Prečo odporúčame
Poznáte cícer, najobľúbenejšiu strukovinu Stredomoria? Ak nie, je načase sa zoznámiť. Stredomorská kuchyňa je stále považovaná za jednu z tých najzdravších a je to práve vďaka množstvu zeleniny, strukovín, celozrnných obilnín, kvalitných rastlinných tukov a voňavých byliniek, ktoré tvoria základ každého jedla. Cícer je bohatým zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, vlákniny a niektorých vitamínov a minerálov – obzvlášť vitamínov skupiny B a železa. Vďaka množstvu vlákniny je cícer výbornou prebiotickou potravinou. Výhodou sušeného cíceru je jeho dlhá trvanlivosť a najmä to, že si ho vždy čerstvo uvaríte a navyše ho môžete aj pomlieť na múku a použiť napríklad na zahustenie polievky alebo omáčky.
Zloženie
cícer
Návod na prípravu
Návod na prípravu pre 2 osoby: 150 g cíceru necháme cca 12 hodín napučať v dostatočnom množstve vody. Prepláchneme a následne varíme 60-90 minút v novej, čistej vode. Solíme až na konci varenia.
Výživové hodnoty
Energetická hodnota: 1421 kJ (338 kcal) • Tuky 5,9 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 1,1 g • Sacharidy 44 g, z toho cukry 2,4 g • Vláknina 16 g • Bielkoviny 19 g • Soľ 0,06 g