte príjem korenistých a dráždivých jedál
  • jedzte cesnak – má dezinfekčné účinky a potláča zápal

Poznámka: Divertikulitída vyžaduje počas akútnej fázy zápalu stravu so zníženým obsahom vlákniny.

  • zvýšte príjem vlákniny najmä v prirodzených potravinách
  • vo vode rozpustná vláknina: citrusy, jahody, ríbezle (najmä čierne), maliny, čučoriedky, jablká, hrušky, slivky, marhule, banány, šošovica, sója, ovos a ovsené vločky, strakatá fazuľa, zelená mungo fazuľa, cícer, nelúpaná naturálna ryža, mrkva, kaleráb, zemiaky, ľanové semeno, orechy, sušené ovocie (marhule, slivky, brusnice a pod)
  • vo vode nerozpustná vláknina: pšenica, raž, jačmeň, kukurica, zelenina, orechy, olejnaté semená
  • znížte príjem tuku a mastných, vyprážaných, fritovaných, pečených a grilovaných jedál
  • obmedzte príjem korenistých a dráždivých jedál
  • jedzte cesnak – má dezinfekčné účinky a potláča zápal

Poznámka: Divertikulitída vyžaduje počas akútnej fázy zápalu stravu so zníženým obsahom vlákniny.

Časté chyby pri úprave výživy

  • prudké zvýšenie príjmu vlákniny (najmä vo forme doplnkov) bez dostatočného zvýšenia prívodu tekutín
  • zanedbanie pitného režimu a nedostatok tekutín pri užívaní vlákninových doplnkov
  • obavy z orechov, semien, jadierok, ktoré vedú k ich vylúčeniu
  • predpoklad, že krájanie alebo varenie mení obsah vlákniny v potrave
  • lúpanie ovocia a zeleniny s odôvodnením, že šupka môže vyvolať zápal čreva
  • predpoklad, že čím je chlieb a pečivo tmavšie, tým obsahujú viac vlákniny – tmavé pečivo a chlieb sú často iba farbené, hoci sú z bielej múky

Špeciálna podpora liečby divertikulózy

  • probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérii v jednej dávke 2-krát denne
  • aloe vera šťava: 30 ml 3-krát denne nalačno (viac článok Aloa pravá)
  • glutamín: 0,5 g (= 500 mg) dvakrát denne (viac článok Glutamín)
  • psýllium: 2 čajové lyžičky 2-krát denne (viac článok Psýllium)
  • mleté ľanové semeno: 2 čajové lyžičky 2-krát denne (viac článok Ľanové semenoEsenciálne mastné kyseliny) – prípadne iná forma esenciálnych mastných kyselín v dennej dávke 1 – 3 g
  • čili (sušená pálivá paprika): 1/6 – ¼ čajovej lyžičky 2-krát denne do jedla

Špeciálna podpora liečby divertikulitídy

  • aktivované drevené uhlie (Carbofit Carkl): podľa informácie v príbalovom letáku
  • aloe vera šťava: 30 ml 3 – 5-krát denne nalačno
  • probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérii v jednej dávke 3-krát denne
  • mätový čaj: 2 – 3 šálky denne
  • účinnejšie sú však pepermintové tabletky v enterosolventnej forme (viac článok Mäta pieporná)
  • čili (sušená pálivá paprika): 1/6 – ¼ čajovej lyžičky 2-krát denne do jedla
  • mrkvová šťava: 2 – 4 dcl počas dňa

Ostatné opatrenia pri divertikulóze

  • udržiavajte pravidelnú primeranú fyzickú aktivitu (podporuje vyprázdňovanie)
  • nepotláčajte prvé nutkanie na stolicu a vyprázdnenie sa
  • usilujte sa každý deň dodržať pravidelný čas vyprázdňovania
  • na toaletu si urobte dostatok času
  • kŕče v bruchu vám pomôžu uvoľniť relaxačné dychové cvičenia alebo spazmolytiká (neordinujte si ich sami)

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.