Čo to je?
Vážne chronické nešpecifické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť všetky vrstvy tráviaceho systému kdekoľvek od dutiny ústnej až po konečník. Prejavuje sa bolesťami brucha, hnačkou, krvou v stolici, napínaním na zvracanie a zvracaním, horúčkou, chudnutím, únavou. Môžu sa vyvinúť aj fistuly – patologické otvory spájajúce črevo s niektorým vnútorným orgánom alebo cez svaly a kožu s vonkajším prostredím. Fistula je vážny stav, ktorý vyžaduje chirurgické riešenie. Intenzita prejavov závisí od veľkosti zápalového poškodenia. Objavuje sa najčastejšie medzi 15. a 35. rokom života. Trpezlivá úprava stravy a lieky dokážu udržiavať ochorenie pod kontrolou vo väčšine prípadov. Chirurgické zákroky pri Crohnovej chorobe – na rozdiel od ulceróznej kolitídy – majú iba podporný účinok (spriechodnenie čreva, fistuly a pod.).
Prečo vznikne?
K rizikovým faktorom vzniku Crohnovej choroby patria:
- genetická predispozícia (výskyt u pokrvných príbuzných)
- imunologické poruchy
- psychický stres
- infekcie tráviaceho systému
- veľký obsah nasýtených tukov a bielkovín živočíšneho pôvodu v strave
Úprava výživy
- vyžaduje trpezlivosť a individuálny prístup
- tolerancia jednotlivých potravín sa môže v rôznych fázach ochorenia meniť a cieľom je zistiť
- ktoré potraviny
- v akom množstve
- akým spôsobom upravené dokážete tolerovať
- ak vám napríklad niektoré ovocie, zelenina alebo strukovina spôsobujú ťažkosti v surovom stave a väčšom množstve, nemali by ste ich vylúčiť, ale nájsť formu úpravy a množstvo, ktoré vám vyhovuje
- výrazne obmedzte príjem
- rafinovaných potravín (keksy, práškové polotovary, konzervy a pod.)
- nasýtených tukov, margarínov na pečenie
- cukrov a sladkostí
- vylúčte príjem
- potravín z bielej múky
- kávy a kofeínových nápojov
- alkoholu
- sýtených nealko nápojov
- mlieka a mliečnych výrobkov – Crohnova choroba sa často spája s laktózovou intoleranciou alebo alergiou na kravské mlieko
- zvýšte príjem vlákniny (potláča bolesť, kŕče a plynatosť):
- potraviny s veľkým obsahom vlákniny
- doplnky výživy (psýllium, ľanové semeno, jablkový pektín a pod.)
- v akútnej fáze môžu však potraviny s veľký obsahom vlákniny a výživové doplnky s obsahom vlákniny stav zhoršovať
- prijímajte dostatok tekutín – aspoň 1,5 litra vody za deň
Úprava stravy počas akútnej fázy Crohnovej choroby
- v akútnej fáze ochorenia (hnačky, bolesti) vylúčte príjem
- všetkých známych potravinových alergénov (mliečne výrobky, citrusy, údeniny, mäsové konzervy, arašidy, ryby, vajíčka, pšenica)
- dráždivých zložiek potravy (silné koreniny, vyprážané jedlá, glutamát, ocot, horčica a pod.)
- dráždivých potravín (kapustová zelenina, mliečne výrobky, paprika, nakladaná zelenina, kyslá kapusta, pšenica)
- sýtených nápojov
- výživových doplnkov s obsahom vlákniny (ak spôsobuje zhoršenie stavu)
- sladkostí a veľkého množstva cukru
- prestaňte používať výživové doplnky – najmä tie, ktoré obsahujú železo, vápnik, glukózamín, chondroitín, rybí tuk, ľanový olej, pupalkový olej, chitosan
- používajte bezpečné hypoalergénne a účinné probiotiká
Vhodné a bezpečné potraviny
(počas remisie – ak nie je prítomná alergia!)
- zemiaky, mrkva, uhorka, kapusta a tmavolistová zelenina, brokolica, karfiol, ružičkový kel, hrášok, cvikla, špenát, kukurica, všetky strukoviny, sójové výrobky, pololúpaná naturálna ryža, pšeno, ovos, pšenica, raž, pohánka, obilninové výrobky (chlieb, pečivo, cestoviny), orechy a semená, jablká, hrušky, banány, jahody, ostružiny, ríbezle, ananás, paradajky, kaleráb, chudé mäso, neúdené tučné morské ryby
- bylinky: rasca, bazalka, rozmarín, tymian, majoránka, oregano, pažítka
Úprava stravovacích návykov pri Crohnovej chorobe
- pred jedlom, počas jedla a po jedle buďte uvoľnení (počúvajte príjemnú hudbu, venujte sa príjemným témam, ktoré vás zaujímajú, jedzte v príjemnom prostredí a pod.)
- ak jete v práci, vypnite si telefón a počítač alebo nejedzte pri svojom pracovnom stole
- nenechajte sa počas jedla vyrušovať
- keď dojete, ostaňte ešte pár minút sedieť a uvoľnite sa
- jedzte pravidelne trikrát denne zhruba v rovnakom čase
- neprejedajte sa
- nezapíjajte jedlo veľkým množstvom tekutiny
- jedzte malé sústa a jedlo dobre požujte
- nepite a nejedzte horúce a ľadové nápoje a jedlá
- nápoje pite pomaly, nepoužívajte slamku a nepite z fľaše alebo plechovky
Špeciálna podpora liečby
- probiotiká: 4 – 10 miliárd v jednej dávke 3-krát denne
- esenciálne mastné kyseliny: 1000 – 1500 mg/deň
- glutamín: 0,5 g (= 500 mg) 2-krát denne
- vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom
- aloe vera: 30 ml šťavy pite 2 – 3-krát denne nalačno
- pepermint: účinné sú však len tabletky v enterosolventnej forme – podľa návodu
- zinok. 30 – 50 mg/deň – uprednostnite pikolinát, sulfát dráždi žalúdok
- selén: 50 – 200 mikrogramov (mcg)/deň
- vitamín K: 10 mg/deň
- vitamín A: 50 000 IU počas dvoch týždňov, potom 10 – 25 000 IU/deň
- vitamín D: 100 – 200 IU /deň
- B-komplex: (najmä tiamín, riboflavín, kyselina pantoténová a listová)
- horčík: 200 mg 2 – 3-krát denne
- vápnik: 1000 mg/deň (mimo akútnej fázy ochorenia)
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- Každý deň si kontrolujte farbu stolice, aby ste zachytili prípadné krvácanie zavčasu: dôkazom krvácania je nielen čerstvá krv (zriedkavo), ale najmä čierna farba – v prípade, že zistíte vo svojej stolici prítomnosť krvi, bezodkladne o tom informujte svojho lekára
- stres výrazne zhoršuj stav ochorenia – naučte sa ho zvládať správnym spôsobom (fyzická aktivita, dychové cvičenia, autorelaxačné techniky, modlitba/meditácia a pod.)
- kortikosteroidy pri dlhodobom užívaní znižujú tvorbu bielkovín, podporujú odvápňovanie kostí a zvyšujú vylučovanie vitamínu C – preto môže byť užitočné zvýšiť príjem zdravých, nízkotučných bielkovín a prirodzeného vitamínu C, venovať pozornosť dostatočnému príjmu vápnika a vitamínu D a pravidelnej fyzickej aktivite
- počas akútnej fázy ochorenia môže byť veľmi užitočné zvýšiť dávky probiotík a prírodných antioxidantov
- zanedbávanie liečby a ignorovanie ochorenia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva
Upozornenie: Tento materiál je určený ako podpora liečby, ktorú vám určil váš lekár. Neupravujte a neprerušte liečbu ordinovanú vaším lekárom bez jeho vedomia. Obsah tejto stránky nie je určený na to, aby nahradil konzultáciu s lekárom, ak si to vyžaduje váš zdravotný stav. Autori textu ani majitelia autorských práv tejto stránky nenesú zodpovednosť za nesprávne použitie uvedených odporúčaní.