Čo to je?
Sú to také druhy mastných kyselín (MK), ktoré organizmus človeka nedokáže tvoriť sám a je odkázaný na ich príjem v strave podobne ako v prípade vitamínov. K základným esenciálnym mastným kyselinám patrí
- alfa-linolénová kyselina (ALA) je reprezentant triedy omega-3 MK (označujú sa tiež ako n-3)
- linolová kyselina (LA) je reprezentant triedy omega-6 MK (označujú sa tiež ako n-6)
Funkcie a účinky
Esenciálne mastné kyseliny sú súčasťou bunkových membrán a vznikajú z nich tiež ďalšie dôležité látky
- z alfa-linolénovej kyseliny (ALA) vzniká v tele
- ikozapentaénová (EPA) a dokozahexaénová (DHA) kyselina (poznáte ich z reklamy a z rybích tukov )
- niektoré prostaglandíny E3 – to sú látky s hormonálnym účinkom v celom organizme (imunitný systém, zrážanie krvi, krvný tlak, činnosť srdca, cievne funkcie, rozklad tukov a pod.)
Poznámka: premenu ALA na EPA a DHA obmedzuje nadmerný príjem nasýtených živočíšnych tukov a nepriaznivý pomer v príjme omega-3 a omega-6 mastných kyselín s výraznou prevahou omega-6 (optimálny pomer omega-6:omega-3 by mal byť menej ako 4:1 – u väčšiny našich pacientov nachádzame nevhodný, oveľa vyšší pomer)
- z linolovej kyseliny (LA) vzniká v tele
- kyselina gama-linolénová (GLA) – premenu LA na GLA obmedzuje cukrovka, častá konzumácia alkoholu, starnutie, atopický ekzém, reaumatoidná artritída a rakovina
- z GLA následne vzniká kyselina arachidonová a prostaglandíny radu E1
Poznámka: väčšina produktov kyseliny arachidonovej podporuje zápalové procesy v tele, čo je za niektorých okolností (reumatoidná atritída, skleróza multiplex, cukrovka, ateroskleróza, alergie, poruchy imunity a pod.) nežiaduce.
Terapeutické využitie
- gama-linolénová (GLA) kyselina je dôležitá v liečbe cukrovky, aterosklerózy, prevencii a liečbe rakoviny (podporuje prevenciu metastáz rakoviny hrubého čreva, prsníka a kožného melanómu), reumatoidnej artritídy, aterosklerózy, zvýšeného krvného tlaku a suchej svrbivej pokožky
- najlepšie zdroje GLA: pupalkový olej, olej zo semien čiernych ríbezlí, materské mlieko (v tele tiež vzniká z kyseliny linolovej: orechy, semená, sójový olej, kukuričný olej)
- liečebná dávka: 2-krát denne 1,5 g pupalkového oleja alebo iných vhodných zdrojov
- alfa-linolénová (ALA) kyselina hrá dôležitú úlohu v prevencii a liečbe aterosklerózy, zvýšeného krvného tlaku, alergii a zápalových procesov (psoriáza, atopický ekzém), rakoviny, autoimúnnych ochorení (reumatoidná artritída, lupus, skleróza multiplex) a depresie
- najlepšie zdroje ALA: ľanový olej, ľanové semeno, sójový olej, rybí tuk, mastné ryby (losos, sardinky, makrely), tekvicové semeno, vlašské orechy
- liečebná dávka: nie je stanovená
Ako zvýšiť príjem esenciálnych mastných kyselín?
- do šalátov namiesto údenín použite sekané orechy
- dajte si radšej orechy ako fritované čipsy
- ako dezert uprednostnite ovocie s orechmi
- namiesto krémových zákuskov uprednostnite orechové celozrnné cesto
- pri pečení zákuskov a koláčov môžete použiť často aj o 1/3 menej stuženého tuku ako káže recept a 1/3 použitého tuku nahradiť olejom (stužený tuk na pečenie a plnky obsahuje veľa škodlivých trans-mastných kyselín)
- namiesto syra si vložte do sendviča plátok avokáda
- namiesto masla a margarínu si na chlieb môžete natrieť zrelé avokádo, orechovú, makovú alebo sójovú nátierku
- namiesto masla môžete použiť na namáčanie chleba a pečiva odmerané množstvo ľanového alebo sójového oleja
- do šalátov, omáčok, nátierok a dressingov čo najčastejšie pridávajte pomleté ľanové semeno (zlepšuje to chuť jedla a dodáva kvalitné tuky)
- ak používate červené mäso, nahraďte ho čo najčastejšie mastnými morskými rybami (losos, makrela, tuniak, sardinky)
Potravina | Množstvo | PUFA | MUFA | SFA |
ľanové semeno, mleté | 1 PL (= 12 g) | 2,9 g | 0,8 g | 0,4 g |
ľanový olej | 1 PL (= 14 g) | 9,8 g (z toho ALA 7 g) | 2,9 g | 1,3 g |
vlašské orechy, sekané | 1/3 šálky (= 40 g) | 18,9 g | 3,6 g | 2,5 g |
sójový olej | 1 PL (= 14 g) | 7,9 g | 3,2 g | 2,0 g |
rybí olej | 1 PL (= 14 g) | 4,3 g | 4,8 g | 4,0 g |
PL = polievková lyžica
PUFA = polynenasýtené MK (kyselina alfa-linolénová – ALA, kyselina linolová – LA)
MUFA = mononenasýtené MK (kyselina olejová)
SFA = nasýtené MK
Nežiaduce účinky / Interakcie
- toxické účinky nie sú známe
- predávkovanie sa esenciálnymi mastnými kyselinami nehrozí
- nadmerné užívanie rybích olejov môže vyvolať zvýšenú krvácavosť a poruchy zrážanlivosti krvi
- za normálnych okolností pri bežnom zložení stravy a primeranej konzumácii mastných morských rýb (2 – 4-krát týždenne) nehrozí nadmerný príjem