Čo to je?
Vážne chronické nešpecifické zápalové ochorenie sliznice a podsliznice konečníka a hrubého čreva. Prejavuje sa vredovými léziami steny čreva a konečníka, hnačkou, krvou v stolici a krvácaním z konečníka. Intenzita prejavov závisí od veľkosti zápalového poškodenia. Objavuje sa najčastejšie medzi 15. a 30. a potom medzi 60. a 70. rokom života. Úprava stravy a lieky dokážu udržiavať ochorenie pod kontrolou až v 75 % prípadov. Okolo 25 % postihnutých ľudí potrebuje chirurgické riešenie.
Prečo vznikne?
- genetická predispozícia (výskyt u pokrvných príbuzných)
- imunologické poruchy
- psychický stres
- infekcie tráviaceho systému
- veľký obsah nasýtených tukov a bielkovín živočíšneho pôvodu v strave
Úprava výživy
- obmedzte príjem
- rafinovaných potravín (keksy, práškové polotovary, konzervy a pod.)
- nasýtených tukov, margarínov na pečenie
- cukrov a sladkostí
- vylúčte príjem
- kávy a kofeínových nápojov
- alkoholu
- sýtených nealko nápojov
- vyhýbajte sa vyprážaným, fritovaným, v tuku pečeným a na otvorenom ohni grilovaným jedlám
- nekonzumujte príliš pikantné, dráždivé, solené potraviny a zeleninu nakladanú v kyslom a sladkokyslom náleve
- konzumujte predovšetkým vhodné potraviny (uvedené nižšie)
- vhodné spôsoby úpravy: varenie v pare, blanšírovanie, dusenie, varenie vo vode, grilovanie na platni, pečenie na sucho, varenie v mikrovlnnej rúre, krátke praženie v malom množstve oleja (soté) a pečenie v alobale
- zvýšte príjem vlákniny (potláča bolesť, kŕče a plynatosť)
- potraviny s veľkým obsahom vlákniny
- doplnky výživy (psýllium, ľanové semeno, jablčný pektín a pod.)
- prijímajte dostatok tekutín – aspoň 2 litre vody/deň
- ak netolerujete surovú zeleninu, varte si ju v pare alebo blanšírujte
Vhodné potraviny počas remisie (ak nemáte alergiu)
- zemiaky, mrkva, uhorka, kapusta a tmavolistová zelenina, brokolica, karfiol, ružičkový kel, hrášok, cvikla, špenát, kukurica, všetky strukoviny, sójové výrobky, pololúpaná ryža natural, pšeno, ovos, pšenica, raž, pohánka, orechy a semená, jablká, hrušky, banány, jahody, černice, maliny, ríbezle, avokádo, ananás, paradajky, kaleráb, chudé mäso, neúdené tučné morské ryby…
- bylinky: rasca, bazalka, rozmarín, tymian, majoránka, oregano, pažítka
Úprava stravy počas akútnej fázy
V akútnej fáze ochorenia (hnačky, bolesti) vylúčte
- všetky známe potravinové alergény (mliečne výrobky, citrusy, údeniny, mäsové konzervy, arašidy, ryby, vajíčka, pšenica)
- dráždivé zložky potravy (silné koreniny, vyprážané jedlá, glutamát sodný, ocot, horčica a pod.)
- dráždivé potraviny (kapustová zelenina, mliečne výrobky, paprika, nakladaná zelenina, kyslá kapusta, pšenica)
- údeniny, slaninu, mäsové konzervy
- kávu a všetky nápoje s obsahom kofeínu
- alkohol
- cukor a sladkosti
- ovocné šťavy a džúsy
Vhodné potraviny počas akútnej fázy ochorenia sú
- biela ryža, zemiaky, biely chlieb, grahamový chlieb (vyskúšať v malom množstve), pohánka, pšeno
- cestoviny – nie s paradajkovou omáčkou, ale s tolerovanými bylinkami (bazalka, oregano, rozmarín, tymian a pod.) alebo tvarohom, lahôdkovým tofu, nízkotučnou smotanou
- zelenina: zelený hrášok – pyré, cuketa a ostatné tekvice bez šupky a jadierok, špenátové pyré bez mlieka, syru a čierneho korenia
- ovocie (najprv vyskúšajte v malom množstve, 1 – 2 polievkové lyžice): červený melón, marhuľové pyré, jablko bez šupky, banán, avokádo
- mliečne výrobky: acidofilné mlieko, nízkotučná smotana, probiotický jogurt
Špeciálna podpora liečby
- probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne
- šťava z aloe vera: 50 – 100 ml 2-krát denne – ráno a večer, nalačno, najmenej 30 minút pred jedlom (neužívajte počas akútnej fázy a nie je vhodná, ak máte hnačky) – ak vám spôsobuje pálenie záhy alebo iné tráviace ťažkosti, večernú dávku užite pred alebo namiesto olovrantu
- esenciálne mastné kyseliny: 1000 – 1500 mg 2-krát denne (podrobnosti v článku Esenciálne mastné kyseliny)
- vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom – len ak nemôžete konzumovať prirodzené zdroje
- zinok: 30 – 50 mg/deň – uprednostnite pikolinát alebo glukonát, síran zinočnatý dráždi žalúdok
- selén: 50 – 200 mikrogramov/deň
- vitamín K: 10 mg/deň
- vitamín A: 50 000 IU počas dvoch týždňov, potom 10 – 25 000 IU/deň
- vitamín D: 100 – 200 IU /deň
- B-komplex – najmä tiamín, riboflavín, kyselina pantoténová a listová
- horčík: 200 mg 2 – 3-krát denne
- vápnik: 500 mg 1 – 2-krát denne
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- užívanie železa môže byť veľmi nevhodné – ak vám nezistili anémiu stredného a ťažšieho stupňa, mali by ste sa jeho užívaniu v tabletkách vyhýbať
- urobte všetko preto, aby ste udržiavali svoje črevo zdravé (v remisii) a vtedy sa môžete spoľahnúť aj na prirodzené zdroje železa v potravinách
- miernejšie formy anémie sa dajú riešiť pomocou úpravy stravy
- nepoužívajte tesné oblečenie a príliš tesnú spodnú bielizeň
- vyhýbajte sa dlhému sedeniu bez prestávky
- naučte sa účinné techniky na lepšie zvládanie stresu
- počiatočné fázy ulceróznej kolitídy sa môžu prejaviť aj ako artritída – bolesti kĺbov, ktoré „putujú“ po tele
- skúste najprv upraviť svoju stravu podľa uvedených odporúčaní a potom (najskôr o mesiac) posúdiť, či sa vaše bolesti kĺbov neupravia pri dodržiavaní princípov podpornej liečby ulceróznej kolitídy
- ak áno, môže byť potrebné absolvovať nielen reumatologické a ortopedické, ale aj dôkladné gastroenterologické vyšetrenie
- každý pacient s ulceróznou kolitídou, ktorá už trvá dlhšie ako 5 rokov, by mal každý rok absolvovať kolonoskopické vyšetrenie (viem, nie je to ktoviečo, ale môže vám to zachrániť život, pretože ulcerózna kolitída sa spája so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva)
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.