Cibuľa bola už v starom Egypte taká cenná, že robotníci na stavbe pyramíd dostávali cibuľu ako súčasť výplaty (aké super v porovnaní so sovietskymi robotníčkami, ktoré namiesto výplaty dostávali nepredajné podprsenky). Každá cibuľa, z ktorej vás budú štípať oči, vás chráni pred chorobami, ktorých je viac, ako všetkých jej vrstiev. K najúčinnejším látkam cibule patria sulfidy, ktoré sa aktivujú oxidáciou, takže ju nechajte nakrájanú postáť 10 – 12 minút a stane sa z nej postrach chorôb. Ešte nedávno som odporúčal cibuľu krájať až keď je olej horúci a rýchlo ju opražiť, aby ste zachránili vitamín C. Tieto allyl sulfidy s novoobjavenými účinkami sú však oveľa dôležitejšie a céčko získate inde. Ak ste cukrovkár, nedajte sa cibuľou strašiť, pretože pravda je taká, že čím viac cibule zjete, tým bude vaša hladina cukru v krvi nižšia: allyl propyl sulfid sa totiž rozkladá v pečeni rovnakou cestou ako inzulín = cibuľa spomaľuje rozklad inzulínu a predlžuje jeho účinok v tele. Navyše, „cibuľový“ chróm zvyšuje citlivosť buniek na inzulín.
Cibuľa chráni a lieči srdce a cievy týmto: antioxidanty (flavonoid kvercetín), kyselina listová, pyridoxín, vitamín C… Ten kvercetín (najviac ho je v bežnej žltej cibuli), to vám je fakt sila: má nielen výrazný antioxidačný účinok, ale potláča zápal a bolesť (reumatoidná artritída, astma či osteortritída nemajú radi cibuľu), znižuje zrážanlivosť krvi, bráni rastu nádorových buniek a aktivuje vaše protirakovinové enzýmy. Ľudia, ktorí jedia cibuľu aspoň 2 – krát týždenne, majú o 20 – 30 % nižšie riziko rakoviny hrubého čreva oproti tým, ktorí cibuľu nejedia. Tie najúčinnejšie látky ostávajú v cibuli aj po tepelnej úprave, ak ju nenecháte rozvariť alebo skaramelizovať do hneda. Najlepší spôsob tepelnej úpravy je cibuľové soté: pridajte k tomu čerstvo zomleté čierne korenie, morskú soľ a kvapku citrónovej šťavy a máte nečakane príjemnú zeleninovú prílohu. Čím bude cibuľa jemnejšie pokrájaná, tým viac účinných látok sa v nej vytvorí. Do soté však krájajte cibuľu na hrubé kolieska. (Recept nájdete nižšie.) Platí tiež, že čím je cibuľa ostrejšia (biela cibuľa je najostrejšia – preto je súčasťou mexickej kuchyne), tým má viac ochranných a liečivých účinkov. Červená cibuľa je sladšia (hodí sa surová do šalátov) no obsahuje navyše antioxidačné antokyaníny.
Pór je jemnejší ako cibuľa, pretože ich obsahuje menej, ale aj tak väčšinu tých istých sírnatých fytochemikálií s antioxidačným, protirakovinovým a protisklerotickým účinkom ako cibuľa alebo cesnak. Vonkajšie tvrdé listy nepoužívajte.
Cibuľa je výborným zdrojom týchto látok
látka | množstvo | % ODD |
biotín | 7,98 mcg | 26,6 |
mangán | 0,32 mg | 16,0 |
vitamín B6 | 0,27 mg | 15,9 |
meď | 140,00 mcg | 15,6 |
vitamín C | 10,92 mg | 14,6 |
vláknina | 2,94 g | 11,8 |
Nájdeme v 1 šálke = 210 g nakrájanej varenej cibule
Čo hovorí najnovší výskum?
- Éterické oleje cibule a cesnaku vykazujú v experimente na zvieratách výrazný ochranný účinok voči obezite a metabolickým poruchám spojeným s obezitou a to aj pri konzumácií stravy s vysokým obsahom tuku – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29951108
- Extrakty z cibule a cesnaku podporujú účinok bežne používaných antibiotík počas liečby bakteriálnej infekcie – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29866009
- Konzumácia cibule s olivovým olejom a vegetariánska strava ako taká výrazne zlepšujú reologické vlastnosti krvi = krv je tekutejšia, má menšie riziko vzniku krvných zrazenín – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29765583
- Olúpaním cibule z vonkajšej vrstvy šupky odstraňujeme potenciálne nebezpečnú kvasinku (Cryptococcus neoformans) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29742198 – takže aj viditeľne napadnuté časti cibule treba dôsledne vyrezať až hlboko do zdravého tkaniva
- Červená cibuľa obsahuje látky s výrazným antidiabetickým účinkom v experimente na zvieratách – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29626589
- Kvercetín a monoglykozidy kvercetínu podporujú aktivitu bakteriálnych enzýmov črevnej mikrobioty, čo následne priaznivo ovplyvňuje antioxidačnú ochranu a hladinu krvných lipidov – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29518727
Zaujímavé nápady, ako servírovať cibuľu
Pravidelná konzumácia cibule poskytuje množstvo fantastických zdravotných benefitov. Tu je zopár tipov ako si ju pripraviť:
Bombový melónovo-cibuľový šalát: krásne zrelý červený melón (= výdatný zdroj lykopénu!), nakrájame na veľké kocky, červenú cibuľu (= superzdroj kvercetínu a antokyanínov!) nakrájame na tenučké pásiky alebo kolieska, pridáme štipku čerstvo zomletého čierneho korenia (piperín podporuje vstrebávanie mnohých fytochemikálií) a štipku soli. Tajomstvo: cibule nesmie byť veľa, aby všetko nezabila, musí to byť celé dobre vychladené a ideálne je, keď to už ľahko premiešané pár minút postojí v chladničke.
Cibuľové soté: 1 stredne veľkú cibuľu nakrájame na plátky a necháme postáť 10 – 12 minút (preto, aby sme z nej získali čo najviac toho najlepšieho). Zohrejeme 5 PL vývaru alebo vody. Akonáhle sa začne vyparovať, pridáme cibuľu, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť na miernom ohni 7 minút. Keď je cibuľa priesvitná, preložíme ju do misky a pridáme 3 PL panenského olivového oleja, morskú soľ a čierne korenie.
+ pridajte pár kvapiek tamari omáčky na zjemnenie chuti
+ alebo pokvapkajte cibuľu balzamovým octom, posypte vlašskými orechmi a kôprom
Paradajkovo-cibuľová salsa s fazuľou: na malé kocky nakrájame 3 stredne veľké paradajky, 1 stredne veľkú červenú cibuľu, 5 PL nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Vložíme do misky a pridáme pol šálky čiernej fazule (z konzervy, prepláchnutú). Ochutíme šťavou z ½ – 1 citróna, 1 čl cukru, soľou, čiernym korením a 2 PL panenského olivového oleja.
Starí grécki olympionici jedli pred súťažou kilá cibule a pili čistú cibuľovú šťavu, aby boli silnejší. Vy ju jedzte aspoň 2 – 3 razy týždenne, aby ste boli zdravší! ?