Crohnova choroba

Crohnova choroba

Divertikulóza, divertikulitída, divertikul, tráviaca rúra, tráviaci systém, výčnelok, črevo, pruh, hernia

Čo to je?

Vážne chronické nešpecifické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť všetky vrstvy tráviaceho systému kdekoľvek od dutiny ústnej až po konečník. Prejavuje sa bolesťami brucha, hnačkou, krvou v stolici, napínaním na zvracanie a zvracaním, horúčkou, chudnutím, únavou. Môžu sa vyvinúť aj fistuly – patologické otvory spájajúce črevo s niektorým vnútorným orgánom alebo cez svaly a kožu s vonkajším prostredím. Fistula je vážny stav, ktorý vyžaduje chirurgické riešenie. Intenzita prejavov závisí od veľkosti zápalového poškodenia. Objavuje sa najčastejšie medzi 15. a 35. rokom života. Trpezlivá úprava stravy a lieky dokážu udržiavať ochorenie pod kontrolou vo väčšine prípadov. Chirurgické zákroky pri Crohnovej chorobe – na rozdiel od ulceróznej kolitídy – majú iba podporný účinok (spriechodnenie čreva, fistuly a pod.).

Prečo vznikne?

K rizikovým faktorom vzniku Crohnovej choroby patria:

  • genetická predispozícia (výskyt u pokrvných príbuzných)
  • imunologické poruchy
  • psychický stres
  • infekcie tráviaceho systému
  • veľký obsah nasýtených tukov a bielkovín živočíšneho pôvodu v strave

Úprava výživy

  • vyžaduje trpezlivosť a individuálny prístup
  • tolerancia jednotlivých potravín sa môže v rôznych fázach ochorenia meniť a cieľom je zistiť
    • ktoré potraviny
    • v akom množstve
    • akým spôsobom upravené dokážete tolerovať
    • ak vám napríklad niektoré ovocie, zelenina alebo strukovina spôsobujú ťažkosti v surovom stave a väčšom množstve, nemali by ste ich vylúčiť, ale nájsť formu úpravy a množstvo, ktoré vám vyhovuje
  • výrazne obmedzte príjem
  • rafinovaných potravín (keksy, práškové polotovary, konzervy a pod.)
  • nasýtených tukov, margarínov na pečenie
  • cukrov a sladkostí
  • vylúčte príjem
  • potravín z bielej múky
  • kávy a kofeínových nápojov
  • alkoholu
  • sýtených nealko nápojov
  • mlieka a mliečnych výrobkov – Crohnova choroba sa často spája s laktózovou intoleranciou alebo alergiou na kravské mlieko
  • zvýšte príjem vlákniny (potláča bolesť, kŕče a plynatosť):
  • potraviny s veľkým obsahom vlákniny
  • doplnky výživy (psýllium, ľanové semeno, jablkový pektín a pod.)
  • akútnej fáze môžu však potraviny s veľký obsahom vlákniny a výživové doplnky s obsahom vlákniny stav zhoršovať
  • prijímajte dostatok tekutín – aspoň 1,5 litra vody za deň

Úprava stravy počas akútnej fázy Crohnovej choroby

  • akútnej fáze ochorenia (hnačky, bolesti) vylúčte príjem
  • všetkých známych potravinových alergénov (mliečne výrobky, citrusy, údeniny, mäsové konzervy, arašidy, ryby, vajíčka, pšenica)
  • dráždivých zložiek potravy (silné koreniny, vyprážané jedlá, glutamát, ocot, horčica a pod.)
  • dráždivých potravín (kapustová zelenina, mliečne výrobky, paprika, nakladaná zelenina, kyslá kapusta, pšenica)
  • sýtených nápojov
  • výživových doplnkov s obsahom vlákniny (ak spôsobuje zhoršenie stavu)
  • sladkostí a veľkého množstva cukru
  • prestaňte používať výživové doplnky – najmä tie, ktoré obsahujú železo, vápnik, glukózamín, chondroitín, rybí tuk, ľanový olej, pupalkový olej, chitosan
  • používajte bezpečné hypoalergénne a účinné probiotiká

Vhodné a bezpečné potraviny

(počas remisie – ak nie je prítomná alergia!)

  • zemiaky, mrkva, uhorka, kapusta a tmavolistová zelenina, brokolica, karfiol, ružičkový kel, hrášok, cvikla, špenát, kukurica, všetky strukoviny, sójové výrobky, pololúpaná naturálna ryža, pšeno, ovos, pšenica, raž, pohánka, obilninové výrobky (chlieb, pečivo, cestoviny), orechy a semená, jablká, hrušky, banány, jahody, ostružiny, ríbezle, ananás, paradajky, kaleráb, chudé mäso, neúdené tučné morské ryby
  • bylinky: rasca, bazalka, rozmarín, tymian, majoránka, oregano, pažítka

Úprava stravovacích návykov pri Crohnovej chorobe

  • pred jedlom, počas jedla a po jedle buďte uvoľnení (počúvajte príjemnú hudbu, venujte sa príjemným témam, ktoré vás zaujímajú, jedzte v príjemnom prostredí a pod.)
  • ak jete v práci, vypnite si telefón a počítač alebo nejedzte pri svojom pracovnom stole
  • nenechajte sa počas jedla vyrušovať
  • keď dojete, ostaňte ešte pár minút sedieť a uvoľnite sa
  • jedzte pravidelne trikrát denne zhruba v rovnakom čase
  • neprejedajte sa
  • nezapíjajte jedlo veľkým množstvom tekutiny
  • jedzte malé sústa a jedlo dobre požujte
  • nepite a nejedzte horúce a ľadové nápoje a jedlá
  • nápoje pite pomaly, nepoužívajte slamku a nepite z fľaše alebo plechovky

Špeciálna podpora liečby

  • probiotiká: 4 – 10 miliárd v jednej dávke 3-krát denne
  • esenciálne mastné kyseliny: 1000 – 1500 mg/deň
  • glutamín: 0,5 g (= 500 mg) 2-krát denne
  • vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom
  • aloe vera: 30 ml šťavy pite 2 – 3-krát denne nalačno
  • pepermint: účinné sú však len tabletky v enterosolventnej forme – podľa návodu
  • zinok. 30 – 50 mg/deň – uprednostnite pikolinát, sulfát dráždi žalúdok
  • selén: 50 – 200 mikrogramov (mcg)/deň
  • vitamín K: 10 mg/deň
  • vitamín A: 50 000 IU počas dvoch týždňov, potom 10 – 25 000 IU/deň
  • vitamín D: 100 – 200 IU /deň
  • B-komplex: (najmä tiamín, riboflavín, kyselina pantoténová a listová)
  • horčík: 200 mg 2 – 3-krát denne
  • vápnik: 1000 mg/deň (mimo akútnej fázy ochorenia)

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • Každý deň si kontrolujte farbu stolice, aby ste zachytili prípadné krvácanie zavčasu: dôkazom krvácania je nielen čerstvá krv (zriedkavo), ale najmä čierna farba – v prípade, že zistíte vo svojej stolici prítomnosť krvi, bezodkladne o tom informujte svojho lekára
  • stres výrazne zhoršuj stav ochorenia – naučte sa ho zvládať správnym spôsobom (fyzická aktivita, dychové cvičenia, autorelaxačné techniky, modlitba/meditácia a pod.)
  • kortikosteroidy pri dlhodobom užívaní znižujú tvorbu bielkovín, podporujú odvápňovanie kostí a zvyšujú vylučovanie vitamínu C – preto môže byť užitočné zvýšiť príjem zdravých, nízkotučných bielkovín a prirodzeného vitamínu C, venovať pozornosť dostatočnému príjmu vápnika a vitamínu D a pravidelnej fyzickej aktivite
  • počas akútnej fázy ochorenia môže byť veľmi užitočné zvýšiť dávky probiotík a prírodných antioxidantov
  • zanedbávanie liečby a ignorovanie ochorenia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva

 

Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.